Heb je plannen gemaakt voor je eerste snowboardvakantie? Supertof! En misschien ook een beetje spannend. Ik weet nog van mijn eerste keer snowboarden op wintersport dat ik niet zo goed wist wat me te wachten stond en of ik het beter anders had kunnen aanpakken. Daarom geef ik jou in dit artikel 6 tips hoe je jezelf goed kunt voorbereiden en waar je op moet letten. Verder is het vooral genieten.

#1. Neem snowboardles

Misschien een open deur om meteen mee te beginnen, maar ik raad je aan om snowboardles te nemen. Je haalt veel meer plezier uit je wintersport als je jezelf snowboarden goed aanleert. Zo leer je de techniek op de juiste manier aan en sta je niet straks een week lang te ‘stuntelen’ op de piste, zoals ik deed de eerste keer dat ik op wintersport ging (oops).

Je kunt snowboard les nemen in Nederland op diverse locaties om vóór vertrek alvast in de juiste stemming te komen en vertrouwen te winnen in je snowboardskills.

In dit blog leg ik je uit waar in Nederland je snowboard les kunt nemen. Hierin bespreek ik de voor- en nadelen van verschillende locaties. Ook heb ik een snowboard les prijsoverzicht van de kosten in Nederland gemaakt.

Het is natuurlijk ook een optie om tijdens wintersport je lessen te boeken. Het voordeel hiervan is dat je dagen op de piste een vast ritme hebben van lessen en zelf oefenen, waarbij de oefeningen en uitleg het meest ‘vers’ zijn. Wel zijn de lessen dan in het engels, dat moet je willen.


#2. Huur snowboardspullen ter plekke

Hoe tof is het om je eigen snowboard(s) te hebben? Ik weet er alles van. Maar als je voor het eerst op wintersport gaat raad ik je aan om niet meteen te investeren in allerlei (dure) snowboardspullen, maar om ter plekke een snowboard, snowboardschoenen en bindingen te huren.

Hiermee bespaar je jezelf een hoop geld vooraf. Zeker als je nog niet weet of je vaker wil gaan snowboarden. Voor een week snowboardspullen huren ter plekke betaal je zo’n € 250,- tot € 300,-. Als je dit zelf zou kopen betaal je tegenwoordig gerust € 800,- voor een complete set.

Investeren in je eigen snowboardgear wordt de moeite waard als je 1) weet dat je vaker wil gaan snowboarden, 2) weet wat je het leukste vindt om te doen op de piste en 3) als je weet hoe snel je vordert – misschien heb je wel een aangeboren talent;-).

Voor iedereen is er wel een passend snowboard, maar vaak weet je pas wat je moet hebben met enige ervaring in snowboarden.

Ben je nou na je eerste wintersport zo dolenthousiast geraakt en wil je je gaan oriënteren op je eigen snowboardgear? Lees dan ook eens mijn blog over de beste uitverkoop momenten voor snowboardspullen. Hierin leg ik je uit hoe je voor een leukere prijs je eerste set bij elkaar zoekt in het juiste seizoen.


#3. Werk vooraf aan je fitheid

Reken er maar op dat je een week lang elke dag snowboarden gaat voelen in je lichaam. Zeker als je voor de eerste keer gaat wintersporten en braaf elke dag op je snowboard staat.

Je gebruikt met snowboarden allerlei spieren waarvan je niet mogelijk niet eens wist dat je ze had. Spierpijn kun je wel verwachten dus. Maar hoe fitter je bent, des te sneller je herstelt en minder groot de kans is op spierpijn en vermoeide spieren tijdens je vakantie.

Ik kan het je daarom van harte aanraden om een aantal weken voordat je vertrekt te zorgen dat je de spiergroepen die je veel gebruikt met snowboarden een beetje te trainen.

Ik geef in dit blog een aantal laagdrempelige work-out oefeningen voor snowboarden die ik zelf thuis altijd doe voordat ik weer op wintersport ga. Hiervoor heb je in principe geen attributen nodig.


#4. Zorg ervoor dat je de pisteregels kent

Snowboarden kan nogal overweldigend zijn als net begint. Aan alle kanten schieten snowboarders en skiërs langs je heen, en je zult de hele tijd moeten anticiperen op je omgeving. Wees je daarom bewust van de pisteregels.

Door te weten wat de officiële ‘verkeersregels’ zijn op de piste verklein je niet alleen de kans op ongelukken, het neemt ook een hoop irritaties weg bij jezelf en anderen.

Check daarom ook even dit blog, waarin ik uit leg wat de 10 pisteregels zijn met snowboarden.


#5. Neem de juiste snowboardkleding en bescherming mee

Wat trek je allemaal aan als je gaat snowboarden in de bergen? De juiste snowboardkleding en bescherming is iets waar je wel vooraf in wil investeren. Belangrijk is om de juiste lagen kleding te dragen die je beschermen tegen kou, wind en vocht.

Een dag ‘blauwbekken’ op de piste omdat je niet de juiste kleding bij je hebt is heel vervelend, vooral als het weer erg guur is.

Om het je makkelijk te maken heb ik een blog geschreven met een snowboardkleding checklist voor beginners. Hierin leg ik uit welke lagen kleding je wil dragen en waarom.

Draag daarnaast qua bescherming met snowboarden altijd een helm, is mijn advies. Zeker als beginnend snowboarder, waarbij de kans groter is dat je ongelukkig valt. Lees hier meer over waarom je een helm wil dragen met snowboarden.

Andere bescherming is meer optioneel. Draag vooral waar je je prettig bij voelt en wat je meer zekerheid geeft. Zo weet ik dat ik een valbroek in het begin ook erg prettig vond om een blauwe kont te voorkomen, maar niet iedereen vindt dit nodig.

Bescherm jezelf ook met zonnebrandcrème tijdens het snowboarden
Denk bij bescherming ook aan het bij je hebben van een zonnebrandcrème met goede beschermingsfactor voor je gezicht en nek. Je zou het misschien niet meteen denken, maar juist op wintersport is de kans op verbranding groot. Niet alleen op strakblauwe dagen, maar ook als het enigszins bewolkt is raad ik je aan om je gezicht en nek goed in te smeren. 

#6. Check of je een reisverzekering met wintersportdekking hebt

Last but not least: hoe zit het met je reisverzekering? Als je gaat snowboarden in het buitenland raad ik het je sterk aan om een reisverzekering met wintersportdekking af te sluiten. Dit geeft rust.

Wees hier dan ook niet nonchalant mee, want alle schade en letsel die ontstaan met wintersport vallen namelijk vrijwel nooit onder de basisdekking van de meeste reisverzekeringen, met een enkele uitzondering zoals de NKBV reisverzekering.

Check dus goed welke reisverzekering je nu hebt en of je eventueel nog een extra wintersportmodule aan moet zetten, of dat je beter een andere reisverzekering kunt nemen. De meeste reisverzekeringen bieden de optie om een aanvullende wintersportdekking aan te zetten voor één reis met een maximale reisduur of doorlopend.

Veel snowboardplezier!