Hoe tof snowboarden ook is, het is niet zonder gevaar. Snowboarden valt niet voor niets onder de zogenaamde ‘risicosporten’. Maar over welke risico’s hebben we het dan? In dit blog loop ik de meest voorkomende risico’s één voor één langs en leg ik je uit hoe je ze kunt beperken.

Niet alle risico’s met snowboarden zijn specifiek aan snowboarden toe te wijden. Dit zijn risico’s die je met andere bergsporten ook loopt. Sommige risico’s met snowboarden hangen direct samen met je eigen (gebrek aan) ervaring. Andere risico’s houden meer verband met de situatie op de piste en externe factoren zoals het weer.

Bang met snowboarden? Deze inzichten kunnen je helpen.

Lichamelijk letsel door snowboarden

Eén van de meest voorkomende en vervelendste risico’s met snowboarden is het oplopen van lichamelijk letsel. Een verkeerde beweging of landing (op snelheid) met een valpartij als gevolg, kan helaas ongelukkig uitpakken.

Met snowboarden loop je het grootste risico op de volgende blessures:

  • Kneuzingen
  • Verstuikingen
  • Botbreuken
  • Hoofdletsel

Oplossing:

Verklein de kans op (ongelukkig) vallen door snowboard les te nemen. Dit staat aan de basis om ongelukken te voorkomen. Met snowboard les leer je onder andere:

Verder raad ik aan om altijd een helm te dragen met snowboarden om de kans op ernstig hoofdletsel te verkleinen. Ook kan het handig zijn om een valbroek, rugbeschermer of polsbeschermers te dragen als je net begint met snowboarden.

Lees hier waarom een helm dragen met snowboarden zo belangrijk is

Botsingen met snowboarden voorkomen

Botsingen tussen snowboarders en andere snowboarders of skiërs komen relatief vaak voor. Een botsing met een persoon (of obstakel zoals een boom of pistepaaltje) kan leiden tot lelijke valpartijen en letsel.

Vaak (maar niet altijd) zijn botsingen op de piste het gevolg van het niet kennen of houden aan de pisteregels, zoals de voorrangsregels.

Zorg er daarom voor dat je de pisteregels kent en ze in acht neemt. Dit verkleint de kans op botsingen met anderen aanzienlijk. Hierbij is het belangrijk dat je tijdens het snowboarden ontzettend goed om je heen blijft kijken en anticiperen op je omgeving.

Hier leg ik uit welke pisteregels je als snowboarder moet kennen


Lawinegevaar tijdens snowboarden

Jaarlijks vinden er in wintersportgebieden met regelmaat lawines plaats. Dit gebeurt bijna altijd buiten de piste op ongeprepareerde sneeuw. Hier heeft het gros van de snowboarders op de piste gelukkig niet mee te maken. Maar wie buiten de piste gaat snowboarden loopt een aanzienlijk risico.

Oplossing:

Zorg dat je op de piste blijft! Hier is de kans op lawines minimaal. Mocht er lawinegevaar op de piste ontstaan, dan wordt dit deel van de piste direct gesloten en worden de lawines bewust getriggerd met explosieven, zodat het gevaar daarna geweken is. Op de piste borden staat dan aangegeven dat deze piste tijdelijk gesloten is in verband met lawinegevaar.

Buiten de piste wordt niet aan lawinepreventie of -controle gedaan. Dit is een serieus risico als je hier niet goed op voorbereid bent of niet weet wat je moet doen als je hier in terecht komt. Ga dus nooit alleen off-piste zonder lawine uitrusting en zonder ervaring met off-piste snowboarden met een gids.


Hoogteziekte tijdens snowboarden

Iets waar je misschien niet meteen aan denkt maar waar sommigen door overvallen kunnen worden op de piste met snowboarden, is hoogteziekte. Meestal gaat het om een lichte vorm van hoogteziekte, die ook weer vrij makkelijk te verhelpen is.

Signalen van hoogteziekte zijn:

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Kortademigheid
  • Zwakte

Oplossing:

Hoogteziekte op wintersport komt het vaakst voor tussen de 2500 en 3500 meter. Merk je dat je er last van krijgt, zak dan af naar lagere hoogte (onder de 2500 meter) en blijf voldoende drinken.

Wat verder heel belangrijk is bij een gevoeligheid voor hoogteziekte, is dat je in de eerste plaats rustig in hoogte stijgt. Bouw de hoogtemeters in langzaam tempo op en ga niet meteen naar de hoogste afdaling.

Misschien is het zelfs verstandiger om hooggelegen (gletsjergebieden) te vermijden. Of kijk of je wellicht medicijnen tegen hoogteziekte kunt krijgen van je arts als dit een serieus probleem is.


Verraderlijke weersomstandigheden tijdens het snowboarden

Waar je zelf geen invloed op hebt met snowboarden, maar waar je altijd rekening mee moet houden is dat het weer verraderlijk kan zijn in de bergen. Onderschat de risico’s van het weer op de piste daarom niet en zorg dat je er op voorbereid bent.

Risico’s van (extreme) weersomstandigheden op de piste:

  • Verbranding
  • Frostnip (het voorstadium van frostbite)
  • Onderkoeling

Oplossing:

Check in de ochtend altijd het weerbericht voor die dag op de piste. Stem hierop af of je de dag al dan niet beter kan inkorten en wat je allemaal bij je wil hebben.

Altijd slim om bij je te hebben op de piste zijn:

  • Kleine zonnebrandcrème
  • Skibril (met verwisselbare lens)
  • Nekwarmer/facemask

Smeer je gezicht op tijd goed in op de piste met zonnebrand en niet pas wanneer je een pauze gaat nemen en in het zonnetje zit. De kans op verbranding door de zon is vele malen hoger in de sneeuw.

Zorg er ook altijd voor dat je de juiste skibril(len) of verwisselbare lenzen bij je hebt als de weersvoorspellingen wisselvallig zullen zijn. Wanneer je slecht zicht hebt op de piste, loop je een groter risico op ongelukken.

Is het echt koud op de piste en de temperatuur ruim beneden het vriespunt? Zorg dan dat je naast warme kleding altijd iets bij je hebt wat je deels over je gezicht kan trekken, zoals een goede nekwarmer die tot over je neus kan.

Zeker in combinatie met harde wind kan de gevoelstemperatuur verraderlijk koud zijn en loop je het risico op onderkoeling en frostnip.

Frostnip herkennen
Ik heb helaas een keer ondervonden wat frostnip is bij een gevoelstemperatuur van -30 op de piste. Dit was het gevolg van ijzige winden in combinatie met kou, waar ik niet goed genoeg op gekleed was in mijn gezicht, dom! 

Frostnip in je gezicht kan pijnlijk zijn en herken je aan een roodgloeiende huid en een prikkend gevoel. De huid zelf voelt heel koud aan (want is aan het bevriezen). Wordt je overvallen door frostnip, ga dan weg uit de kou en zorg dat je gezicht weer kan opwarmen. Gelukkig trekt frostnip na verloop van tijd (soms pas enkele dagen) weer weg en geeft dit geen permanente schade. 

(Over)vermoeidheid tijdens snowboarden

(Over)vermoeidheid niet ongebruikelijk tijdens wintersport. Het is absoluut niet gek dat wanneer je een week lang dagelijks vele uren op je snowboard staat – waarbij je misschien non-stop 200% geeft of juist niet helemaal fit bent – vermoeidheid je op den duur overvalt.

Wees er alert op wanneer je merkt dat je reactievermogen en concentratie verliest als gevolg van fysieke uitputting. Onderschat vermoeidheid niet, want dit kan op z’n beurt weer zorgen ongelukken.

Oplossing:

Neem vermoeidheid tijdens het snowboarden serieus. Dat wil zeggen: stop op tijd met snowboarden als je merkt dat je moe begint te worden. Ga je wel door dan wordt de kans op ongelukken groter.

Het is altijd slim om even een pauze te nemen en wat eten en drinken, om te voelen of daarna eventueel nog verder kan. Soms is het verstandiger om je dag snowboarden in te korten of een pauze dag in de week in te lassen.

Tot slot kan het beginners ook helpen om snowboard les te nemen, want daarmee leer je ook efficiënter omgaan met je energie.

Veel snowboardplezier!