Heb jij plannen om te gaan snowboarden? Superleuk! Maar wat trek je allemaal aan? In dit blog leg ik je uit welke snowboardkleding en bescherming je nodig hebt om goed bestand te zijn tegen weer en wind, en tegen veelvoorkomende blessures.

Wat trek je aan met snowboarden?

Als je gaat snowboarden heb je een aardige paklijst. Naast je gear: een snowboard, bindingen en schoenen zul je het nodige aan kleding moeten aantrekken aan je lijf.

Belangrijk is om tijdens het snowboarden altijd een combinatie van verschillende lagen snowboardkleding te dragen, om jezelf goed warm te houden in koude en natte weersomstandigheden. Daarnaast is het zeker geen slecht idee om als beginnend snowboarder naast een helm en skibril bescherming te dragen tegen het (vele) vallen.

In het kort draag je het volgende met snowboarden:

  • Thermokleding
  • Skipully, shirt of vest
  • Snowboardsokken
  • Snowboardbroek
  • Snowboardjas
  • Wanten of handschoenen
  • Helm
  • Skibril
  • Optioneel: valbroek of polsbeschermers
  • Optioneel: nekwarmer

Kleed je functioneel tegen vocht, kou en wind met snowboarden

Met snowboarden is het van belang dat je jezelf functioneel kleedt met verschillende lagen tegen vocht, kou en wind. Je wil daarom het liefste drie lagen kleding aan, elk met hun belangrijkste eigenschappen:

  1. Basislaag – vochtafdrijvend
  2. Tussenlaag – Isolerend
  3. Buitenste laag – beschermend
Trek comfortabele kleding aan om in te snowboarden
De één heeft het sneller koud en de ander zweet veel meer tijdens het snowboarden. Dit zijn dingen om voor jezelf rekening mee te houden met je keuze voor bepaalde stoffen, en met de dikte en de algehele kwaliteit van je kleding. Hoe dunner de kleding, hoe meer bewegingsvrijheid je hebt met boarden. Iets om over na te denken.

Vochtafdrijvende laag – de basislaag

Thermokleding

Begin je snowboardoutfit met een laag thermokleding.

Als je lekker actief aan het snowboarden bent verlies je doorgaans een hoop zweet. Je wil daarom een eerste laag kleding dragen op je huid dat het zweet goed kan afvoeren, zonder dat jij je klam voelt onder je jas en broek. Daar komt thermokleding bij kijken.

Thermokleding heeft goede vochtafdrijvende eigenschappen. Daarnaast heeft thermokleding ook goede isolerende eigenschappen. Het is de beste manier om je lichaamswarmte vast te houden.

De combinatie van deze twee eigenschappen is ideaal met snowboarden, want je wil het aangenaam warm hebben, maar niet een zweterig en klam gevoel hebben. Goede thermokleding doet precies dat: het houdt lichaamswarmte vast, maar drijft overtollig vocht af naar buiten.

Meerdere setjes thermokleding op wintersport
Ga je een week wintersporten? Dan is het de moeite waard om te investeren in twee sets thermokleding. Zo kun je de ene set tussendoor even (hand)wassen en goed laten luchten.

Snowboardsokken

Dan snowboardsokken. Deze behoren ook tot de basislaag van je outfit. Snowboardsokken moeten je voeten met koude buitentemperaturen lekker warm houden.

Nu krijg je met snowboarden al snel warme voeten, zodra je bloed sneller gaat stromen en je hartslag omhoog gaat. Maar op klamme zweetvoeten zit je natuurlijk niet te wachten.

Trek daarom niet zomaar een paar dikke sokken aan, maar kies voor speciale snowboardsokken. Deze hebben net als thermokleding goede vochtafdrijvende en isolerende eigenschappen.

Daarnaast bieden snowboardsokken extra ondersteuning op de delen van je voet die veel te verduren krijgen.

snowboardsokken
De meeste snowboardsokken hebben speciale verstevigde zones op de hielen, voorvoeten, de enkels en schenen.
Speciale snowboardsokken zijn het investeren waard
Investeren in een paar goede snowboardsokken is geen overbodige luxe. Gelukkig zijn snowboardsokken de laatste jaren ver doorontwikkeld en van aanzienlijk betere kwaliteit dan jaren geleden toen ik begon met snowboarden. Veel sokken zijn van betere kwaliteit en een stuk dunner, waardoor ze minder drukplekken geven en lekkerder zitten in je schoenen. 

Ook zijn snowboardsokken vaker naadloos, waardoor ze beter om je voet vallen. Voor een hele week wintersport zou ik twee of drie paar sokken meenemen om af te wisselen. Dit voorkomt ook dat je snowboardschoenen intens gaan stinken als gevolg van ophopende bacteriën in je schoenen. Zelf heb ik goede ervaring met de naadloze merinowollen sokken van het merk 'Stance'.

Isolerende laag – de tussenlaag

Hoewel thermokleding ook goede isolerende eigenschappen heeft, is alleen een laag thermokleding onder de jas en broek vaak niet voldoende op de piste als het écht koud is en er veel wind staat.

Daarom wil je altijd iets van een tussenlaag aan voor extra isolatie aan je bovenlichaam. Dit kunnen dunnere of dikkere lagen zijn, afhankelijk van de temperatuur waar je bent en wat je comfortabel vind zitten qua bewegingsvrijheid.

Skipullies zijn ideaal als tussenlaag omdat ze vrij dun zijn, maar toch lekker warm. Skipullies kunnen gevoerd zijn met fleece. Zelf vind ik deze combinatie erg prettig. Dat geeft namelijk een warm zacht laagje aan de binnenkant.

Voorbeelden van tussenlagen snowboardkleding:

  • Skipully
  • Vest
  • Hoodie/sweatshirt
  • Longsleeve shirt

Heb je een iets dunnere jas, dan kan het lekker zijn om een wat dikkere tussenlaag te dragen over je thermokleding, zoals een hoodie of sweatshirt. Andersom geldt natuurlijk ook: heb je een dikkere snowboardjas, dan wil je misschien liever een wat dunnere maar warme tussenlaag, voor de meeste bewegingsvrijheid.

Beschermende laag – de buitenste laag

Je snowboard outfit is niet compleet zonder snowboardjas en -broek, de buitenste laag.

Deze outdoor kledingstukken hebben winddichte- en waterdichte eigenschappen, naast dat ze goed ademen om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Zonder snowboardjas en -broek zou je het behoorlijk koud kunnen krijgen en heel snel nat worden in de sneeuw als je een paar keer onderuit gaat.

Ga je op zoek naar een snowboardjas en – broek, dan zijn de waterkolom en het ademend vermogen twee belangrijke eigenschappen om ze op uit te kiezen.

Label snowboardbroek met waterkolom en ademend vermogen
De waterkolom en het ademend vermogen staan op het label in de broek of jas.

Waterkolom

De waterkolom zegt iets over hoeveel water (sneeuw) de jas kan verdragen voordat deze vocht gaat opnemen en je dit van binnenuit gaat voelen. Dat is het punt dat je jas ‘verzadigd’ aanvoelt. Voor snowboarden moeten de jas en broek minimaal een waterkolom van 10.000 mm hebben.

Ik raad je als beginnend snowboarder aan een snowboardbroek te kiezen met een wat grotere waterkolom van 15.000 – 20.000 mm, omdat je waarschijnlijk veel op je kont zit en nog al eens onderuit gaat.

Een echt hoge waterkolom van bijvoorbeeld 40.000 mm is niet nodig (en onnodig duur). Dit is bedoeld voor snowboarders die backcountry gaan in de poedersneeuw, en grote hoeveelheden sneeuw over zich heen krijgen.

Ademend vermogen

Check daarnaast ook het ademend vermogen van de jas en broek. Dit wordt uitgedrukt in ‘grammen’. Het ademend vermogen zegt iets over hoeveel vocht de jas en broek kunnen afvoeren, terwijl je wel beschermt blijft tegen vocht en kou. In snowboardkleding die voldoende ademt voel je je langer fris en luchtig, zonder het koud te krijgen.

In dit blog geef ik je tips over hoe je je snowboardbroek- en jas het beste kunt onderhouden.

Een dikke of dunnere snowboardjas?

Snowboardbroeken en – jassen kun je vinden in de range van licht-, medium- en sterk isolerend. Het is heel persoonlijk wat je prettig vindt en nodig hebt op koude en warmere dagen. Dit is ook afhankelijk van wat voor lagen kleding je nog meer aantrekt en wat de kwaliteit van de jas en broek zijn.

Ik raad je aan om bij voorkeur iets meer dunne laagjes aan je bovenlijf te dragen en een medium isolerende snowboardjas te nemen, zodat je beter kan inspelen op het weer in de bergen. Waarschijnlijk voelt dat comfortabeler tijdens het snowboarden.

Als een jas écht te warm is, snowboard dat ook niet lekker meer als het warm aanvoelt buiten en je geen tussenlagen meer kunt uittrekken. Misschien wil je daarom liever niet de meest isolerende jas, maar wel één die goed de wind en kou buiten houdt.

Zelf draag ik om die reden niet een heel dikke jas, maar draag ik soms twee dunne lagen aan pully’s over m’n thermoshirt als het echt heel koud is.

Als het warmer is kan ik makkelijker één of twee tussenlagen uitdoen en het aangenaam hebben. Ben je echt een enorme koukleum? Of ga je veel naar hooggelegen gebieden, dan kan kan een sterk isolerende jas een betere keuze zijn.

Nekwarmer in plaats van sjaal
Om een vervelende koude tocht in je nek te voorkomen kan ik je verder het dragen van een nekwarmer aanraden. Deze heb je in verschillende diktes. Zelf draag ik er één van wol. Een nekwarmer stop je makkelijk onder je jas, zodat je deze ook helemaal dicht kan ritsen. 

Het voordeel van een nekwarmer tegenover een sjaal is dat je niet met een rare bobbel van een sjaal zit onder je jas, of met flapperende uiteinden die voor je gezicht kunnen slaan.

Een spiraalsjaal is ook een optie, maar dit kan al gauw te dik zijn en een hoop volume om je nek waardoor je misschien het gevoel hebt minder makkelijk te kunnen ademen en je hoofd te kunnen bewegen. Een nekwarmer kun je bovendien ook optrekken tot over je mond, kin en neus waardoor het functioneert als een gezichtsmasker als het echt koud is. Door een nekwarmer kun je makkelijk heen ademen.

Denk als beginnend snowboarder aan het dragen van (extra) bescherming

Nu je weet hoe je je het beste kunt kleden met snowboarden, wil ik ook nog even het dragen van bescherming aankaarten als onderdeel van de checklist. Want zonder enige bescherming loop je zeker als beginnend snowboarder extra risico.

Draag altijd een helm

Het is lekker om met snowboarden altijd iets op je hoofd te dragen tegen de wind en kou. Mijn advies is om altijd een helm te dragen met snowboarden voor je eigen veiligheid. Een snowboardhelm houdt je hoofd ook lekker warm en beschermt je bij ongelukkige valpartijen of andere incidenten waarbij je je hoofd stoot.

In dit blog leg ik je uit waarom je beter een helm kunt dragen en geen muts met snowboarden.

Bovendien is het op steeds meer locaties verplicht om een snowboardhelm te dragen, dus je kunt maar beter goed voorbereid zijn.

Lees hier meer over waar het dragen van een snowboardhelm verplicht is.

Draag ook een skibril

Bescherm daarnaast ook altijd je ogen met een skibril. Ik hoor nog steeds wel eens van mensen om me heen dat ze een zonnebril dragen of helemaal geen bril. Dit is best wel link.

Een zonnebril – als deze van glas of hard plastic is – kan makkelijk breken bij een val op je gezicht en direct in je ogen komen. De kans dat dit met een skibril gebeurt is een stuk kleiner.

Daarnaast loop je het risico op sneeuwblindheid zonder skibril. Dit maakt snowboarden echt gevaarlijk als je niet goed diepte en contrast kan inschatten.

Ook is het weerkaatsende uv-licht door de zon niet al te best voor je ogen. Heb je gevoelige ogen? Denk hier dan helemaal aan en neem een skibril mee. Want heel de tijd moeten knijpen met je ogen of met betraande ogen de piste af is geen pretje en gevaarlijk weet ik uit ervaring.

Ben je een brildrager? Kijk dan of je tijdelijk lenzen in kan doen tijdens het snowboarden. Is dat geen optie, kijk dan voor een helm met vizier of skibril die je speciaal over je bril kan dragen: zogenaamde ‘OTG (over-the-glasses) goggles’.

Draag handschoenen of wanten

Vergeet daarnaast niet handschoenen of wanten te dragen (met eventueel een liner er in). Het is ongelofelijk koud met je blote handen in de sneeuw als het buiten ook nog eens behoorlijk fris is.

Bovendien is het ook nog eens ontzettend gevaarlijk om niks aan je handen te dragen tijdens het snowboarden. Je moet er niet aan denken dat iemand anders over je handen heen skiet of snowboard. Houd er ook rekening mee dat handschoenen of wanten verplicht zijn op veel plekken.

Een valbroek en polsbeschermers kunnen nodig zijn

Ga je tot slot beginnen met snowboarden of heb je al een klein beetje ervaring, maar val je nog regelmatig? Dan wil je misschien ook een valbroek en polsbeschermers dragen. Een valbroek kan het verschil maken tussen een hele blauwe kont (letterlijk).

valbroek voor snowboarden
Een valbroek biedt extra padding op je heupen, de zijkant van je benen, je billen en je stuitje.

Polsbeschermers kunnen handig zijn als je merkt dat je valreflex is om automatisch je handen uit te steken om je val op te vangen. Ze geven je net dat beetje meer zekerheid.

Het beste is wel om jezelf natuurlijk zo snel mogelijk aan te leren hoe je moet vallen met snowboarden.

Tot slot heb ik ook een checklist gemaakt van essentiële dingen die je altijd bij je wil hebben in je (rug)zak met snowboarden. Doe er je voordeel mee.

Veel snowboarplezier!