Met snowboarden wil je altijd iets op je hoofd hebben. Al is het alleen maar tegen de kou en de wind. Persoonlijk raad ik je aan om altijd een helm te dragen en géén muts. Ik bespreek 9 redenen met je waarom het dragen van een snowboardhelm een slimmere keuze is dan het dragen van een muts.

Reden 1. Een snowboardhelm beschermt je hoofd, een muts niet

Om maar met de deur in huis te vallen: Een muts biedt geen enkele bescherming bij een impact met snowboarden. Dit is verreweg de belangrijkste reden om een helm te dragen met snowboarden.

Belangrijk om voor ogen te houden is dat een helm zeker geen bescherming biedt in álle gevallen.

Als je op topsnelheid snowboard biedt een helm niet voldoende bescherming meer als je ten val komt en kun je er geen garanties aan ontlenen dat het ding je hoofd nog zal beschermen.

Maar snowboardhelmen zijn juist wél belangrijk voor al die andere situaties waarbij je niet op topsnelheid gaat, maar wel lullig ten val komt, met iemand botst, of gewoon domweg je hoofd stoot – been there done that.

In dit blog leg ik je uit hoe je moet vallen met snowboarden.

In dit soort situaties kan het dragen van een snowboardhelm absoluut het verschil maken of je bijvoorbeeld wel of geen snee aan je hoofd oploopt, of een hersenschudding.

En juist op een lullige manier ten val komen gebeurt maar al te vaak, weet ik uit ervaring.

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen hoe je vanuit stilstand al een flinke smak op je hoofd kan maken als je snowboard onder je vandaan glijdt, of je valt met één voet los. Dit kan al genoeg zijn voor een flinke hersenschudding als je pech hebt.

Kom meer te weten over of snowboarden gevaarlijker is dan skiën.


Reden 2. Een snowboardhelm is op veel locaties verplicht

Door voor een snowboardhelm te kiezen kun je jezelf daarnaast ook een hoop gedoe besparen.

Want houdt er rekening mee dat je op steeds meer plekken (in het buitenland) verplicht bent om een helm te dragen met snowboarden.

Niet alleen kun je geweigerd worden op de piste als je geen helm draagt waar dit wel verplicht is (op basis van huisregels van het skigebied), ook riskeer je een boete in sommige wintersportlanden.

Daarnaast is er nog de verzekeringskwestie. Je kunt in de problemen komen met je aanvullende reisverzekering voor wintersport als je geen helm droeg met snowboarden – ook niet wanneer je op een plek bent waar het niet verplicht is. De meeste verzekeraars willen dat je een helm draagt uit voorzorg.

Lees hier meer over waar een snowboardhelm verplicht is en hoe het zit met de verzekering.


Reden 3. Je goggles beslaan minder snel als je een helm draagt

Een andere reden waarom een helm wel zo prettig is, is dat je snowboardbril minder snel beslaat aan de binnenkant.

Als je een snowboardhelm draagt waar je goggles goed op aansluiten – dus waarbij je geen ‘gaper-gap’ hebt zoals ze dat in het engels noemen – sluit de bovenrand van je helm de bovenkant van je bril af.

Hierdoor kan er minder kou en vocht naar binnen kruipen. Je hoeft ‘m dan minder vaak weer af te doen en schoon te maken, en het snowboard een stuk veiliger.


Reden 4. Een helm beschermt je goggles beter

Heb je geïnvesteerd in een goede snowboardbril? Ook dan kun je beter een helm dragen. Een helm biedt namelijk meer bescherming aan je goggles dan een muts, op het moment dat je voorover op je snufferd valt.

Een helm kan een deel van de klap opvangen (afhankelijk van hoe je valt). Met een muts op, waarbij je goggle open en bloot op je gezicht zit is de kans een stuk groter dat je goggle beschadigt raakt.

Een goed paar goggles zijn tegenwoordig een behoorlijke investering. Je praat al gauw over zo’n € 200,- tot € 300,- als je een A-merk model kiest met verwisselbare lenzen.

Best wel zonde als je goggle sneller bekrast raakt, of kapot gaat terwijl het dragen van een helm dit mogelijk had kunnen voorkomen.

Reden 5. Je kunt ook met een snowboardhelm op muziek luisteren

Kun jij alleen lekker boarden met muziek op? Dan ben je misschien geneigd om je oortjes in te doen onder een muts.

Maar wist je dat er ook snowboardhelmen zijn met audio functie? Deze helmen hebben geïntegreerde speakers in de oorflappen en bluetooth connectie.

Zo geniet je van het beste van twee werelden: je kunt muziek luisteren én hebt bescherming om je hoofd.

Bovendien is het ook wel een fijn idee dat je op deze manier je oortjes niet kwijt kan raken onderweg.

Voorbeelden van snowboardhelmen met audio zijn:

  • Livall RS1
  • Salomon Brigade
  • Sena Latitude
  • POC Obex Spin Communication Snow Helmet
  • TurboSKE
Losse audio set voor in je helm
Heb je een helm liggen, of heb je er één op het oog die niet 'smart' is? Dan zijn er ook losse simpele audio sets te koop die je zelf in je helm kunt bevestigen met klittenband, zoals de Albrecht Audio SHS helmset. Verwacht geen topkwaliteit (daar is de prijs ook niet naar), maar het geeft je wel de mogelijkheid om naar muziek te luisteren via je smartphone of audiodevice. 

Reden 6. Een helm laat minder kou en wind door

Misschien een inkoppertje, maar ik wil ‘m toch even benoemen omdat dit één van mijn grootste ergernissen was.

Sommige mutsen hebben de neiging om kou en wind door te laten, een helm niet (alleen voor bedoelde ventilatie).

Zolang de helm ver genoeg je voorhoofd bedekt, net boven je wenkbrauwen, dan krijg je ook geen kou op je voorhoofd.

Een muts wil ook nog wel eens langzaam omhoog kruipen, waardoor je oren deels bloot komen te liggen. Dit is niet alleen zwaar irritant tijdens het snowboarden, het kan ook pijnlijk zijn als het echt koud is en jij hebt gevoelige oren.

Met een helm op met lekkere (gevoerde) oorflappen heb je hier geen last van.


Reden 7. Een muts kun je onderweg verliezen, een helm niet

Iets waar ik me nog wel eens druk om heb gemaakt in de tijd dat ik nog geen helm droeg was of ik m’n muts niet zou verliezen onderweg.

Omdat ik een goggle over m’n muts droeg viel het gelukkig wel mee en bleef deze redelijk goed op z’n plek zitten tijdens het afdalen.

Maar als je een zonnebril draagt met snowboarden (wat ik je afraad), dan steek je de pootjes van de bril onder je muts. Een goede windvlaag kan ‘m dan makkelijk van je hoofd trekken als je op volle snelheid de piste afraast.

Een snowboardhelm maak je altijd vast met een kinstrap, dus deze kun je niet verliezen onderweg.

Ook kan je helm niet ‘omhoog kruipen’ en kun je ‘m niet per ongeluk afgooien als je je goggle op je helm zet. En de wind kan er niet onder. Lekker makkelijk dus.


Reden 8. Een muts kan je zicht blokkeren, een helm niet

Een ander punt wat ook weer met veiligheid te maken heeft is dat een muts met een beetje pech je zicht kan blokkeren.

Dit geldt met name weer voor zonnebril dragers, maar ook voor snowboarders die de goggle band niet strak genoeg doen.

Zeker een muts die wat losser zit heeft de neiging om te gaan schuiven en af te zakken. Als je muts tijdens een afdaling (deels) over je ogen zakt is dit natuurlijk levensgevaarlijk omdat het je zicht blokkeert.

Met een snowboardhelm heb je dit probleem niet, omdat een helm die goed om je hoofd sluit en onder je kin vast zit niet kan afzakken.


Reden 9. Steeds meer helmen zijn super lichtgewicht

Heb je geen zin om met iets ‘zwaars’ op je hoofd te moeten snowboarden? Dat hoeft ook zeker niet meer. Die tijd zijn we inmiddels lang en breed voorbij.

Tegenwoordig hoef je echt niet meer het gevoel te hebben alsof je met een baksteen op je hoofd aan het boarden bent. Er zijn steeds meer helmen die minder dan 450 gram wegen en daardoor in de lichtgewichtklasse vallen.

Zelf draag ik ook een lichtgewicht helm van Smith. Ik vergeet eerlijk gezegd vaak genoeg dat ik een helm op heb, omdat deze zo licht aanvoelt. Zegt genoeg toch?

Voorbeelden van snowboardhelm merken met lichtgewicht modellen:

  • Smith
  • POC
  • Giro

Waarom je een snowboardhelm wil dragen

Conclusie: draag een helm tijdens het snowboarden en neem een muts mee voor de momenten daarbuiten

Ik hoop dat ik je keuze voor het dragen van een helm of muts makkelijker heb kunnen maken. En dat je vooral de voordelen ziet van het dragen van een helm met snowboarden, in plaats van een muts.

Draag ik dan nooit een muts? Zeker wel! Maar nooit tijdens het snowboarden. Ik heb altijd een muts bij me voor de momenten dat ik (buiten) pauze neem en m’n hoofd lekker warm wil houden.

Heb je tot slot nog geen eigen helm, maar wil je er wel een aanschaffen na het lezen van dit blog? Dan heb ik nog een paar kooptips voor je.

3 tips bij het kopen van een snowboardhelm:

  1. Zorgt dat de helm altijd goed past en niet kan schuiven op je hoofd: een verstelwiel is daarom handig
  2. Kies bij voorkeur voor de hoogste veiligheidsstandaard: MIPS en Koroyd
  3. Let op dat je een helm aanschaft met het veiligheidskeurmerk EN 1077, alleen deze helmen zijn geschikt voor op de piste

Veel plezier met snowboarden!