Hoe moet je vallen met snowboarden? De do’s en don’ts
Meteen naar:
Snowboarden wordt een stuk leuker als je weet hoe je op een veilige manier moet vallen. Leer jezelf daarom zo snel mogelijk aan hoe je moet vallen om (ernstige) blessures te voorkomen. Ik bespreek in dit blog de juiste valtechnieken met snowboarden, en wat je vooral niet moet doen. Zo kom jij zonder kleerscheuren beneden van elke afdaling.
Vallen hoort er nou eenmaal bij met snowboarden
Toegegeven, zelf ga ik echt nog wel eens onderuit met snowboarden. Lang niet zo veel meer als vroeger gelukkig, maar een schuiver op m’n kont komt nog wel eens voor.
Ook maak ik af en toe nog een smak voorover. Soms voel ik ‘m al aankomen, soms gebeurt het in een oogwenk en lig ik ineens op de grond vanwege een edge catch.
Maar inmiddels is het voor mij geen enkel probleem meer om te vallen. Ik vind het niet meer eng en het doet meestal ook geen pijn omdat ik weet hoe ik moet vallen. Toch heb ik ook liever niet dat ik val, net als jij waarschijnlijk.
Het is bijna niet te voorkomen om af en toe te vallen met snowboarden, zeker als beginnend snowboarder. Sterker nog: ik ken ook niemand met snowboarden die echt ‘nooit’ meer valt, zelfs de vergevorderden niet.
En dat hoeft ook niet. Het gaat er namelijk niet om dat je nooit meer valt, maar dat je weet hoe je moet vallen. Dat je je niet ongemakkelijk voelt en weet hoe je jezelf het beste kunt opvangen.
Door te vallen wordt je ook een betere snowboarder
Bovendien is vallen soms nodig om vooruit te komen, om je grenzen te verleggen. Bij iets nieuws proberen, zoals nieuw terrein ontdekken of een nieuwe trick proberen, hoort helaas ook wel eens vallen. Maar onthoud dat dit je juist een betere snowboarder maakt!
Laten we daarom eens kijken hoe je het beste kunt vallen met snowboarden, en wat je vooral niet moet doen om de kans op serieuze blessures zo klein mogelijk te houden.
Veilig voorwaarts vallen met snowboarden
Voel je aan dat je voorover gaat vallen met snowboarden? Doe dan het volgende (niet):
Steek nooit je armen gestrekt uit met vallen!
Zeker in het begin zal je neiging zijn om je armen (uit reflex) uit te steken als je valt, doe dat niet. Je wil dit zo snel mogelijk afleren. Hiermee loop je met snowboarden namelijk het grootste risico om je pols of hand te breken. Autch! Breng daarom altijd je armen dicht naar je lichaam en steek niks gestrekt uit.
Kom hier meer te weten over welke blessures met snowboarden het meeste voorkomen.
1. Buig je knieën terwijl je valt en blijf laag bij de grond
Maak om te beginnen jezelf meteen kleiner door je knieën te buigen, als je merkt dat je voorover gaat vallen. Hoe kleiner je jezelf maakt, des te ‘zachter’ de impact doorgaans is. Andersom geldt ook: hoe groter je bent, hoe harder de impact.
Je wil er daarom voor zorgen dat je als eerste op je knieën valt en daarna als het ware je val afmaakt met je bovenlichaam. Probeer daarom dus ook een beetje losjes en ontspannen met licht gebogen knieën op je snowboard staan.
2. Gebruik je onderarmen om de impact van de val verder op te vangen
Breng je beide armen gebogen tegen je aan ter hoogte van je ribben, alsof je de boks houding aanneemt, en zet je schrap voor de val. Het helpt hierbij ook om je buikspieren aan te spannen is mijn ervaring.
Val vervolgens op de gehele lengte van je onderarmen, zodat ze plat op de grond liggen. Hiermee voorkom je dat je je handen en polsen blesseert. Probeer dus ook niet teveel op je ellebogen te vallen, maar echt op je onderarmen. Maak van je handen als dat lukt een vuist. Dat helpt tegen vingerblessures.
3. Doe je hoofd naar achteren terwijl je valt, of houd je handen voor je gezicht
Doe terwijl je valt je hoofd omhoog om te voorkomen dat je gezicht de grond raakt. Of maak van je handen een kommetje en verberg je gezicht daarin, terwijl je je onderarmen blijft gebruiken om de val te breken.
Tip: probeer of je een schouderrol voorover kunt maken
Soms is het mogelijk om een schouderrol te maken als je merkt dat je voorover dreigt te vallen. Het voordeel van een schouderrol is dat je door het momentum van de val vrijwel meteen weer op kunt staan en verder boarden. Dit is misschien niet iets wat meteen lukt als je net begint met snowboarden, maar het is wel een goede of te oefenen.
Veilig achterwaarts vallen met snowboarden
Je weet nu hoe je het beste voorwaarts kunt vallen met snowboarden. Hoe zit het dan als je naar achteren valt? Met achterover vallen heb je het voordeel ten opzichte van voorover vallen dat je je billen als grote stevige spiergroep goed kan gebruiken om je val te breken.
1. Steek je billen naar achteren en val als eerste op je kont
Als je achterwaarts valt heb je iets meer ‘kussen’ om op te vallen. Door je billen naar achter te steken zul je als eerste op je kont vallen. Probeer vervolgens je billen van de grond te drukken door ze aan te spannen en op je rug verder te glijden als je nog vaart hebt.
2. Breng je kin naar je borst
Door je kin naar je borst te brengen voorkom je dat je met je hoofd op de grond terecht komt. Het kan ook helpen om je handen achter je hoofd te doen als je hieraan denkt op het moment van de val. Het voordeel van je handen achter je hoofd doen is dat je zo ook niet per ongeluk kan uitsteken terwijl je valt.
4. Steek je armen niet uit naar de zijkant of naar achteren
Houd ook met achterwaarts vallen je armen dichtbij je lichaam en steek ze niet gestrekt uit om de impact op te vangen! Gebruik je onderarmen om jezelf op te vangen als je doorrolt naar achteren.
Val je achterwaarts en glijd je door vanwege de hellingshoek van de piste en je eigen vaart? Trek dan je board op door je benen te pakken in je knieholtes en glijd op je rug, tot je tot stilstand komt.
Met een beetje ervaring lukt het vaak ook om je board als rem te gebruiken, door de staalkant aan de kant van je hielen hard in de sneeuw te drukken.
Geen enkele val met snowboarden is hetzelfde
Je zal ervaren dat geen enkele val met snowboarden hetzelfde is. De valinstructies van hierboven zijn dan ook slechts de basisregels voor hoe je het beste kunt vallen.
Soms val je misschien meer zijwaarts, en draai je op het laatste moment nog om. Ook dan kun je de basisregels voor voorwaarts en achterwaarts vallen toepassen.
Maak de basisregels voor hoe je het beste kunt vallen je eigen, maar probeer ook een manier te vinden die voor jou werkt.
Het maakt bijvoorbeeld verschil of jij op gematigd tempo lekker aan het cruisen bent op de piste, of je staat te wiebelen in een sleeplift, óf dat je juist tricks aan het doen bent in het funpark.
Bij dat laatste heb je met nog veel meer obstakels te maken dan alleen maar andere skiërs en snowboarders. Bovendien heb je in het funpark vaak een hoog tempo nodig om bepaalde tricks te kunnen doen, wat vallen ook weer anders maakt.
Check daarom de video hieronder eens voor specifieke tips hoe je het beste kunt vallen met freestylen, als dat je ding is.
Deze jongens leggen ook uit dat iedereen eigenlijk z’n eigen manieren heeft om te vallen die voor hen werken. Heel leerzaam!
Click here to display content from YouTube. Learn more in YouTube’s privacy policy.
Wat als je abrupt valt met een ‘edge catch’?
Als we het over vallen met snowboarden hebben, kunnen we niet om de beruchte ‘edge catch’ heen. Het zal zeker in het begin van je snowboarddagen nog wel eens gebeuren dat je spontaan een flinke smakker maakt door wat ze in engels noemen ‘catching an edge’.
Een edge catch gebeurt wanneer je teveel gewicht zet op de tegenovergestelde staalkant van degene op welke je op dat moment aan het rijden bent.
Je bent bijvoorbeeld op je teenkant aan het rijden (toeside), maar je leunt al teveel op je hielkant (heelside) op het verkeerde moment terwijl je een bocht wil maken.
Het gevolg is dat je staalkant van de tegenovergestelde staalkant in de sneeuw hapt, je board abrupt stopt, en jij hard naar de grond slaat. Oef!
Door het abrupt stoppen van je board zijn dit vaak zeer plotselinge en vervelende harde smakken die je maakt, waar je niet op kunt voorbereiden op het moment zelf.
Daarom wil je jezelf de basisregels voor vallen met snowboarden snel en goed aanleren zodat het een automatisme wordt. Mocht je dan onverhoopt een keer onderuit gaat vanwege een edge catch, dan kun je ook deze smak zo goed mogelijk opvangen.
Een edge catch kun je voorkomen
Edge catching is te voorkomen door aan je snowboard techniek te werken. Wil jij leren hoe? Check dan deze video van mijn favoriete snowboardleraar Malcom Moore eens.
Hij laat haarfijn zien hoe een edge catch meestal gebeurt en wat je aan je techniek kan aanpassen om dit te voorkomen. Heel goede tips!
Click here to display content from YouTube. Learn more in YouTube’s privacy policy.
Leer je snelheid te controleren met snowboarden
Een andere belangrijke tip die ik je verder wil meegeven is: leer je snelheid goed te controleren met snowboarden. Dit zal je echt gaan helpen om minder te vallen.
De meeste valpartijen met snowboarden zijn namelijk het gevolg van uit balans raken door een gebrek aan snelheidscontrole. Lekker hard gaan is leuk, maar niet als je daardoor de controle over je board verliest. Hierdoor loop je zelf het risico vaker te vallen, maar breng je ook anderen in gevaar.
Lees hier meer over welke pisteregels er gelden voor snowboarders
Draag altijd een helm en eventueel andere snowboardbescherming
Tot slot staat goed leren vallen aan de basis van snowboarden. Maar door óók de nodige bescherming te dragen verklein je de kans op blessures. Draag daarom in ieder geval altijd een helm met snowboarden!
Ga je het funpark in? Dan raad ik je ook aan om altijd een backprotector te dragen om je rug te beschermen. Begin je net met snowboarden? Dan kunnen kniebeschermers en een valbroek ook heel fijn zijn. Met extra padding op je knieën, billen, benen en heupen is vallen al een stuk minder vervelend.
Vraag je je af wat je überhaupt allemaal het beste kan dragen aan kleding en bescherming met snowboarden? Bekijk dan ook eens deze checklist voor beginners.
Veel snowboardplezier!
Alice
Alice wil een fijne plek creëren met duidelijke info rondom alles over snowboarden. Ze leerde ooit zelf met vallen en opstaan deze toffe sport onder de knie te krijgen en draagt haar kennis graag over aan anderen.
In 2007 heb ik snowboarden ontdekt. Sindsdien ga ik jaarlijks op wintersport en verdiep ik me in alles wat met deze toffe sport te maken heeft om anderen te helpen die ook (willen) snowboarden. In combinatie met mijn dagelijkse werkzaamheden als SEO & copy specialist en passie voor schrijven ben ik deze snowboardblog gestart.
De sleeplift nemen met een snowboard is een grotere uitdaging dan voor skiërs, zeker als je net begint met snowboarden. Toch heb je het vaak snel onder de knie als
Om je een beter gepersonaliseerde gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Wil je meer weten over welke cookies? Klik dan op voorkeuren of kijk op onze privacy & cookies pagina.
Functional
Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.