Eén van de eerste dingen met snowboarden die je wil achterhalen is wat je voorste been is. Met welk been stuur je en zet je je bochten in? Vaak heeft één van je benen overduidelijk je voorkeur. Hoe kom je erachter of jij een regular of goofy staat en kan dat nog veranderen? Ik leg het je uit.

Waarom is je voorste been bepalen belangrijk met snowboarden?

Leren snowboarden wordt een stuk makkelijker als je met je ‘goede’ been voor staat. Sta je verkeerd om, dan zul je doorgaans merken dat je niet lekker op je snowboard staat. Snowboarden voelt dan al gauw heel onwennig en oncomfortabel. Grote kans dat je vaker valt omdat je sneller je balans kwijt bent.

Of jij met je goede been voor staat heeft kortom veel invloed op je algehele progressie in snowboarden. Je zult waarschijnlijk merken dat je minder snel beter wordt in snowboarden als je niet lekker op je snowboard staat. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Je wil daarom zo snel mogelijk weten of je een regular of goofy stance moet aannemen op je snowboard.

Wat is het verschil tussen goofy en regular stance?

De termen regular en goofy geven aan of je links- of rechtsbenig bent met snowboarden. Deze benamingen komen van origine van het skateboarden, maar worden ook voor andere boardsports gebruikt om aan te geven welk been voor staat.

  • Regular = linkerbeen voor
  • Goofy = rechterbeen voor

Er zijn meer regular rijders (ongeveer 75%) dan goofy (ongeveer 25%) met snowboarden. Dat valt mij ook al jaren op als ik op me heen kijk op de piste.

Beide termen hebben overigens niets met ‘goed’ of ‘fout’ staan te maken. Leuk feitje: de goofy stance is vernoemd naar het Disney karakter ‘Goofy’ die met zijn rechterbeen voor op een skateboard staat.

Hoe kom je erachter wat jouw voorste been is met snowboarden?

Weet je nog niet wat jouw voorste been is met snowboarden? Dan kunnen de volgende testjes je helpen.

Duwtest: Laat iemand anders achter je staan en je voorzichtig een duwtje in je rug geven, waardoor jij moet uitstappen om je balans te bewaren. Met welk been stap je als eerste uit?

Glijtest: Dit is een test die je thuis op je sokken kunt doen. Neem een aanloop en laat jezelf vooruit glijden. Met welk been glijd je nu voor?

Traptest: Doe als laatste ook nog even de traptest. Ren voorzichtig de trap op. Met welk been stap je nu als eerste de trap op?

 De tests geven niet altijd uitsluitsel
Ik moet er wel bij zeggen dat deze tests niet voor iedereen werken of uitsluitsel geven. Maar het kan geen kwaad ze te proberen, misschien werken ze voor jou wel. Ik raad je aan de testjes een paar keer uit te voeren, zodat je weet of je lichaam elke keer hetzelfde reageert of dat dat het verschilt.

Als je bij ieder van deze tests telkens met hetzelfde been als eerste uitstapt is de kans aannemelijk dat dat ook je voorste been is met snowboarden. Wisselt het per test? Dan kun je hier geen conclusies uit trekken.

Je zult het sowieso moeten gaan ervaren met snowboarden. Er zijn namelijk genoeg voorbeelden van snowboarders die met deze tests op hun ene been gewezen werden, terwijl tijdens het snowboarden het toch echt beter aanvoelde om met het andere been voor te staan.

Met welk been je het liefste voor staat met snowboarden heeft niets te maken met of je rechts-of linkshandig bent. Ook heeft het niets te maken met of je rechts-of linksbenig bent.

De meeste van mijn snowboardvrienden zijn bijvoorbeeld rechtshandig en staan regular. Zelf ben ik ook rechtshandig en sta ik goofy. Ik bedoel maar.

Wat je voorste been met snowboarden is, is een kwestie van gevoel

Probeer met je voorste been bepalen dus niet vast te houden aan of je linkshandig- of benig bent of andersom, maar ga echt voelen met je lichaam wat jouw voorkeursbeen is.

Het komt bij beginnend snowboarders maar weinig voor dat het niet uitmaakt met welk been je voor staat.

De eerste paar keer dat je een afdaling doet wil je dus extra goed opletten en aanvoelen wat jij denkt dat je voorste been moet zijn. Hiervoor zul je dan ook allebei je benen moeten proberen. Waarschijnlijk merk je bij één van de twee een duidelijke voorkeur. Dat is je voorste been.

Voor sommigen is het vrij snel duidelijk of ze met hun linker- of rechterbeen voor moeten staan, zoals dat voor mij destijds vrij snel duidelijk was. In andere gevallen kan het even uitproberen zijn.

En….misschien blijkt dat jij één van de gelukkigen bent die geen voorkeursbeen heeft (mazzelaar!).


Mijn advies: oefen snowboarden met beide benen voor

Heb je nou geen sterke voorkeur voor je linker- of rechterbeen voor, dan is dat heel waardevol! Dit betekent dat je makkelijker switch (fakie) kan leren rijden, met alle voordelen. Ik moedig je aan dit ook vooral te blijven oefenen.

Waarom switch leren rijden met snowboarden sterk aan te raden is:

  • Je verbetert hiermee je algehele snowboard skills
  • Je kunt eventueel later makkelijker tricks doen als je zou willen
  • Je kunt je voorste been vaker ontlasten door ook met je andere voor te rijden
  • Je hebt altijd een ‘fallback’ optie als je om wat voor reden niet meer met je gebruikelijk been voor kunt snowboarden (bijvoorbeeld door slijtage aan je knie)

Ook wanneer je wél een voorkeursbeen hebt, is het heel waardevol om te leren snowboarden met je andere been voor. Het maakt je op den duur absoluut een betere snowboarder.

In mijn andere blog vertel ik meer over met welke snowboards je makkelijker switch kunt rijden. Dit heeft te maken met de voor-en achterkant van een snowboard.

Veel snowboardplezier!