Zou jij wel graag op wintersport willen, maar heb je nog niet besloten of je wil leren skiën of snowboarden? Ik geef in dit artikel antwoord op de vraag of snowboarden moeilijker is om te leren dan skiën. Het zal je misschien verrassen, maar voor de meesten is het makkelijker om sneller beter te worden in snowboarden dan in skiën. Ik leg je uit waarom.

Leren snowboarden is doorgaans moeilijker in het begin

Over het algemeen wordt gezegd dat snowboarden in de beginfase moeilijker is om te leren dan skiën. Dit komt omdat je veel meer balans en techniek nodig hebt om te blijven staan met snowboarden.

Goede basishouding en balans vinden is moeilijk
Op ski’s sta je recht naar voren met beide benen en met elk been los op een ski. Hierdoor kun je makkelijker je balans houden.

Op een snowboard sta je altijd met één voet voor en met je beide benen vast op dezelfde plank. Je zwaartepunt goed verdelen op een snowboard kan daarom in het begin een hele kunst zijn.

Met behulp van dit blog kom je erachter wat jouw voorste been is met snowboarden.

Je valt veel in het begin
Daarnaast gaat iedere beginnend snowboarder regelmatig onderuit, dus flink veel vallen en opstaan hoort er (helaas) bij. Meer dan bij skiën.

In dit blog leg ik je uit hoe je moet vallen met snowboarden. Zo voorkom je vervelende blessures.

Maar zodra je door de moeilijke beginfase van de snowboard learning curve heen bent, wordt het echt leuk, kan ik je uit eigen ervaring vertellen.

Maar in snowboarden kun je sneller beter worden dan in skiën

Hoewel snowboarden als moeilijker wordt ervaren in het begin, wordt van skiën gezegd dat het juist lastiger is om er uiteindelijk écht goed in te worden.

Met snowboarden daarentegen maak je sneller progressie als je eenmaal de basis goed onder de knie hebt. Een leuk vooruitzicht!

Als je eenmaal de basistechniek geleerd hebt en je zou ieder jaar een week op wintersport gaan, dan kun je snel beter worden weet ik uit ervaring.

Het helpt ook om in de beginfase een paar keer per jaar naar een snowboard locatie hier in Nederland te gaan om te oefenen, of om nog een les te nemen tussen het wintersporten door. Dan maak je doorgaans nog grotere sprongen vooruit.

Lees meer over snowboard locaties in Nederland en hun voor- en nadelen.


Wat zijn de moeilijkste dingen om te leren met snowboarden als beginner?

Beginnende snowboarders lopen vaak tegen dezelfde dingen aan die technisch uitdagend zijn.

Ik weet dit nog van mijn eerste dagen met snowboarden, maar zie het ook regelmatig gebeuren op de piste.

De juiste houding en verdeling van je zwaartepunt vinden

Eén van de lastigste dingen om goed te krijgen in het begin, is het constant aannemen van de juiste lichaamshouding op je board.

Je wil je zwaartepunt recht boven je board houden tussen je benen in. Dit doe je door je rug recht te houden en lichtjes door je knieën gebogen te staan. Je lichaam moet als het ware parallel dezelfde lijn aanhouden als de neerwaartse piste.

Veel beginners staan met gestrekte benen, te ver naar voren gebogen (krom), of hellen naar achteren waarbij de neus van hun board van de grond komt. Hierdoor verlies je de controle over je board en val je.

In dit blog vertel ik je meer over of snowboarden gevaarlijker is dan skiën.

Niet te veel bewegen met je bovenlichaam tijdens het snowboarden

Wat ook een uitdaging is in het begin, is om je bovenlichaam niet te veel en te heftig te bewegen.

Snowboarders hebben in het begin wel eens de neiging om hele drukke draaibewegingen te maken met hun torso en armen. Om te proberen hun lichaam de andere kant op te ‘gooien’ om zo bochten te maken.

Je bovenlichaam gaat daardoor een hele andere kant op dan je onderlichaam. Dit is doodvermoeiend en je gaat er geen nette bochten mee maken.

De truc is om in te sturen met je schouders, door te kijken waar je heen wil. Je voorste schouder staat altijd netjes in één lijn met je voorste been. Zo kun je rustig indraaien. Dit leer je met snowboard les.

Uiteindelijk moet je kunnen sturen door je handen rustig op je bovenbenen te leggen en op die manier bochten maken.

Aaneengesloten S-bochten kunnen maken

Een andere grote hobbel om te nemen is het maken van aaneengesloten S-bochten.

Dit is het punt waarbij het lukt om zowel op heel-side (met je rug naar de piste) als je toe-side (met je gezicht naar de piste) een bocht in te draaien en in een vloeiende lijn af te dalen. Vaak lukt één van de twee kanten beter in het begin.

Voor mij was het een euforisch moment toen het lukte om mijn bochten in een vloeiende lijn door te zetten. Want vanaf dat moment begint wat je doet echt op snowboarden te lijken en kun je meer met je tempo gaan spelen.

Een sleeplift pakken

Iets anders wat knap lastig kan zijn met een snowboard in het begin is een sleeplift pakken.

Ik heb hier zelf behoorlijk mee gestunteld de eerste twee wintersporten. Het kan een flinke uitdaging zijn om balans te vinden zonder te verkrampen, niet om te vallen op ijzige stukken of meegetrokken worden in een ander spoor.

Comfortabel in een sleeplift leren staan is vooral een kwestie van het regelmatig doen. Hoe je een sleeplift pakt leer je ook met snowboard les in een kunstsneeuwhal of op de borstelbaan.

De sleeplift vermijden omdat het misschien nooit echt comfortabel voelt raad ik je niet aan. Het vergroot namelijk aanzienlijk je mogelijkheden op wintersport als je in gebieden komt waar voornamelijk sleepliften zijn.

In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe je een sleeplift neemt met snowboarden van begin tot einde.

Sleeplift snowboardenNaast gewone sleepliften kom je soms ook touwsleepliften tegen. Probeer ze vooral allemaal eens uit.

Hoe lang duurt het voordat je goed kan snowboarden?

Hoe lang het duurt voordat je ‘goed’ kunt snowboarden ligt natuurlijk allereerst aan je eigen talent en aanleg. De één pakt het nou eenmaal sneller op dan de ander.

Het maak ook verschil of je maar één keer per jaar een week op wintersport gaat, of vaker op je snowboard staat gedurende het jaar.

(Ver)gevorderd snowboarden
Om op een vergevorderd tot expert niveau te komen met snowboarden ben je wel jaren bezig, als je maar één keer per jaar een week op wintersport gaat. Maar je kunt al gauw op een gevorderd niveau komen als je naast jaarlijks op wintersport gaan ook af en toe vrij gaat snowboarden in een hal of kunstbaan.

Goed worden in snowboarden begint met snowboard les nemen. Hoeveel lessen je het beste kan nemen wisselt per persoon.

Over het algemeen mag je er wel van uitgaan dat je na een week groepslessen al wel met een zeker gevoel van een blauwe piste berg af kan komen.

Neem je privéles, dan vorder je doorgaans sneller en kun je na 3 á 4 lessen van zo’n 2 uur vaak al wel veilig beneden komen op een rustig tempo.

Het goede nieuws is ook: snowboarden verleer je niet als je de basis goed hebt aangeleerd.


Kun je beter eerst leren skiën voordat je begint met snowboarden?

Het maakt niet uit of je wel of geen ski-ervaring hebt als je wil leren snowboarden. Skiën is echt anders dan snowboarden.

Je hebt niet per se een voorsprong als je eerst leert skiën en daarna snowboarden, of andersom.

Met hele kleine kinderen is het anders. Die leren vaak eerst skiën op hele jonge leeftijd, omdat de techniek makkelijker is voor ze en ze daarmee wel alvast voelen hoe ze moeten glijden over de sneeuw.

Ben je al wat ouder, dan kun je gewoon meteen beginnen met snowboarden.


Kun je jezelf leren snowboarden?

Door veel te kijken naar anderen en door het gewoon te proberen, kun je jezelf in principe leren snowboarden en er een heel eind mee komen.

Er zijn succesverhalen van mensen die zichzelf hebben leren snowboarden, waarvan ik er één ben. Ik raad het alleen niet aan.

Mijn advies is om altijd snowboard les te nemen als je wil beginnen met snowboarden, zodat je de basistechnieken op de juiste manier aanleert.

Een groot nadeel van jezelf leren snowboarden is namelijk dat je geen goede feedback krijgt als anderen (met veel ervaring) je er niet op wijzen.

En wanneer je jezelf dingen verkeerd aanleert is het des te moeilijker om dat later weer af te leren. Dit gold ook voor mij.

Snowboard les neem je om de basis meteen goed aan te leren, waarmee je het jezelf een stuk makkelijker en leuker maakt. Investeer daarom in een paar lessen en pak meteen een goede voorsprong.

Benieuwd naar wat snowboard les kost? Dat lees je in dit blog.


Conclusie: snowboarden wordt gaandeweg makkelijker

Tot slot heb ik zelf geen ervaring met langdurig skiën, dus ik kan niet zeggen of ik het moeilijker of makkelijker vond in vergelijking om te leren snowboarden.

Wel klopt het in mijn ogen dat de beginfase met snowboarden echt even doorbijten is.

Je zal regelmatig vallen en je misschien zelfs afvragen wat er nou zo leuk aan is.

Maar laat je niet uit het veld slaan, want je zal merken dat je vooruit gaat hoe vaker je het doet. En hoe meer je vooruit gaat, des te leuker het natuurlijk wordt.

Neem daarom zeker snowboard les als je overweegt om te beginnen met snowboarden. Na ongeveer een week lessen heb je de meeste basistechnieken geleerd en kun je zelf heel veel meters gaan maken.

Veel snowboardplezier!