Ben je op zoek naar een paar betaalbare snowboard klemmen, waarmee je het onderhoud van je snowboard zelf kan doen? Vergeet het maar, die zijn helaas amper te vinden. Daarom besloot ik zelf een ‘snowboard tuning vise’ te maken. In dit blog leg ik je uit hoe ik die gemaakt heb, zodat jij die ook kunt maken en daarmee geld kunt uitsparen.

Snowboard klemmen voor waxen en slijpen

Zelf je snowboard waxen en slijpen is op den duur goedkoper dan het laten doen, legde ik eerder uit in mijn andere blog. Hierbij rekende ik de aanschafkosten van het materiaal mee, waaronder de snowboard beugels.

Nu is een setje (kunststof) snowboard klemmen, één van de duurste tools om te kopen. Dit kost kost al gauw rond de € 100,- of meer in de meeste webshops.

Om de een of andere reden zijn snowboard klembeugels behoorlijk duur en vragen retailers hier een belachelijke hoop geld voor, als je het mij vraagt. Ik heb ze daarom nooit aangeschaft en naar andere oplossingen gezocht.

Nu heb ik in het verleden jarenlang snowboards gewaxt op een set houten schragen, en gewoon op tafel op een zeil of laken. Voor waxen werkt dit prima.

Maar voor het slijpen van de staalkanten heb je een houder nodig waarin een snowboard stabiel op z’n kant blijft staan. Je snowboard tussen een stapeltje boeken klemmen werkt dus niet.

Bankschroef 
Heb je thuis een bankschroef, dan zou je je snowboard daar in vast kunnen klemmen. Doe er dan wel iets van een doek tussen zodat je geen krassen maakt en draai de bankschroef niet te hard aan zodat je niet per ongeluk je snowboard breekt.

Zelf een snowboard klembeugel maken voor waxen en slijpen

Ik besloot een (goedkope) snowboard tuning vise te maken van hout, waarop ik zowel m’n snowboards kan waxen en waarin het snowboard in een gleuf stabiel op z’n kant kan staan om te kunnen slijpen.

Nu zijn er talloze manieren om hiervoor zelf iets te maken of te bedenken. Wat voor mij belangrijk was, is dat ik niet aan de slag hoefde met een bovenfrees (of andere apparaten die ik niet in huis heb) om een gleuf te maken.

In mijn zoektocht naar een goed model, vond ik inspiratie bij Youtuber Chase Christopher. Hij maakte een simpel en super robuust model that does the job. Ik heb een paar kleine aanpassingen op zijn concept gemaakt, zoals anti-slip voetjes aan de onderkant en meer verstevigingshoeken.

Afbeelding van zelfgemaakte snowboard klem

Voor deze DIY snowboard klembeugel heb je maar een paar dingen nodig, die je misschien al wel hebt liggen.

Dit heb je nodig aan materialen:

 • Houten planken
 • Schroeven
 • Rubber/anti-slip
 • Spijkertjes

Je wil makkelijk te bewerken hout gebruiken, bijvoorbeeld steigerhout

Afbeelding met de losse onderdelen van een houten snowboard klem

Dit heb je nodig aan gereedschap:

 • Afkortzaag
 • Fijne zaag (bijvoorbeeld verstekzaag of japanse trekzaag)
 • Houtboor
 • Liniaal
 • Beitel
 • Rolmaat
 • Schroevendraaier
 • Hamer
 • Schaar
 • Lijmklem (of andere klem)

Heb je een decoupeerzaag, dan heb je geen beitel en andere zagen nodig


Stappenplan houten snowboard tuning vise maken

Stap 1. Bepaal de lengte van het onderstel

Je hebt één langere plank nodig die dient als onderstel. De lengte hiervan is afhankelijk van de lengte van je snowboard(s), meet dat dus eerst op.

Om te voorkomen dat je snowboard gaat wiebelen tijdens het waxen, wil je je snowboard het liefst iets vóór de contactpunten – waar de nose en tail beginnen – laten rusten. Je snowboard ligt dan namelijk helemaal plat. In de afbeelding hieronder zie je wat ik daarmee bedoel.

Afbeelding van snowboard liggend op tuning vise

Bepaal bij het opmeten ook meteen of je de zijkanten op of aan het onderstel bevestigt, anders krijg je later misschien een lengteverschil.

Mijn onderstel is 115 cm lang geworden. Ik koos voor een plank van 20 cm breed. Dit luistert niet heel nauw. Je wil niet een te smalle plank vanwege de stabiliteit, maar heel breed is ook niet nodig. Als het geheel maar stabiel op de ondergrond ligt.

Stap 2. Bepaal de hoogte van de zijkanten

Meet vervolgens op hoe hoog je de zijkanten wil hebben. Hierbij is het slim om rekening te houden met waar je de tuning vise straks op gaat gebruiken.

Leg je ‘m op tafel, of op een workmate? Zorg dan dat de zijkanten lang genoeg zijn dat er prettig staand mee kan werken.

Mijn zijkanten zij 25 cm hoog geworden. Ik gebruik de tuning vise het meest op de eettafel, waarbij ik de lange bodemplank vastklem aan de de tafel met lijmklemmen.

Stap 3. Zaag de planken op maat

Nu je weet welke afmetingen de planken moeten hebben, zaag je ze op maat.

Stap 4. Maak de gleuven in de zijkanten

Teken de gleuven af
Vervolgens is slim om eerst de gleuven af te tekenen op de zijkanten en ze uit te zagen.

Zorg ervoor dat de gleuven op precies dezelfde afstand van elkaar zitten op beide zijkanten. Je kan ervoor kiezen om ze in het midden te maken, maar dat hoeft niet per se.

Een snowboard is ongeveer 1 cm dik, maar omdat je de gleuven nog gaat beplakken met rubber of anti-slip is het slim om een gleuf van zo’n 3 tot 5 cm aan te houden (afhankelijk van de dikte van het anti-slip materiaal). Dat heb ik ook gedaan.

Zaag (en beitel) de gleuven uit
Zaag dan de gleuven uit, met de hand of machinaal.

Werk je met de hand zoals ik ook gedaan heb? Dan zaag je eerst de lange kanten van de gleuven in met een fijne zaag. Vervolgens gebruik de beitel en hamer om de korte kant door te slaan. Je kunt het blokje er dan uitdrukken.

Stap 5. Bekleed de zijkanten met het rubber of anti-slip

Nu je de planken op maat gezaagd hebt werkt het makkelijker om eerst de zijkanten te bekleden, voordat je de zijkanten vastzet op het onderstel.

Om te voorkomen dat je snowboard straks gaat glijden tijdens het waxen wil je wat frictie meegeven op de zijkanten. Dit kan prima met een laagje rubber, of iets van anti-slip (wat je ook in keukenkastjes gebruikt).

Zelf heb ik hiervoor een oude binnenband van een fiets verknipt. Dit werkt perfect. Knip het geheel op maat en breng het aan over de hele lengte van de zijkant, dus ook in de gleuven. Je kan het goed vastzetten met kleine spijkertjes en een hamer.

Met een nietpistool bleef het mij niet zitten.

Afbeelding van snowboard klem bekleden met rubber

Bevestig de zijkanten aan de het onderstel

De volgende stap is om de zijkanten met het onderstel te verbinden.

Zelf heb ik de zijkanten op de onderste plank geschroefd. Hiervoor heb ik eerst in alle 4 de hoeken van de onderste plank 4 gaten voorgeboord. Vervolgens heb ik met 2 schroeven per kant de zijkant bevestigd.

Maak de verbindingshoeken en zet ze vast
Om het geheel wat meer stabiliteit mee te geven is het slim om minimaal 2 verbindingshoeken te maken, waarmee je de zijkanten aan de onderkant vastzet. Ik heb er zelf 4 gemaakt (in elke hoek 1), maar dit is zeker niet perse nodig.

Teken voor de verbindingshoeken een hoek af met een liniaal op een stuk overgebleven plank. Zaag deze hoek af en gebruik ‘m om je andere hoek af te tekenen en uit te zagen.

Maak dan de verbindingshoeken vast met schroeven. Ik boorde hiervoor 1 schroef schuin naar beneden in de onderste plank. Een tweede schroef boorde er in vanuit de achterkant van de zijkanten. Als het goed is, moet het geheel nu muurvast zitten.

TIP: Ook bij deze stap wil je wellicht eerst even voorboren om te voorkomen dat het hout gaan splijten.

That’s it!!

Mochten de gleuven in de zijkanten nou iets te breed zijn geworden waardoor het snowboard nog een beetje wiebelt op z’n kant, steek dan 2 kleine stukjes hout tussen het snowboard en de rand. 

Optioneel: bevestig ook wat anti-slip aan de onderkant

Om het geheel nog iets meer frictie mee te geven zodra je kracht gaat zetten met waxen en slijpen, kun je nog wat anti-slip aan de onderkant bevestigen. Dit is handig als je bijvoorbeeld geen lijmklemmen hebt om de tuning vise mee vast te zetten bij gebruik.

Dit voorbeeld van een snowboard tuning vise spaart je een hoop geld uit, als je het leuk vindt om het zelf te maken. Ik had er in ieder geval een hoop plezier aan. Dus ik zou zeggen: make your own!

Het kostte mij alles bij elkaar ongeveer 2 uur om het te maken. Maar wie écht handig is maakt ‘m ongetwijfeld sneller.

Veel snowboardplezier!