Om het aantal ongelukken op wintersport te verkleinen is er een aantal officiële pisteregels van kracht. Deze regels gelden internationaal en zijn niet alleen bedoeld voor skiërs, maar ook voor snowboarders. Je wordt geacht als snowboarder net zo goed de regels te kennen en je er aan te houden, voor ieders veiligheid en plezier. Ik leg je daarom uit wat de pisteregels zijn en waar je op moet letten.

Waarom zijn er pisteregels?

Pisteregels zijn er om de veiligheid van iedere wintersporter te waarborgen en het aantal ongelukken te verkleinen. De pisteregels zijn niet slechts een ‘vriendelijk verzoek’. Je bent verplicht je aan de regels te houden.

Dat er ook ‘verkeersregels’ gelden op de piste is uitermate belangrijk, want ieder wintersportseizoen vallen er helaas nog altijd veel gewonden.

Jaarlijks veel ongelukken op de piste
Waar praten we dan over? Volgens een schatting van Eurocross, de alarmcentrale die meldingen ontvangt van ongevallen in het buitenland, vallen er per wintersportseizoen ruim 5000 gewonden.

Het goede nieuws is dat dat dit steeds minder vaak komt door botsingen met anderen, we lijken dus wel oog te hebben voor elkaar op de piste. De voornaamste oorzaak van ruim 80% van alle ongelukken op de piste is zelfoverschatting.

In dit blog vertel ik je meer over de veiligheid van snowboarden.

Dat je als snowboarder pisteregels serieus neemt is niet alleen belangrijk voor ieders veiligheid. Het heeft ook een juridische kant.

Want als blijkt dat jij een serieus ongeluk hebt veroorzaakt op de piste door het niet inachtnemen van (één van de) pisteregels, dan kan daar nog wel eens een vervelend procedureel staartje aan zitten.

Zo ver komt het meestal gelukkig niet, maar het geeft wel aan dat de regels er niet zijn voor de ‘show’.


Dit zijn de 10 pisteregels voor op wintersport

De officiële pisteregels zijn opgesteld in 1967 door de Fédération Internationale de Ski (FIS) en zijn nog altijd van kracht.

  1. Houdt rekening met elkaar
  2. Beheers je snelheid en stijl
  3. Kies een veilig spoor waarmee je je voorganger niet in gevaar brengt
  4. Belemmer geen anderen met inhalen
  5. Voeg op een veilige manier in na een stop
  6. Stop niet op smalle en onoverzichtelijke plaatsen
  7. Klimmen en lopen zijn alleen toegestaan aan de zijkant van de piste
  8. Neem de pistemarkering en borden in acht
  9. Bij een ongeval ben je verplicht hulp te verlenen
  10. Je moet je kunnen identificeren op de piste bij een ongeval
Let naast de algemene pisteregels ook op aanvullende regels van het skigebied
Naast deze officiële pisteregels hebben skigebieden soms ook hun eigen aanvullende regels, met name bij het funpark. Deze vind je dan op de informatieborden bij de liften of online op de website van het skigebied.

Ik zal per regel kort uitleggen wat dit precies betekent. Sommige regels overlappen elkaar min of meer.

Pisteregel 1. Houd rekening met elkaar

Als snowboarder dien jij je zo te gedragen dat anderen op de piste geen last van je hebben. Je mag anderen niet in gevaar brengen, of schade toedoen door je gedrag. Klinkt logisch, toch?

Pisteregel 2. Beheers je snelheid en stijl

Je wordt daarnaast als snowboarder geacht je rijstijl en snelheid aan te passen aan je niveau, de omstandigheden op de piste en het weer.

Zie jij bijvoorbeeld dat het ontzettend druk is op de afdaling, pas je snelheid dan aan en schiet niet als een kanonskogel naar beneden waarbij je rakelings anderen passeert. Of betrekt het weer ineens en verandert de lucht in een dik wolkendek? Pas dan ook je snelheid aan.

Wat altijd helpt voor de veiligheid is zelf zoveel mogelijk proberen één lijn of spoor aan te houden tijdens je afdaling. Dan kunnen anderen beter inschatten wat je gaat doen en ben je voorspelbaar.

Pisteregel 3. Kies een veilig spoor waarmee je je voorganger niet in gevaar brengt

Wanneer jij een andere snowboarder of skiër van achteren nadert, kies dan een spoor waarbij je degene voor je niet in gevaar brengt.

Degene voor jou heeft altijd voorang op de piste. Pas dus jouw spoor aan op degene voor je om voldoende afstand te houden. Zo voorkom je dat je op je voorganger botst (met inhalen).

Pisteregel 4. Belemmer geen anderen met inhalen

Je mag elkaar inhalen op de piste van alle kanten. Maar alleen op een manier waarbij je voldoende ruimte laat voor alle bewegingen van degene die je inhaalt.

Niets is zo vervelend als rakelings ingehaald worden op de piste waarbij je schrikt en mogelijk ten val komt, weet ik uit ervaring. Door voldoende afstand te houden en het spoor van je voorganger te volgen kun je hier op anticiperen en de ander netjes inhalen.

Let extra op wanneer je een klasje met leerlingen gaat inhalen 
Doe dit zoveel mogelijk aan de zijkant en snowboard niet dwars door een groepje leerlingen heen. Klasjes met leerlingen volgen elkaar doorgaans in een duidelijke lijn naar beneden, waar je goed op kan anticiperen.

Pisteregel 5. Voeg op een veilige manier in na een stop

Moet je even stoppen onderweg? Dat kan natuurlijk. Maar zorg dan dat wanneer je weer verder gaat, je eerst goed je omgeving gescand hebt en je geen anderen in gevaar brengt met invoegen.

Dit geldt voor wanneer je een piste wil kruisen, een stukje een helling op wil, of wanneer je al afdalend weer je gang voort wil zetten.

Pisteregel 6. Vermijd stoppen op smalle en onoverzichtelijke plaatsen

Als snowboarder mag je niet zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke gedeelten van een piste stilstaan of zitten. Ga je onderuit op de piste op zo’n plek? Zorg dan als dat mogelijk is dat je de piste weer zo snel mogelijk vrij maakt.

Ik zie dit nog regelmatig fout gaan, en het heeft me zelf ook een keer op een haar na een flinke botsing gekost. Met name snowboarders die zich niet van deze pisteregel bewust zijn, hebben nog wel eens de neiging om net na een heuvel midden op de piste te gaan zitten wachten.

Wees je ervan bewust dat je totaal niet zichtbaar bent voor degene achter je in zo’n situatie. Met een beetje pech kan dit lelijk fout gaan.

Ook op smalle dal afdalingen naar beneden is het bijvoorbeeld niet handig om te stoppen in een bocht. Deze afdalingen zijn vaak erg smal, met aan één kant de afgrond en bomen naast je.

Spreek daarom af dat je elkaar beneden ziet op smalle afdalingen, of stop op een brede piste altijd helemaal aan de zijkant.

Pisteregels snowboarden
Deze snowboarders lijken duidelijk rekening te houden met de pisteregels en houden de piste vrij terwijl ze wachten.

Pisteregel 7. Klimmen en afdalen te voet zijn alleen toegestaan aan de zijkant van de piste

Net als dat stoppen aan de zijkant van de piste de enige juiste manier is, geldt dit ook voor klimmen en afdalen te voet. Doe dat alleen aan de zijkant van de piste voor ieders veiligheid.

Het kan gebeuren dat je bijvoorbeeld iets verliest onderweg en een stukje terug moet lopen. Of je valt uit de sleeplift, zoals mij vroeger nog wel eens overkwam, en moet het stuk naar boven lopen. Doe dit altijd zoveel mogelijk aan de zijkant van de piste, zodat je anderen en jezelf niet in gevaar brengt.

Pisteregel 8. Neem de pistemarkering en borden in acht

Als snowboarder gelden de pistemarkeringen en borden ook voor jou. Zie je bijvoorbeeld een spandoek staan met een groot gevarendriehoek en de mededeling dat je moet afremmen (vanwege een afgrond of kruising met een andere afdaling verderop), zorg dan dat je je snelheid daarop aanpast.

pisteregels snowboarden gevaarmarkering
Zeker op een steille zwarte piste waar dit soort gevaarmarkering staan wil je het even rustig aan doen.

Pisteregel 9. Bij een ongeval ben je verplicht hulp te verlenen

Of je een ongeluk ziet gebeuren van een afstand, of er helaas zelf bij betrokken raakt: je bent verplicht hulp te verlenen bij een ongeluk op de piste.

Het zal aan de situatie zelf liggen wat dat precies betekent. Kijk bijvoorbeeld of je de omgeving vrij kunt houden, of je iemand kunt bellen voor het slachtoffer, of dat je gewoon even erbij blijft tot diegene weer verder kan na het bijkomen van de schrik.

EHBO op de piste
Zelf draag ik altijd een klein EHBO-tasje bij me in m’n rugzak met pleisters, wondgaas, een isoleerdeken en andere noodzakelijkheden. Het is al meermaals voorgekomen dat ik deze erbij heb gepakt bij een ongeval. Los van dat het een officiële pisteregel is vind ik het de normaalste zaak van de wereld om anderen te helpen in nood.

Pisteregel 10. Je moet je kunnen identificeren op de piste bij een ongeval

Zorg dat je ook altijd een geldig legitimatiebewijs bij je hebt op de piste. Want als snowboarder moet je je kunnen identificeren bij een ongeval.

Of je nou getuige bent, of persoonlijk betrokken bij een ongeval. Je moet je persoonsgegevens kunnen verstrekken aan hulpverleners ter plekke, indien daarom gevraagd wordt.


Wees extra alert op de pisteregels op deze momenten

Snowboarden is en blijft tot slot een risicovolle sport. Zorg daarom dat je de 10 pisteregels kent voor ieders veiligheid, en houd het leuk op de piste.

Wees extra alert op de pisteregels en je eigen gedrag wanneer je:

  • Een afdaling wil (her)starten en stoppen
  • Een ongeval ziet gebeuren, of er zelf bij betrokken raakt
  • Andere piste-gebruikers voor je ziet en jij nadert ze van achteren
  • Je je begeeft op een smalle piste, of piste met veel onoverzichtelijke stukken
  • Je je snowboard losmaakt en gaat lopen
  • Je de lift uitstapt (met name sleeplift en stoeltjeslift)
  • Je gevaarmarkeringen ziet onderweg
  • Merkt dat het weer omslaat en het zicht verslechterd
  • Een schoolklasje bezig ziet en jij hierlangs wil

Veel snowboardplezier!