De sleeplift nemen met een snowboard is een grotere uitdaging dan voor skiërs, zeker als je net begint met snowboarden. Toch heb je het vaak snel onder de knie als je het een aantal keren hebt gedaan. Ik leg je in dit blog uit hoe je het beste een sleeplift neemt met snowboarden, vanaf het moment dat je de lift instapt en eruit gaat. Ook geef ik je een paar tips die je kunt oefenen om er beter in te worden.

Er zijn nogal wat beginnende snowboarders die als het even kan de sleeplift vermijden omdat ze het te spannend vinden, zonde. Want soms kun je alleen bij een bepaalde piste of sommige uithoeken van een (klein) skigebied komen met een sleeplift.

Hoezeer ook een sleeplift nemen in het begin eng kan zijn, laat het je niet tegenhouden om er in te gaan. Je kunt er maar op één manier beter in worden en dat is door het gewoon te doen. Zo is het ook bij mij gegaan.

Het punt waarop je redelijk comfortabel een sleeplift neemt met je snowboard komt bij jou ongetwijfeld ook. Ik moedig je daarom aan om vooral te blijven oefenen!


Hoe stap je een sleeplift in met je snowboard?

Om de sleeplift in te stappen, is het handig om de volgende stappen te doorlopen. Het helpt natuurlijk ook om naar andere (meer ervaren) snowboarders te kijken hoe zij het doen.

Stap 1: Doe je achterste binding los vóór de poortjes

Op deze manier kun je naar het liftspoor toe steppen, zonder te vallen. Hiermee voorkom je oponthoud aan het begin van de lift, of dat de lift kortstondig stopgezet moet worden.

Soms zie je snowboarders de lift in gaan die niet hun achterste been los maken. Dit raad ik je af (in het begin). Maak altijd je achterste been los en leer de lifttechniek goed aan. Je zult toch vaker je binding los moeten doen als er een rij is voor de poortjes, dus je kunt dat maar beter goed oefenen.

Stap 2: Ga in het liftspoor staan

Zodra je door de liftpoortjes bent leg je je snowboard plat neer in het liftspoor met de neus in de richting waar de lift heen gaat. Zet je achterste been ook meteen op het snowboard en druk je voet helemaal tegen je achterste binding aan. Dat doe je om te voorkomen dat je voet achterste voet wegschiet op het moment dat de lift je een ruk(je) vooruit geeft.

Twijfel je met welk been voor je het liefste in de sleeplift staat? Check dan hier hoe je te weten komt of je goofy of regular staat op je snowboard.

Stap 3: Grijp de stang van de sleeplift en haak ‘m tussen je benen

Kijk zodra je klaar staat op je snowboard altijd naar sleepliftjes die eraan komen. Pak de stang van de lift beet zodra deze bij je is en haak ‘m voorlangs tussen je benen. Dit werkt hetzelfde met een ankerlift en pannenkoeklift (schotelvorm).

Soms staat er een liftmedewerker die je helpt de stang aan te geven. Omdat je de stang tussen je benen haakt en zijwaarts staat, wordt je omhoog gesleept aan je voorste been. Het is niet gek dat je hierbij druk in je lies voelt. Heel comfortabel is het gewoonweg niet.

Kijken naar waar de liften vandaan komen is belangrijk om op tijd een ‘anker’ of ‘pannenkoek’ te kunnen pakken, maar vooral ook om een botsing met de lift te voorkomen als je al in het spoor staat. Ze kunnen helaas hard aankomen weet ik uit ervaring.

Stap 4. Zet je schrap en laat je voortslepen

Houd de stang vervolgens losjes vast met je voorste arm. Probeer niet te trekken aan de stang. Dit is vermoeiend en niet nodig. Zorg dat je goed rechtop staat met je knieën licht gebogen.

Je zult vervolgens een ruk(je) krijgen van de lift, wees hierop voorbereid. Druk je achterste voet tegen de achterste binding aan en laat je snowboard plat liggen. Houd je knieën licht gebogen en laat je rustig voorttrekken.

Als je het begin van de sleeplift hebt gehad, heb je al een lastige hobbel overwonnen!

snowboarder stapt sleeplift inProbeer niet te gespannen te staan en laat je rustig voortslepen.

Hoe sta je in de sleeplift op je snowboard?

Nu je weet hoe je een sleeplift instapt, wat is dan de juiste houding tijdens de rit?

De basishouding voor het nemen van een sleeplift met snowboarden:

  • Zet je voeten plat waardoor je snowboard ook plat op de sneeuw ligt en laat je rustig voortslepen.
  • Houd je knieën licht gebogen en sta een beetje ontspannen. Hoe meer gespannen je staat, des te sneller je kleine bewegingen doorgeeft die je mogelijk onderuit halen. Probeer dus niet te verkrampen omdat je het spannend vind.
  • Sta gecentreerd op je snowboard met je gewicht in het midden, hang niet te ver naar je tenen of hielen.
  • Houd de stang losjes vast op schouderhoogte, waardoor je schouders netjes een verticale lijn aanhouden.
  • Belangrijk is om een beetje halverwege voor je uit te kijken in de lift zodat je kan zien wat er de komende meters voor je gebeurd en waar je op moet anticiperen. Kijk dus niet alleen naar je voeten of de neus van je board.
  • Blijf in deze positie staan en ga niet te veel bewegen en je schouders open draaien. Dan zal je snowboard namelijk je schouders willen volgen en stuur je jezelf mogelijk uit de sleeplift.
snowboarder neemt sleepliftDit is geen goede houding om met je snowboard in de sleeplift te staan.

Deze houding werkt zolang de piste onder de sleeplift plat is en je je dus rustig kan laten voortslepen. Maar wat als je tijdens je rit hobbels of kuilen moet vermijden, of het spoor loopt af?

Wanneer de basishouding in een sleeplift niet werkt
Niet alle pistes onder de sleeplift zijn natuurlijk egaal vlak. Je komt waarschijnlijk zo nu en dan een kuil tegen of een aflopend spoor (richting de afgrond). Geen paniek. Door je lifttechniek ietsje aan te passen kom je ook deze obstakels te boven.

Op het moment dat je obstakels tegenkomt in de sleeplift is het belangrijk dat je je lichaam actief gaat gebruiken om bij te sturen en dat je een beetje druk gaat zetten richting je hiel- of teenkant. 

Wanneer je licht druk zet op je teenkant, voel je druk onder de bal van je voet, ook drukken je schenen tegen je schoen aan en voel je je hielen los van de grond. Andersom voel je dat je tenen een stukje loskomen van de piste wanneer je meer druk zet achterwaarts op je hielen. 

Kleine bewegingen zijn vaak genoeg om bij te sturen en om in balans te blijven in de lift. Maak vooral niet te grote en wilde bewegingen. De kans dat je dan valt is aanzienlijk groter.

Wat als je je balans verliest in de sleeplift en dreigt te vallen?

Het gaat ongetwijfeld wel eens (bijna) mis, waarbij je komt te vallen. Geen paniek! Dit is vaak minder erg dan je denkt als je het volgende in je achterhoofd houdt.

Stap met je achterste losse been uit en probeer mee te steppen
Soms lukt het je om je balans te herpakken, je been weer terug te zetten op je snowboard en de rit af te maken als je voelt dat je weer in balans staat. Dit is in het begin zeker niet makkelijk en gaat ook niet altijd goed. Applaus voor jezelf als dit lukt!

Laat de stang los als je toch valt
Merk je dat je toch gaat vallen? Laat dan vooral de stang los en probeer niet overmoedig vast te blijven klampen aan de lift. Als je eenmaal ligt kom je niet meer overeind en door jezelf te laten meeslepen over de grond. De kans dat je jezelf bezeert wordt daarmee alleen maar groter.

Hier vertel ik je meer over hoe je moet vallen met snowboarden

Belangrijk is dat je zo snel mogelijk aan de kant gaat uit het liftspoor, zodat degene achter je niet over je heen kan vallen.

Kom even op adem aan de zijkant van de lift op je kont of op je knieën. Maak vervolgens je achterste voet weer vast in de binding en snowboard rustig naar beneden. Probeer het nog een keer, het gaat je echt lukken!


Hoe stap je de sleeplift uit met een snowboard?

Dan het laatste stuk van de sleeplift. Je hebt ‘m helemaal naar boven weten vol te houden en ziet het einde van de lift in zicht komen, wat doe je dan om de lift uit te stappen? Belangrijk is daarbij het volgende.

Laat niet te vroeg de stang los: Soms loopt het einde van de lift nog omhoog en dan haal je misschien het einde niet als je te vroeg loslaat. Laat dus los op het hoogste punt.

Trek de stang tussen je benen vandaan en duw ‘m rustig van je af: De meeste anker- en pannenkoeken liften zitten tegenwoordig met een schietkoord vast aan de hoofdkabel. Je hoeft de stang dus niet van je af te ‘gooien’, maar kan ‘m rustig loslaten en wegduwen. Als je ‘m hard wegsmijt bestaat de kans dat het liftje wild om zich heen zwaait en dat je ‘m tegen je aan krijgt. Ook daarbij spreek ik uit ervaring (oops!)

Laat je vervolgens uit de lift glijden en kom rustig tot een stop: soms loopt het einde van de lift wat steiler af en is het nodig om te stoppen met wat ze in het Engels noemen een ‘sideslip’. Hierbij gebruik je toe-edge of heel-edge en draai je rustig een bocht in tot je remt en stilstaat. Met één been los kan dat spannend zijn, daarom is het belangrijk dat je dit rustig doet en niet abrupt hard een bocht indraait.


Oefen dit met je snowboard om beter te worden in het nemen van een sleeplift

Het nemen van een sleeplift op een snowboard doe je in principe altijd met je achterste been los. Hoe beter en comfortabeler je wordt in het los hebben van je achterste been op je snowboard, des te meer profijt je daarvan hebt met de sleeplift nemen. Ik heb daarom afsluitend nog een belangrijke tip om dit te oefenen.

Probeer zoveel mogelijk te oefenen met steppen op je snowboard op (platte) stukken waarbij je je achterste been lost hebt.

Oefen dit ook op flauw vlakke hellingen, waarbij je met een klein beetje vaart naar beneden gaat en je achterste been los op je snowboard zet. Hiermee wordt het uit de sleeplift stappen op den duur ook makkelijker voor je.

Veel snowboardplezier!