Wil jij, of je kind snowboard les nemen in Nederland en vraag je je af wat dat kost? Het maakt verschil in prijs of je les neemt op een indoor kunstsneeuwbaan, rollerbaan of borstelbaan buiten. Ook betaal je andere prijzen voor groepslessen dan voor losse (privé) lessen. Ik bespreek de verschillende opties en prijzen met je.

Sta je op het punt om te leren snowboarden, dan is snowboard les nemen een goed begin. Door lessen te nemen leer je de technieken goed aan en ervaar je een logische opbouw en progressie in wat je leert.

Wat kost snowboardles nemen op een kunstsneeuwbaan?

Gemiddelde prijs privéles op een indoor kunstsneeuw baan
Gemiddeld kost een privé snowboard les op een indoor kunstsneeuwbaan in Nederland € 63,- per 55 – 60 minuten. Dit is de gemiddelde prijs bij de grootste indoor kunstsneeuwbanen: Snowworld, de Uithof en Montana Snowcenter.

Prijzen snowboard les in Nederland

Prijsoverzicht snowboard privéles bij de kunstsneeuwlocaties in Nederland

De prijzen gelden voor het hoogseizoen van 2022/2023 en zijn exclusief materiaal en pistetoegang.

Snowboardlocatie kunstsneeuwbaan
Prijs privéles
Snowworld (5 locaties)€ 67,50 p.p. per 55 minuten (+ € 15,- toeslag per extra deelnemer)
De Uithof Den Haag€ 50,- € 68,- per uur ( vanaf 3 tot 5 personen)
Montana Snowcenter Westerhoven€ 69,50 p.p. per uur (+ € 26,50 toeslag per extra deelnemer)

Privélessen kun je vooraf online boeken. Je kunt een les nemen voor jezelf, maar ook iemand meenemen van gelijkwaardig niveau.

Bij Snowworld en De Uithof in Den Haag betaal je een extra toeslag voor iedere extra deelnemer. Bij Snowworld kun je maximaal met 3 personen privéles nemen, bij Montana snowcenter en De Uithof kan dat met maximaal 5 personen.

Lees hier meer over hoe oud je moet zijn voor snowboard les

Gemiddelde prijs voor groepsles op een indoor kunstsneeuw baan
De kosten voor snowboard groepslessen bij een indoor kunstsneeuwbaan liggen tussen € 112,50 en € 195,- voor (jonge) kinderen en volwassenen. De samenstelling en duur van de groepslessen verschillen sterk per locatie.

Snowboard groepslessen worden in cursusvorm gegeven met een vast lespakket. Zo’n groepscursus bestaat meestal uit 3 of 4 lessen, maar je ziet ze ook voorbij komen voor 6 tot 8 lessen, zoals bij De Uithof in Den Haag.

De meeste locaties bieden groepslessen aan die je om de week kunt volgen, of waarbij je alle lessen in korte tijd kunt doen met een midweek of weekendcursus.

Prijsoverzicht snowboard groepsles bij de kunstsneeuwlocaties in Nederland

De prijzen gelden voor het hoogseizoen van 2022/2023 en zijn exclusief materiaalhuur. Dit zijn de prijzen voor algemene groepslessen.

Snowboardlocatie kunstsneeuwbaan
Prijs groepsles volwassenen
Snowworld (5 locaties)€ 189,- p.p. voor 4 lessen van 85 minuten
De Uithof Den HaagVanaf € 130 tot €147,- p.p. voor 6/7-weekse cursus met lessen van 60 minuten
Montana Snowcenter Westerhoven€ 195,- p.p. voor 3 lessen van 90 minuten

Voor de (allerkleinste)kinderen worden ook vakantiecursussen aangeboden, die zijn iets duurder. Check de website van de locatie voor de tarieven.

Snowboardlocatie kunstsneeuwbaanPrijs groepsles kinderen
Snowworld (5 locaties)4 - 5 jaar: € 123,-
6 - 12 jaar: € 153,- p.p.
De Uithof Den HaagVanaf € 130 tot € 147,- voor 6/7-weekse cursus met lessen van 60 minuten
Montana Snowcenter Westerhoven3 jaar: € 112,50 - € 135,- p.p. voor 5 of 6 lessen van 30 minuten
4 - 12 jaar: € 165,- p.p
13 jaar en ouder: cursusarrangementen voor € 97,50 - € 195,-


Wat kost snowboard les nemen op een rollerbaan?

De gemiddelde prijs voor een losse snowboard les op een rollerbaan is € 37,- per uur. De prijzen liggen vrij dicht bij elkaar bij de meeste banen, tussen de € 34,- en € 39,-. Alleen Ski Inn, in Amsterdam is wat duurder met € 45,- voor een losse les, net als Snowsports Zwolle met € 43,-.

Prijsoverzicht losse snowboard lessen op de rollerbaan

Ik heb de prijzen van diverse rollerbaanlocaties in heel Nederland naast elkaar gezet om te zien wat de gemiddelde losse lesprijs is.

De prijzen gelden voor het hoogseizoen van 2022/2023. Kijk op de website van de locatie voor alle mogelijke les opties, lespakketten en aanbiedingen.

Snowboardlocatie rollerbaanPrijs losse les
Indoor ski & snowboard Rotterdam

€ 39,- (last minute € 23,-)

Holland Indoor Sport Spijkenisse

€ 35,- (last minute € 27,50)
Snowlimits Groningen€ 34,- (last minute € 24,-)
Alpine Sports Den Hoorn

€ 38,- (last minute € 34,-)
Ski Inn Amsterdam

€ 45,-

Snowsportcenter Utrecht€ 38,-

Indoor Ski Den Bosch

€ 38,- (last minute € 25,-)

EGO indoor ski Bergen op Zoom

€ 38,- (last minute € 30,-)
Snowsports Zwolle

€ 43,- (last minute € 31,-)

Skicentrum Hoofddorp

€ 32,50 (last minute € 22,50)
Indoorski Uden

Last minute les € 36,-

Ski Pomotion Deventer

Minimaal 3 lessenkaart á € 31,60 per les
Last-minute korting: Bij de meeste rollerband snowboardlocaties is het ook mogelijk om een last-minute losse les te boeken. Hiervoor krijg je korting op je les, variërend tussen de € 4,- en € 16,-. Zo’n last-minute les kun je in veel gevallen 24 uur van tevoren reserveren. Dit kan dus slim zijn om te proberen, als je een flexibele agenda hebt.

Losse les of lespakket nemen?
Een losse les op een rollerband is interessant als je nog niet weet of een rollerband wat voor je is. Wil je vaker op een rollerband lessen, dan is het bij vrijwel alle locaties iets goedkoper om een lespakket te nemen, of gebruik te maken van een hoogseizoen aanbieding.

Dit zijn vaak flexibele lespakketten met 3 tot 5 lessen. Omgerekend betaal je dan zo’n € 32,- per les. Dit is handig als je niet zo flexibel bent om telkens een losse last-minute les kan boeken.

Wat krijg je voor de prijs?
Er zitten wel wat verschillen tussen snowboard les nemen op een rollerband of in de kunstsneeuw.

Zo hoef je op een rollerband geen losse pistetoegang te betalen, alleen voor de les zelf. Dit scheelt zo’n € 25,- voor een uur. Bovendien zijn de lessen altijd inclusief materiaal gebruik. Handig dus als je sowieso nog geen eigen snowboard gear hebt.

Je mag voor zover ik weet je eigen snowboard ook niet gebruiken, vanwege de waxlaag. De rollerband is uitgerust met een speciale toplaag die vrij moet blijven van snowboardwax.

Op een rollerband sta je met een losse les met maximaal 2 of 3 anderen op de rollerband, en je wisselt telkens af. De meeste lessen duren een uur, waarvan je een halfuur daadwerkelijk snowboard.

Je snowboard dan 3 x 10 minuten, of 2 x 15 minuten met telkens een paar minuten rust tussendoor. Het snowboarden op een rollerband is een stuk intensiever dan op een kunstsneeuw piste, daarom worden rustpauzes tussendoor ingelast.

Privéles rollerbaan stuk duurder
Wil je liever helemaal alleen les met een leraar, dan mag je rekenen op al gauw zo’n € 90,- per les van een uur. Ik heb zelfs prijzen gezien van € 149,- per uur voor een privéles, zoals bij Ski Discovery in Den Haag. De goedkoopste optie die ik ben tegenkomen is een uur privéles bij Snowsports in Zwolle voor € 59,50. Vaak is privéles dus wel aanzienlijk duurder.

Je hebt minder lessen nodig
Van lessen op een rollerbaan is het goed om te weten dat je minder lessen nodig hebt dan in de sneeuw. Dit komt omdat je meer oefentijd hebt in elk uur. Je bent geen tijdverlies kwijt aan de naar lift boven na elke afdaling, en je kunt minutenlang achter elkaar door snowboarden in elke sessie.

Snowboardtrainers op de rollerbaan zullen ongetwijfeld zeggen dat je meer waar krijgt voor je geld. Het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Heb je liever het echte sneeuwgevoel tijdens je lessen? Dan kun je beter les nemen in de kou in een kunstsneeuwhal.


Wat kost snowboard les nemen op een borstelbaan?

De prijs voor een gemiddelde privé snowboardles op een borstelbaan in Nederland is € 52,- voor 50 tot 90 minuten. Dit is de prijs vergeleken op 10 verschillende locaties in heel Nederland.

De goedkoopste snowboard privéles op de borstelbaan die ik heb kunnen vinden kost € 37,50, de duurste € 70,- per persoon.
Privé snowboardles hoef je trouwens niet in je eentje te doen. Je kunt op vrijwel alle locaties met meerdere personen privéles nemen (van gelijk niveau), tot een maximum van 3 tot 5 personen. De toeslag die elke extra cursist betaalt per losse les loopt uiteen tussen de € 17,50 tot € 47,50 per les.

Prijsoverzicht snowboard privéles op de borstelbaan in Nederland

De prijzen gelden voor het hoogseizoen van 2022/2023.

Snowboardlocate borstelbaanPrijs losse privéles
Skipiste Nieuwegein

€ 70,- p.p (+ € 25,- per extra cursist), duur 50 minuten

Voor jonge kids: € 25,- p.p. (+ € 12,50,- per extra cursist), duur 25 minuten
Skicentrum Soesterberg

€ 65,- p.p. (+ € 20,- per extra cursist), duur 50 minuten
De Wijchense Berg Nijmegen

€ 59,50 p.p. (+ € 30,- per extra cursist), duur 1 uur

Skicentrum Hoofddorp

€ 58,50 (+ € 17,50 per extra cursist), duur 1 uur
Skicentrum Drechtsteden Dordrecht

€ 55,- p.p, voor 50 minuten (ander tarief vanaf meer personen)
Outdoor Valley wintersport Rottemeren

€ 37,50 p.p., voor 50 minuten (+ 27,50 voor iedere extra cursist)
Skicentrum Moser Enschede

€ 75,- p.p voor 90 minuten (+ 47,50 extra toeslag per cursist)
Alpine World Oss

€ 50,- p.p. voor 50 minuten (ander tarief vanaf meer personen)

Ski & Snowboardclub de Schans Uden

€ 45,- p.p. voor 50 minuten (ander tarief vanaf meer personen)

Prijzen snowboard groepsles op de borstelbaan in Nederland
Wil je liever groepsles nemen op de borstelbaan? Dan lopen de prijzen per locatie heel sterk uiteen, variërend vanaf enkele tientjes (voor kinderen) tot vele honderden euro’s (voor volwassenen). Het is te veel en te uiteenlopend om de groepsprijzen van snowboardles op de borstelbaan overzichtelijk weer te geven in dit blog.

Vrijwel iedere locatie biedt meerdere groepslespakketten aan beginnend vanaf een paar lessen, oplopend tot lespakketten van 24 weken, dus voor een heel seizoen. De prijs hangt van je leeftijd af, het aantal lessen en het aantal personen in een groep. De prijzen kun je dus het beste bekijken op de website van de locatie.


Proefles snowboarden op alle locaties mogelijk

Ben je nog niet helemaal overtuigd of je wil snowboarden (of skien)? Of wil je eerst ervaren of een specifieke locatie bij je past? Dan kun je op vrijwel alle leslocaties ook een proefles nemen. Een proefles snowboarden kost gemiddeld € 33,- per les van een uur.
Dit geldt zowel voor kunstsneeuw-, rollerband- als borstelbanen.

Er zitten uitschieters bij naar beneden van € 21,- per uur, en wat duurdere proeflessen van € 37,- per uur. Het kan dus de moeite waard zijn om wat verder te kijken dan een proefles bij jou in de buurt.

Bij een proefles of kennismakingsles zijn materiaalhuur en pistetoegang (in geval van een kunstsneeuw baan) inbegrepen. Wel zul je zelf voor kleding moeten zorgen waar je comfortabel in kan snowboarden. Handschoenen zijn verplicht. Heb je geen comfortabele kleding, dan kun je dit ook huren op nagenoeg alle locaties.


Hoeveel snowboard lessen heb ik nodig?

Hoeveel snowboard lessen je nodig hebt, hangt er in belangrijke mate vanaf of je al enige ervaring hebt met snowboarden.

Heb je nog helemaal géén snowboard ervaring, dan mag je er vanuit gaan dat je wat meer lessen nodig hebt dan wanneer je natuurlijk al wel enige ervaring hebt. Voor een algemeen idee, mag je de volgende vuistregels aanhouden. Je zult zelf moeten ervaren of je nog extra lessen nodig hebt.

Aanbevolen aantal snowboard lessen zonder ervaring:

  • Bij géén ervaring wordt vaak 10 lessen op de rollerband aangeraden
  • Met een week groepsles in de kunstsneeuw of op een borstelbaan kun je vaak met een zeker gevoel de (blauwe) piste afkomen
  • Met 3 á 4 privélessen van 2 uur kun je vaak al veilig beneden komen van de (blauwe) piste.

Heb je nog helemaal geen ervaring met snowboarden? Verwacht dan niet dat je als een ‘pro’ de piste af kan zodra je je snowboard lessen achter de rug hebt.

Snowboard les nemen doe je voor het aanleren van een goede techniekbasis. Je leert pas echt goed snowboarden zodra je kilometers gaat maken. Wel zul je na het nemen van snowboard les veilig de berg af moeten kunnen komen op wintersport.

Je hebt altijd een reden om nóg een snowboard les te nemen:
Heb je tot slot straks je snowboard lessen achter de rug, dan wil je misschien op een later moment nog wel weer een losse les nemen, afgestemd op jouw niveau. Je kunt altijd wel iets aan je snowboardskills bijschaven, ook als gevorderde. Dat geldt ook voor mij met ruim 14 jaar snowboardervaring. Ik ga binnenkort ook weer een les nemen om een bepaalde techniek beter te leren. 

Veel snowboardplezier!