Als je gaat snowboarden wil je natuurlijk gevoelsmatig geen blok beton onder je voeten hebben. Maar altijd kiezen voor een superlicht snowboard is afhankelijk van je rijstijl ook niet per se de beste keuze. In dit blog leg ik je uit wat het gewicht van een snowboard bepaalt, en hoe dit van invloed is op de prestaties. Hier kun je op letten bij het kopen of huren van een snowboard.

Waarom is het ene snowboard zwaarder dan het andere?

Een gemiddeld snowboard weegt tussen de 2 en 3 kg. Met bindingen eraan weegt het geheel ongeveer 4 tot 4,5 kg.

Dat het ene snowboard iets zwaarder is dan het andere heeft te maken met een aantal factoren. Zo wordt het gewicht bepaald door de lengte, de vorm en de materialen waaruit het is opgebouwd.

Lengte

Laten we beginnen met de lengte. Langere snowboards wegen doorgaans meer dan kortere snowboards. Dat kun je ook terugzien in de size charts van snowboard fabrikanten.

Logisch ook, want voor lange snowboards is méér materiaal nodig, wat zorgt voor meer gewicht. Dit zijn geen enorme verschillen, maar het gaat al gauw om 200 tot 300 gram per 3 centimeter extra lengte.

Vorm

Dan de vorm. Snowboards hebben een bepaalde vorm om het beste uit een specifieke rijstijl te halen. Ook hierin speelt gewicht een rol.

Zo zijn directional freeride boards meestal zwaarder in gewicht, omdat ze daarmee stabieler zijn op hoge snelheid. True twin freestyle boards wegen daarentegen meestal het minst. Dit komt omdat dit type boards uiterst wendbaar en flexibel moet blijven, zodat je er snelle bewegingen mee kan maken.

Ook wide snowboards wegen meestal iets meer dan niet-wide boards. Een extra breed snowboard bevat namelijk ook meer materiaal, wat ook meer weegt.

Benieuwd wanneer je een wide snowboard nodig hebt? In dit blog leg ik het uit.

Materialen

Wat het meest bepalend is voor het gewicht van een snowboard, zijn de gekozen materialen waaruit een snowboard is opgebouwd. Hoeveel een snowboard weegt is altijd een gekozen balans van de fabrikant tussen hoe sterk het board moet zijn en de prestaties die het moet leveren.

In het algemeen geldt tegenwoordig dat door geavanceerde constructietechnieken snowboards lichter in gewicht zijn dan wat vroeger de standaard was, ondanks de vorm en lengte.

Door het gebruik van meer hoogwaardige- en lichtgewicht materialen die net zo sterk of zelfs sterker blijken te zijn, zijn er ook steeds meer langere directional snowboards die lichter zijn vanwege de gebruikte materialen in hun samenstelling. De lengte en vorm alleen zijn dus zeker niet doorslaggevend.

De gebruikte materialen hebben bovendien effect op hoe lang een snowboard mee gaat. Zo gaat een kern van schuim (wat in veel oudere snowboards zit) bijvoorbeeld minder lang mee dan een kern van hout.


Waarom je op het gewicht van een snowboard wil letten

Nu je weet dat snowboards een verschillend gewicht hebben, is de vraag: kun je beter kiezen voor een lichter of zwaarder snowboard?

Om die vraag te beantwoorden kun je het gewicht van een snowboard het beste in context zetten met je voornaamste rijstijl, je eigen lichaamsgewicht en hoe sterk je bent.

Het gewicht van een snowboard heeft effect op:

  • De draagbaarheid: je moet er tussen afdalingen door mee lopen onder je arm; een lichter board is comfortabeler dragen.
  • De wendbaarheid: je kunt makkelijker bochten indraaien en kanten wisselen op een lichter board (al speelt je eigen techniek hier ook mee).
  • De stabiliteit: zwaardere snowboards zijn stabieler op hoge snelheid.
  • Het drijfvermogen: een langer snowboard blijft beter drijven op de poedersneeuw, maar een te zwaar board zakt er ook eerder in weg.
  • Snelheid: op een zwaarder snowboard kun je doorgaans hogere snelheden halen zonder het gevoel te hebben de controle te verliezen.

Afhankelijk van wat je zoekt in een snowboard en wat past bij jouw rijstijl, kun je dus rekening houden met het gewicht van een snowboard wanneer je een snowboard huurt op wintersport of wanneer je een snowboard gaat kopen.

Twijfel je tussen een snowboard huren of kopen? Lees dan hier alle argumenten om je beslissing te nemen.

Veel snowboardplezier!