Ben jij van plan je eigen snowboard, snowboardschoenen en/of bindingen aan te schaffen? Vet! Je eigen snowboard gear hebben is een luxe. Doorgaans ben je daar wel een hoop geld aan kwijt, tenzij je slim gebruikt maakt van de beste momenten om je spullen te kopen. In dit blog leg ik je daarom uit op welke momenten je (extra) voordelig nieuwe snowboard gear kunt aanschaffen en hoe ik dat zelf meestal doe. Zo kun jij daar ook je voordeel mee doen en honderden euro’s besparen op een nieuw snowboard, of complete set.

Wat kost een nieuwe snowboardset kopen gemiddeld?

De kosten voor een nieuw snowboard, bindingen en snowboardschoenen hangen sterk af van je niveau, je rijstijl en je budget. Voor een gloednieuwe snowboardset in het huidige hoogseizoen zonder korting, ben je al gauw tussen de € 750,- tot meer dan € 1000,- euro kwijt.

  • Nieuwprijs snowboard: € 300,- tot € 1200,-
  • Nieuwprijs snowboardbindingen: € 200,- tot € 400,-
  • Nieuwprijs snowboardschoenen: € 250,- en € 450,-

Snowboardgear verliest snel z’n waarde

Je leest het, aan snowboardspullen kopen in het hoogseizoen hangt een behoorlijk prijskaartje.

Maar goed om te weten als je overweegt om je eigen snowboardgear aan te schaffen, is dat snowboards, snowboardbindingen en snowboardschoenen vrij snel hun waarde verliezen. Hier kun je flink van profiteren als je op het juiste moment je nieuwe gear zou aanschaffen.

Opruiming aan het einde van ieder wintersportseizoen

Dit komt omdat er jaarlijks aan het begin van ieder snowboardseizoen in november een nieuwe oplage aan snowboard gear wordt geïntroduceerd. Dit zijn dan de nieuwste spullen, volgens de laatste ontwikkelingen en trends.

Hierdoor zakken de materialen van het afgelopen seizoen (flink) in prijs. Doorgaans verliezen snowboards zo’n 30 tot 40% van hun nieuwwaarde binnen een jaar. Deze korting krijg je dan ook (minimaal) in de grote opruiming, na afloop van het snowboardseizoen.

Dit is een uitgelezen kans om nieuwe snowboardgear te kopen, zonder de hoofdprijs te hoeven betalen. Hiermee kun je jezelf dus lekker wat geld besparen en toch de nieuwste gear kopen die kort daarvoor nog geïntroduceerd werd.

Koop snowboardschoenen wel aan het begin van het nieuwe seizoen
Niet alles kun je nog even makkelijk vinden in de uitverkoop. Hoewel snowboards en bindingen prima in de uitverkoop te vinden zijn, is dat met snowboardschoenen (in gangbare maten) een ander verhaal. Dat leg ik verderop uit.

Snowboard kopen met korting

Nieuwe snowboards gaan dus ieder jaar in de uitverkoop. Door het hele jaar heen worden op sommige modellen al kortingen gegeven van zo’n 15% tot 20%.

Ook worden tussendoor restanten van eerdere seizoenen met korting aangeboden die ook kunnen oplopen tot 30% of 40%, maar daarin is je keuze vrij beperkt.

Vaak zijn dit snowboards die bijvoorbeeld nog maar in één maat te krijgen zijn. Dan moet jouw maat er wel net tussen zitten.

Grote snowboard sale vóór het nieuwe wintersportseizoen

Het beste moment om je snowboard te kopen is tijdens de grote opruiming, vóór het nieuwe wintersportseizoen.

De grote jaarlijkse snowboarduitverkoop begint in de loop van augustus en eindigt in oktober. Nieuwe snowboards regelrecht uit de verpakking worden in deze periode massaal met 30% tot wel 50%, en soms wel 70% korting aangeboden.

Zelf heb ik mijn snowboards altijd buiten het hoogseizoen gekocht, in de seizoen uitverkoop. Op mijn laatste snowboard – de Ride MTN pig – kreeg ik 50% korting, dat scheelde me zo’n € 300,-. Kaching!

Vanaf november introduceren snowboardwinkels de nieuwe oplage voor het huidige seizoen en stopt de uitverkoop. De restanten die niet verkocht zijn worden dan weer tussendoor met korting aangeboden in het volgende hoogseizoen.

Andere snowboard gear kortingsdagen

Los van de grote uitverkoop in de nazomer komen veel bekende snowboard verkoopketens tussentijds (in het hoogseizoen) ook met korting campagnes. Ik heb er een aantal in een overzicht gezet.

  • BTW-vrije dagen bij Duivesteijn: je krijgt 21% btw korting op je aankoop (op bijna alles) en bovenop eventuele andere kortingen die gelden. Deze campagne loopt altijd in de zomer.
  • Magazijn uitverkoop bij Duivesteijn: tussentijdse uitverkoop in een weekend in januari waarin geselecteerde snowboardgear met 30% tot 70% korting wordt aangeboden.
  • Winter-sale bij Blue Tomato: tussentijdse uitverkoop in januari/februari waarin geselecteerde snowboardgear met 30% tot 70% korting wordt aangeboden.
  • Winter-sale bij Bever: tussentijdse uitverkoop in januari/februari waarin geselecteerde snowboardgear tot 50% korting wordt aangeboden.

Benieuwd welke snowboard merken het beste staan aangeschreven? Ik dit artikel geef ik je mijn top 10 snowboard merken.

Tweedehands snowboard of nieuw snowboard in de uitverkoop?

Naast afgeprijsde nieuwe snowboards kun je natuurlijk ook kijken naar een tweedehands snowboard voor een zacht prijsje.

Outlet stores verkopen het hele jaar door (ook in het hoogseizoen) restanten van eerdere seizoenen en oude demoboards, met kortingen oplopend tot 70%.

Bij Duivesteijn outletstore kun je bijvoorbeeld het hele jaar door tweedehands snowboards kopen. Vaak is je keuze in een outletstore zeer beperkt, maar er kan toevallig een leuke deal bij zitten. Hetzelfde geldt voor winkels die tweedehands snowboards opkopen en doorverkopen.

Maar let wel op met afgeprijsde demosnowboards. Dit zijn tweedehands snowboards die als testmodel zijn gebruikt. Deze zijn misschien flink afgeprijsd, maar veel demoboards zijn ook behoorlijk intensief gebruikt.

Weet dus wat je koopt als je gaat kijken naar een tweedehands snowboard en vraag je af of de korting opweegt tegen wat je krijgt.

Lees hier waar je nog meer op moet letten met een tweedehands snowboard.


Snowboardbindingen kopen met korting

Net als snowboards, zijn ook snowboardbindingen te vinden in de grote seizoen uitverkoop. Ook bindingen gaan in deze periode over de toonbank tot 50% korting.

De verkoop van bindingen gaat doorgaans niet zo hard als snowboardschoenen, dus je kan dan vaak nog wel een goede deal vinden.

Gedurende het hoogseizoen vindt je net als op snowboards, op sommige modellen een korting oplopend tot 20%. Ook worden testmodellen met kortingen oplopend tot 30% weggedaan.


Combikorting op je snowboard en snowboardbindingen

Bij grote winkels als Blue Tomato en Duivesteijn kun je ook snowboards en bindingen als set kopen, waarmee je dan een ‘combikorting’ ontvangt.

snowboard met bindingen combikorting

Het ligt aan het totale aankoopbedrag hoeveel korting je krijgt. Vaak is dit 5% tot 10%, maar niet meer dan dat.

Natuurlijk is elke korting mooi meegenomen. Maar eigenlijk is dit niet zo interessant als je weet dat wanneer je je snowboard en bindingen los koopt in de uitverkoop, je minimaal 30% korting op zowel je snowboard als bindingen kan meepakken.

Dat dit veel verschil maakt zal ik laten zien aan de hand van een voorbeeld.

Stel: Je koopt een nieuw snowboard van afgelopen seizoen met een nieuwprijs van € 600,- in de uitverkoop met 40% korting (€ 240,- korting). Je koopt op dat moment ook je snowboardbindingen van € 275,- met 30% korting (€ 82,50 korting). Dan betaal je in plaats van € 875,- nog maar € 652,50 voor de set. Dat is een totale korting van € 222,50.

Koop je dezelfde set eerder in het jaar, tijdens het hoogseizoen met een ‘combikorting’, dan krijg je op die € 875,-  maximaal € 87,50 korting en minimaal € 43,75. Hiermee loop je nogal wat korting mis.

Zo’n combideal in het hoogseizoen is dus voor de prijs niet de moeite waard als je het mij vraagt. Mijn ervaring is dat de meeste nieuwe snowboards en bindingen ook na het hoogseizoen vaak gewoon nog beschikbaar zijn in de uitverkoop.

Met een beetje zoeken op het internet kun je meestal bij de grotere en bekende verkooppunten mooie kortingen opstrijken.


Snowboardschoenen kopen in de uitverkoop is doorgaans moeilijker

Hoe zit het met snowboardschoenen en uitverkoop? Ik zei eerder al even dat met snowboardschoenen het iets anders werkt.

Hoewel snowboardschoenen ook met flinke kortingen worden aangeboden in de uitverkoop, de beschikbaarheid is het kleinst in de opruiming. Je kans van slagen dus ook.

Ik heb me laten vertellen door een ervaren verkoper dat je met snowboardschoenen kopen niet te lang wil wachten als het nieuwe seizoen begint vanaf november.

Snowboardshops kopen namelijk doorgaans maar één keer voor een heel wintersportseizoen de nieuwste snowboardschoenen in, omdat ze met niet te veel restpartijen willen blijven zitten.

Meteen aan het begin van het nieuwe seizoen zijn de meeste schoenmaten nog beschikbaar. Vanaf januari – heb ik zelf ervaren – loop je het risico dat veel gangbare maten er al niet meer zijn.

Het beste moment om je snowboardschoenen te kopen als je een gangbare schoenmaat hebt, is dus meteen aan het begin van het nieuwe seizoen. Dat betekent (helaas) dat je voor snowboardschoenen niet altijd een leuke korting kan meepakken.

snowboardschoenen kopen


Je weet nu wat de beste momenten zijn om je snowboard gear aan te schaffen als je niet de hoofdprijs wil betalen. Ik hoop dat ik je met deze tips wat geld in je zak kan laten houden.

Koop je tot slot in één keer je hele snowboardset (ook met schoenen), vraag dan ook of ze er nog wat bij kunnen geven als extraatje. Zo heb ik in het verleden een snowboardtas, een setje wax en een slot erbij gekregen. Vaak is een setje snowboardsokken ook geen probleem.

Je koopt ten slotte voor een paar honderd euro aan gear, de meeste shops geven je er in ruil graag iets bij als bedankje. Durf hier ook gewoon naar te vragen.

Veel snowboardplezier!