Overweeg je om je eigen snowboardschoenen te kopen, dan wil je natuurlijk weten hoe lang ze ongeveer meegaan. Of heb je al jaren snowboardschoenen en vraag je je af of je ze beter kan vervangen? In dit blog vertel ik je wat van invloed is op de levensduur van je snowboardschoenen, wat er meestal nog te repareren valt en wanneer het tijd is om ze de deur uit te doen.

Gemiddeld genomen doe je met een paar kwaliteit snowboardschoenen wel zo’n 7 tot 10 jaar voordat ze aan vervanging toe zijn. Dit is het geval wanneer je ze slechts één week per jaar intensief gebruikt met snowboarden. Ga je 2 weken snowboarden per jaar? Reken dan op een levensduur van 5 jaar.

De gemiddelde levensduur van snowboardschoenen is slechts een richtlijn hoeft niet altijd te betekenen dat je snowboardschoenen daadwerkelijk ‘kapot’ gaan na zoveel jaar. Kwalitatieve snowboardschoenen zijn ontzettend robuust en doorgaans een goede investering.

Wat je eerder zal merken is de kwaliteit langzaam achteruit gaat, tot een punt dat je ze beter kunt vervangen omdat het snowboarden eronder te lijden krijgt.

Wat bepaalt de levensduur van je snowboardschoenen?

Snowboardschoenen slijten niet in dezelfde mate bij iedereen. Dit is heel erg afhankelijk van je rijstijl, het soort snowboardschoen, hoe je ze onderhoudt en bewaart, en of je ze bijvoorbeeld ook gebruikt om op te wandelen in de winter.

Rijstijl

Als vuistregel mag je aanhouden dat hoe agressiever je snowboardt, des te sneller je snowboardschoenen slijten. Ben je bijvoorbeeld voornamelijk aan het carven – wat ik zelf veel doe – dan zet je permanent veel druk op de schoenen. Hierdoor slijten de binnenschoenen sneller.

Type snowboardschoenen

Een ander aspect om rekening mee te houden is dat stijvere snowboardschoenen met een lage flex langer meegaan dan heel soepele snowboardschoenen met een hoge flex. Het duurt veel langer voordat een stijve schoen z’n stijfheid verliest.

Aan de andere kant kan een zachtere schoen met een dunne liner ook lang meegaan, omdat er minder binnenschoen is om te slijten.

Belangrijk is dat je natuurlijk wel een paar snowboardschoenen koopt die qua flexibiliteit passen bij je voornaamste rijstijl. Niet voor iedereen zijn hele stijve snowboardschoenen geschikt. Laat je hierbij goed adviseren in een speciaalzaak.

Onderhoud

Zorg ervoor dat je tijdens en na wintersport je snowboardschoenen goed en snel laat drogen, dan zul je ook langer met je snowboardschoenen doen. Dit voorkomt namelijk dat vocht en schimmels de (binnen) schoenen aantasten en je ze vroegtijdig kan afschrijven.

In dit blog leg ik je uit wat belangrijk is bij het onderhouden van je snowboardschoenen.


Dit gaat er vaak als eerste kapot aan snowboardschoenen

Na veel weken intensief snowboarden zou je moeten gaan merken dat je snowboardschoenen slijtagesporen gaan vertonen. Het is niet gek dat er dan onderdelen stuk kunnen gaan.

Gelukkig is een aantal onderdelen vaak nog wel te repareren en hoeft dat niet meteen het einde van je snowboardschoenen te betekenen. Welke onderdelen begeven het vaak als eerste bij snowboardschoenen?

De sluiting gaat kapot

De sluiting van snowboardschoenen is kwetsbaar, omdat je menig keer loopt te trekken aan de veters of fast laces, of loopt te draaien aan de dials bij een boa-systeem. Ook kun je wanneer je je snowboardschoenen open draagt tussendoor ergens achter blijven hangen.

Het kan dus zeker gebeuren dat op den duur een veter of staalkabel knapt of breekt. Dit is gelukkig vrij makkelijk (zelf) te vervangen.

Goed om te weten is dat op de staalkabels en de dials (afstelknop) van het boa-systeem levenslange garantie zit. Je kan gratis (en zonder verzendkosten) een reparatiekit aanvragen via de website van boa.

Hiervoor vul je een paar vragen in op de website, laat met een foto zien van wat er kapot is en zij sturen binnen een paar dagen een reparatieset naar je op met de juiste onderdelen voor jouw probleem.

Mocht om wat voor reden een garantieclaim bij boa zelf niet lukken, dan kun je ook losse staalkabeltjes en dials bestellen. Een losse kabel kost ongeveer € 8,- en een setje (van 2) nieuwe dials + spools (het draaimechanisme) ongeveer € 18,-.

Lukt het je niet om een staalkabel of dial zelf te vervangen met behulp van de instructies? Dan kun je dit ook laten vervangen bij sommige snowboardshops, heb ik nagevraagd.

De kosten hiervoor verschillen per model snowboardschoenen. Omdat de repartiekit voor veel shops ook gratis is, rekenen ze alleen voor het repareren zelf zo’n € 10,- tot € 20,-.

Fast laces kun je in principe ook zelf vervangen en kosten je rond de € 16,- voor een set.

Snowboardveters zijn het makkelijkst zelf te vervangen. Let er wel op dat je speciale snowboardveters koopt en niet gewone schoenveters. Veters voor snowboardschoenen zijn dikker en langer. Het vervangen van snowboardschoenen veters kost je ongeveer € 10,- tot € 15,-.

De binnenschoenen zijn versleten

Is de zool van je liner versleten? Dan kan je dit soms tijdelijk oplossen door nieuwe inlegzooltjes te kopen. Dit is in ieder geval de goedkoopste oplossing. Hiermee versterk je het voetbed en heb je tijdelijk weer de pasvorm terug.

Een paar inlegzooltjes voor snowboardschoenen kost je ongeveer € 45,-. Hiermee kun je mogelijk het kopen van nieuwe snowboardschoenen nog even uitstellen.

Een alternatief is om de liners helemaal te vervangen als de binnenschoenen het op meerdere punten laten afweten. Dit is wel aanzienlijk duurder, en het is de vraag of dit het op dat moment nog waard is gezien de leeftijd en de staat van je snowboardschoenen.

Afbeelding van snowboardschoenen liners

Voor nieuwe snowboardschoen liners betaal je al gauw meer dan € 100,-. Bovendien wil je ze dan waarschijnlijk nog met ‘bootfitting’ (verwarmen en vervormen) passend maken naar je voeten. Dit kost je ook nog eens zo’n € 30,-.

De liners is vaak alleen de kosten waard als je snowboardschoenen nog niet zo oud zijn en de liners om wat voor reden eerder kapot gaan (uit milieu overwegingen).

De zool laat (gedeeltelijk) los

Een vaker voorkomend probleem met oudere snowboardschoenen is dat op den duur de lijm van de zool verweerd raakt. Hierdoor kan de zool (gedeeltelijk) loslaten. Een loszittende zool kan je vaak nog wel laten maken en betekent niet meteen het einde van je snowboardschoenen.

Houd er rekening mee dat schoenmakers snowboardschoenen niet altijd lijmen, omdat snowboardschoenen niet in alle schoenpersen passen, heb ik begrepen. Toch kun je met een beetje geluk een schoenmaker vinden die de zool wel kan repareren.

Wat je in ieder geval altijd kunt doen is contact opnemen met de fabrikant (via de shop waar je ze gekocht hebt) en ze opsturen voor reparatie. Zo heb ik zelf ook een keer de kapotte zool van mijn snowboardschoen laten lijmen.

Afbeelding van kapotte snowboardschoen zool

Ik raad het niet aan om zelf met secondelijm of andere plakmiddelen de zool weer vast te lijmen. Je wil zeker weten dat dit netjes en goed gebeurt, zodat de zool niet weer binnen no-time loslaat of niet goed waterdicht is vastgezet.


Hoe bepaal je of je snowboardschoenen aan vervanging toe zijn?

Als je snowboardschoenen kapot zijn en niet meer gerepareerd kunnen worden, dan is het duidelijk dat je ze beter weg kan doen.

Ook is het altijd de vraag of de kosten voor reparatie het nog waard zijn. Een paar veters voor je snowboardschoenen vervangen zijn de kosten niet als je daarmee weer een paar jaar vooruit kan met je schoenen.

Maar besluit je de binnenschoenen te vervangen, dan is dat het niet altijd meer waard. Neem de reparatiekosten daarom altijd mee in afweging tegen vervanging.

Daarnaast komt slijtage aan je snowboardschoenen in gradaties. Wanneer zijn ze dan op het punt dat je ze beter kunt vervangen?

Mijn advies daarbij is: voel je wel dat je snowboardschoenen niet meer zo lekker zitten en niet meer de support en kwaliteit leveren die je nodig hebt? Dan is dat vaak ook een indicatie dat je beter je snowboardschoenen kan vervangen.

Alle snowboardschoenen verliezen hun spanning, compressie van de binnenschoen en pasvorm op den duur. Je merkt dit vaak het duidelijkst bij de hielen en enkels. Dit zijn de plekken waar de meeste druk op komt te staan bij snowboardschoenen.

Signalen die erop duiden dat je snowboardschoenen aan vervanging toe zijn:

  • Je krijgt vaker blaren na een dag op je snowboardschoenen (omdat de binnenschoen niet meer goed aansluit op je voet)
  • Er ontstaat meer beweegruimte tussen de flap van je schoen en scheenbeen bij ‘strak’ aantrekken (doordat de pasvorm van de buitenschoen verandert)
  • Je hebt het gevoel minder controle en stabiliteit te hebben tijdens het snowboarden
  • Je hiel komt gemakkelijk los wanneer je op je tenen staat
  • De schoenen geven minder demping door slijtage van de binnenschoen en zool
  • De naden en het textiel van binnenschoen beginnen te rafelen en slijten
  • Je krijgt de onaangename geur niet meer uit je schoenen (en hebt daar last van)
  • Je ziet slijtage aan de achterkant van de zool bij de hiel als gevolg van de vele keren in en uit je bindingen stappen

Je vind je snowboardschoenen te soepel geworden

Je zal merken met stijvere snowboardschoenen dat ze na veelvuldig en intensief gebruik slapper minder stevig aanvoelen en hun power missen tijdens het snowboarden.

Je eens zo agressieve schoenen voelen ineens een stuk soepeler aan. Dit voel je bijvoorbeeld met carven, waarbij de schoenen die stevig en snappy horen te zijn, je niet meer die support geven.

TIP: Of snowboardschoenen hun stijfheid verloren hebben, kun je ook checken door naar de achterkant langs de rug van de schoen te kijken. Zie je een horizontale vouw halverwege, dan is dit een teken van slijtage. De schoenen bieden niet meer dezelfde ondersteuning als in het begin. Je zult ze makkelijker kunnen dubbelvouwen tussen je handen.

Flex boosters
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar je zou kunnen proberen om zogenaamde ‘flex boosters’ te gebruiken in je snowboardschoenen om de stijfheid iets op te krikken. Dit zijn een soort kunststof schildjes die je over je binnenschoen legt tussen de flap en je scheenbeen. Hierdoor vergroot je de spanning op de voorkant van de schoen, waardoor je de flex rate iets verlaagt. Flex boosters heb je voor ongeveer € 10,- tot € 20,- per paar. 

Je snowboardschoenen passen niet meer goed

Ook de pasvorm van snowboardschoenen zal op den duur veranderen. De binnenschoen zal losser om je voet zitten als gevolg van slijtage en het uitzetten van het textiel. Heb je liners met ‘heelgrip’ (je hiel wordt ingeklemd tussen uitstulpingen in de binnenschoen)? Dan verliest dit ook z’n werking op den duur vanwege slijtage.

Als je maar lang genoeg wacht zullen de buitenschoenen ook iets vervormen en sluiten ze niet meer perfect aan op je scheenbenen. Slijtage van veters, en het afnemen van spanning op de boa kabels hebben hier ook hun invloed op.

TIP: Een handige manier om te checken of jouw snowboardschoenen nog voldoende ondersteuning geven is door te letten op wat er gebeurt als je een toe-side doet in je snowboardschoenen. Je voeten moeten op hun plek blijven in de schoen. Voel je dat je hielen loskomen terwijl je schoenen strak aangetrokken zitten? Dan zijn je schoenen waarschijnlijk aan vervanging toe.

Je snowboardtechniek heeft eronder te lijden

Tot slot kun je ook voor jezelf concluderen of je toe bent aan nieuwe snowboardschoenen, wanneer je merkt dat het snowboarden zelf minder lekker gaat. Wanneer je snowboardschoenen niet meer goed zitten en hun kwaliteit verliezen, heeft dit een negatieve invloed op je rijstijl.

Misschien begin je meer stuurfouten te maken, of voel je je minder stabiel op je snowboard. Dit kan het gevolg zijn van snowboardschoenen die niet meer voldoen.

TIP: het kan ook zijn dat je snowboard aan vervanging toe is. In mijn andere blog leg ik je daarom uit hoe lang snowboards meegaan en wat je kunt doen om de levensduur te verlengen.

Lever je oude snowboardschoenen in
Zijn je snowboardschoenen afgeschreven verklaard? Gooi ze dan niet in de vuilcontainer maar lever ze in bij bijvoorbeeld Bever. Zij halen jouw oude snowboardschoenen uit elkaar en gebruiken de grondstoffen voor nieuwe outdoor gear. Of je kunt kijken waar je inruilkorting kunt krijgen voor je oude snowboardschoenen als je meteen nieuwe wil aanschaffen. Ik weet dat DAKA wel eens inruildagen heeft.

Heb je eenmaal besloten dat je snowboardschoenen met pensioen gaan en wil je meteen nieuwe aanschaffen? Lees dan ook eens mijn blog over wat het beste (uitverkoop)moment is om snowboardgear te kopen.

Veel snowboardplezier!