Merk je dat je veel meer druk moet zetten op de schraper om het overtollige wax van je snowboard af te krabben? Dan is het tijd om je scraper te slijpen. In dit blog leg ik je uit hoe je dat doet (op een goedkope manier).

Zelf je scrapers slijpen is een vrij makkelijk klusje. Door af en toe je scrapers te slijpen, doe je er langer mee en krijg je het beste waxresultaat. Het is niet bepaald duurzaam om elke keer je botte plastic scraper weg te gooien voor een nieuwe als je merkt dat ze bot zijn (al kosten ze maar een euro per stuk).

Voor het scherp houden helpt het bovendien om de scraper na elke waxbeurt even schoon te maken. Hoe je dat makkelijk doet leg ik je uit in mijn andere blog over je snowboard wax en slijptools schoonmaken.

Scraper slijper vs. met de hand slijpen

Nu zijn er zogenaamde ‘scraper slijpers’ te koop. In feite is dit niets anders dan een plastic houder met rechtopstaande randen waar een losse vijl in zit. Deze dingen zijn niet goedkoop en kosten al gauw tussen € 20,- en € 50,- .

De elektrische variant kost zelfs rond de € 200,- (!) en is bedoeld voor professionals die menig scraper moeten slijpen in een week. Daarom dat ik je aanraad om het vooral met de losse hand te doen.

Er zijn twee manieren om je snowboard schraper te slijpen die vaak goed werken: met een stuk schuurpapier en een vijl. De kosten hiervoor zijn maar een paar euro, mocht je deze tools niet al in huis hebben.

Manier 1: Scraper slijpen met schuurpapier

Met een stukje schuurpapier en iets van een (houten) blokje kun je je scrapers slijpen. Dit is de snelste en makkelijkste manier.

Zo slijp je je snowboard scraper met schuurpapier:
Leg het schuurpapier op een vlakke ondergrond. Zet vervolgens het blok half op het schuurpapier, zodat het niet gaat glijden.

Het blok gebruik je om de scraper haaks op z’n kant tegenaan te drukken, zodat je in een hoek van 90° blijft slijpen. Het is belangrijk dat de randen van de scraper op 90° blijven voor maximale scherpte.

Houd het blok vervolgens met je ene hand vast en beweeg je scraper haaks langs het blok een aantal keren heen en weer.

Verplaats het blok dan steeds een beetje en zet je scraper op een vers stukje schuurpapier. Herhaal de slijpbeweging. Je zou moeten zien dat er plastic schraapsel achterblijft in het schuurpapier. Doe dit met beide lange kanten van de scraper en that’s it!

Afbeelding van snowboard scraper slijpen met schuurpapierIets van een blokje waar je de scraper tegenaan zet zorgt ervoor dat je netjes in een haakse hoek slijpt.
Test vervolgens even op je snowboard of je al verschil merkt. Heb je het idee dat dit niet voldoende heeft geholpen? Dan kun je ook manier 2 toepassen, waarbij je een vijl gebruikt.

Manier 2: Scraper slijpen met een vijl

Met een losse vijl kun je je plastic snowboard scraper ook scherp krijgen. Het principe werkt hetzelfde als met een stuk schuurpapier.

Bij de vijl methode gebruik je een vijl met schuine groeven die je vastklemt. Dit kan bijvoorbeeld met lijmklemmen, of met een bankschroef.

Ook hier beweeg je de vijl in een hoek van 90° een aantal keren heen en weer over de vijl. Doe dit ook weer voor beide lange kanten van de scraper.

Let hier wel op dat je écht een hoek van 90° te pakken hebt. Als dit lastig is uit de losse pols, dan kun je er eveneens weer een blokje tegenaan zetten (op een vlakke ondergrond). Ook in de vijl zou plastic schraapsel moeten achterblijven.

Afbeelding van snowboard scraper slijpen met vijlEen scraper slijpen uit de losse pols vergt enige oefening.

Controleer op kartels

Controleer na de vijl methode zowel op het oog als met je vinger, of er geen scherpe karteltjes zijn achtergebleven door de vijl. Daarmee kun je je belag beschadigen. Scherpe kartels kun je er makkelijk afkrijgen door de scraper (alsnog) even een paar keer in een hoek van 90° over schuurpapier te halen.

Is je scraper nou niet alleen bot maar ook beschadigd, doordat er hapjes uit de randen zijn, dan kun je beter wel een nieuwe scraper kopen. Dit soort oneffenheden kunnen namelijk lelijke krassen in je belag geven.

Afbeelding van beschadigde snowboardscraperDeze scraper is duidelijk beschadigd en wil ik niet meer gebruiken voor m’n snowboard.

Metalen snowboard scraper?

Om het ‘probleem’ van een botte scraper te voorkomen, kun je er tot slot voor kiezen om een dunne metalen scraper te kopen. Het voordeel hiervan is dat ze oneindig lang scherp blijven.

Wel kleeft hier het risico aan dat je er sneller je belag mee kan beschadigen. Metalen scrapers zijn namelijk buigzamer dan plastic scrapers, waardoor je eerder per ongeluk een hap uit je belag neemt als je hier niet zorgvuldig mee te werk gaat.

Een metalen scraper gebruik je idealiter alleen om overtollige P-Tex (opvul plastic voor diepe krassen in het belag) mee af te krabben. Dan wil je namelijk een heel precieze en scherpe scraper gebruiken.

Veel snowboardplezier!