Te vaak een snowboard waxen gebeurt niet zo snel, te weinig wel. Terwijl voldoende wax op je snowboard zo ontzettend belangrijk is voor de levensduur van je board én voor het glijvermogen. Wax je snowboard daarom in ieder geval ná elke week wintersport. Maar misschien moet het in jouw geval nog wel vaker. Ik leg je in dit blog hoe je kunt bepalen hoe vaak je je snowboard moet waxen.

Laat ik beginnen met de vuistregel: Wax je snowboard sowieso en altijd ná elke week wintersport. De meeste wax is er na 3 tot 5 dagen echt wel van af bij de gemiddelde snowboarder. Bij heel agressieve boarders is de meeste wax er vaak al binnen 3 dagen af.

Dat betekent dat je misschien zelfs halverwege de wintersportweek je snowboard nog een keer wil (laten) waxen, óf dat je voor de laatste afdalingen een speciale rub on wax of vloeibare wax aanbrengt.

Tip: Ik neem zelf met iedere wintersport mijn onderhoudset mee. Het gebeurt regelmatig dat ik tussentijds m’n snowboard een nieuwe waxlaag geef.

Ga je in hetzelfde seizoen nog een tweede of derde keer op wintersport (lucky you)? Geef je snowboard dan tussen elke wintersport in een nieuwe waxbeurt. Eén keer in het seizoen je snowboard waxen terwijl je meerdere weken op wintersport gaat is te weinig.

Vergeet niet na afloop van het waxen je spullen schoon te maken. In dit blog leg ik je uit hoe je snel en makkelijk je snowboard wax en slijp tools schoonmaakt.


Wat bepaalt hoe vaak je je snowboard moet waxen?

De ene snowboarder is de andere niet, ook het materiaal dat je gebruikt verschilt. Dit speelt in belangrijke mate mee hoe vaak je je snowboard moet waxen. Hoe zit dat?

Deze factoren bepalen hoe vaak je je snowboard zou moeten waxen:

  • Hoe vaak je snowboard je?
  • Hoeveel wax gebruik je per waxbeurt?
  • Wat voor wax gebruik je?
  • Hoe zwaar ben je?
  • Wat is je snowboardstijl?
  • De sneeuwkwaliteit
  • Heeft je snowboard een extruded of sintered base?
  • Hoe hard wil je kunnen gaan?

Hoe vaak je snowboard je?

Als je tijdens een week wintersport vaker op je snowboard staat, zal de wax sneller slijten. Andersom is ook waar. Sla je een dag over of doe je het rustig aan met halve dagen? Dan doe je langer met je wax. Klinkt logisch.

Hoeveel wax gebruik je per waxbeurt?

Je wil ‘genoeg’ wax aanbrengen per waxbeurt, zodat je hele belag goed bedekt en gevoed is. Het vergt enige ervaring om te weten wat genoeg dan is. Daarbij zeg ik: gebruik liever iets te veel dan te weinig want je wil iedere centimeter van je belag gewaxt hebben. Maar overdrijf niet, overtollige wax krab je af en gooi je weg. Dat is zonde.

Wat voor wax gebruik je?

Hotwax zou altijd je basis wax moeten zijn. Dit is wax die je met een waxijzer moet verwarmen en diep inwrijven in je belag. Gebruik je alleen maar snelle smeerwax of spraywax – wat ik je overigens afraad, dan zul je vrijwel dagelijks je snowboard moeten waxen op wintersport. Dat is niet te doen en kan anders.

In dit blog leg ik je uit welke snowboard wax je het beste wanneer kunt gebruiken

Hoe zwaar ben je?

Ben je zwaarder dan gemiddeld, dan zorgt dit ervoor dat je snowboard meer wrijving met de sneeuw heeft dan bij iemand die lichter is. Hoe meer wrijving je belag met de sneeuw heeft, des te sneller de waxlaag slijt.

Wat is je snowboardstijl?

Zou je jezelf omschrijven als een meer agressieve snowboarder? Met andere woorden: houd je van snelheid maken, lekker carven, tussen de rotsen door knallen of tricks doen in het funpark? Dan krijgt je belag meer te verduren en slijt de wax sneller dan wanneer je rustig en terughoudender snowboard.

De sneeuwkwaliteit

Ga je naar een gebied met harde- of ijzige sneeuw? Dan slijt hierdoor de wax ook sneller, vanwege de andere samenstelling van de ijskristallen. Hoe zachter en droger de sneeuw (poedersneeuw), hoe langer de wax blijft zitten.

Lees hier meer over snowboarden in verschillende sneeuwcondities

Heeft je snowboard een extruded of sintered base?

Of je snowboard een sintered of extruded base heeft maakt ook veel verschil in hoe vaak je je snowboard moet waxen. Heeft jouw snowboard een sintered base, dan zul je je snowboard vaker moeten waxen.

De manier waarop een sintered base gemaakt is, zorgt ervoor dat er kleine poreuze gaatjes in het belag zitten die opgevuld moeten worden met wax. Bij een extruded base is dat niet het geval.

Hierbij is belangrijk om te onthouden dat een sintered base méér wax nodig heeft per waxbeurt, en dat door de grote hoeveelheid wax die het belag opneemt, je snowboard ook sneller gaat dan een gewaxt board met een extruded base. Dit verschil is vooral relevant als je ook daadwerkelijk veel snelheid wil kunnen maken.

Check hier mijn tips hoe je je snelheid controleert met snowboarden

Ben je van plan een nieuw snowboard aan te schaffen, dan kun je specifiek letten op een sintered of extruded base.

Mijn advies: Neem als beginnend snowboarder een snowboard met een extruded base. Hier heb je minder onderhoud aan. Bovendien heb je de extra snelheid die het oplevert vaak nog helemaal niet nodig.

Benieuwd naar wat het beste momeent is om een nieuw snowboard te kopen?

Hoe hard wil je kunnen gaan?

Wil je echt het maximale glijvermogen uit je board halen, geef je snowboard dan het liefst twee tot drie waxlagen per beurt in plaats van één. Dat betekent dat je ‘m vaker moet waxen.


Hoe merk je of het tijd is om je snowboard te waxen?

Nu je weet welke factoren van invloed zijn op hoe vaak je je snowboard idealiter zou moeten waxen, vraag je je waarschijnlijk ook af hoe je dan merkt dat je snowboard toe is aan een waxbeurt. Dit kun je op een paar manieren makkelijk controleren.

Kom je nog door platte stukken heen?

Merk je op een gegeven moment dat je erg traag gaat wanneer je je board plat neerlegt, in vergelijking tot anderen? Merk je dat je niet meer goed door platte stukken heen komt en van alle kanten wordt ingehaald? Dan is dat een duidelijke indicatie dat je snowboard nieuwe wax nodig heeft.

Daarbij moet je ook niet het gevoel hebben dat je er erg voor moet ploeteren om je snowboard nog vooruit te krijgen. Een goed gewaxt snowboard moet op platte stukken met weinig moeite doorglijden.

Hoe ziet je belag er uit?

Als je snowboard een witte waas heeft – met name langs de randen – kan dat een goede indicatie zijn dat je board gewaxt moet worden. Maar let op: het kan ook oude wax zijn die loskomt. Check daarom met je vingernagels of je nog wax langs de randen af kan krabben.

Afbeelding van de onderkant van een snowboard met wax

Ook kun je kijken of je een meer ‘harige’ structuur ziet in het belag. Schreeuwt je snowboard om wax? Dan ziet je meer hele dunne lijntjes als het ware.

Heeft je snowboard een zwarte onderkant? Dan kun je vaak beter zien wanneer je snowboard weer gewaxt moet worden. Ook wordt het zwart donkerder van kleur als er weer wax in het belag zit. Dit helpt je je eigen board beter te leren kennen.

Onthoud tot slot dat een goed gewaxt snowboard van jou een betere snowboarder maakt! Op een snowboard met een goed glijvermogen kun je veel beter aan je techniek werken dan een snowboard zonder wax.

Ook kost een goed gewaxt snowboard veel minder energie. Snowboarden moet namelijk niet als een constante battle voelen, integendeel.

Zie waxen dus niet alleen als een ‘moetje’ om langer met je snowboard te doen, maar vooral als een manier om van jezelf een betere snowboarder te maken.

Veel snowboardplezier!