Wanneer je je eigen snowboard gaat onderhouden, komen de tools die je gebruikt onder het metaalslijpsel en de waxresten te zitten. Hoe krijg je dat schoon? In dit blog leg ik je uit hoe je makkelijk en snel je tools schoonmaakt, en waarom het belangrijk is ze netjes te houden.

Welke tools worden het meest vies?

Voor het waxen en slijpen van je snowboard heb je een aantal tools nodig. De spullen die het meest vies worden en die je dus na afloop even wil schoonmaken zijn:

  • Waxijzer
  • Scraper
  • Borstel
  • Vijl

Waarom het schoonmaken van je wax en slijp tools belangrijk is

Als je vaker je eigen snowboard onderhoud gaat doen (of die van anderen) zullen de tools die je gebruikt behoorlijk vies worden, als je ze niet tussendoor schoonmaakt.

Kom hier meer te weten over hoe vaak je je snowboard zou moeten waxen.

Afbeelding van waxijzer en koperborstel met waxresten er aan

Dit was in het verleden het stadium waarin mijn tools verkeerden: vies en vettig. Ik realiseerde me niet zo dat het schoonmaken van die tools belangrijk was om het eindresultaat te verbeteren en kwakte alles weer gauw terug in de opslag als ik klaar was. Tot ik besefte dat het veel fijner werkt met schone spullen (aha!)

Bovendien doe je ook langer met je tools als je ze een beetje netjes houdt. Al met al kosten snowboard wax en slijp tools nogal een paar centen. Dit had ik dus eerder moeten doen.

Vettige en botte scrapers
Het probleem met scrapers waar te veel waxresten op zitten is dat ze na verloop van tijd minder scherp worden. Wanneer je de waxresten op de randen van de scraper laat zitten, vormt zich hier een laagje op dat in de weg zit bij het afschrapen van het belag. Je moet vervolgens veel meer kracht zetten en moeite doen om de overtollige wax van het belag af te schrapen.

Als je dus merkt dat het scrapen niet meer zo soepel gaat, dan weet je dat het tijd is om je scraper schoon te maken. Houd er ook rekening mee dat je eens in de zoveel tijd je plastic snowboard scrapers moet slijpen om ze scherp te houden.

Borstels vol met waxresten
De borstels – of het nou staal, koper, paardenhaar of nylon is – gaan na verloop van tijd vol zitten met waxresten. Je ziet dan een hele witte waas op de haren zitten. Ook tussen de borstelharen verzamelt zich een sneeuwdeken aan verpulverde waxresten.

Als je dit laat zitten wordt het lastig te bepalen of de waxresten op het belag tijdens het borstelen nou oude resten uit de borstel zijn of verse waxresten van het opborstelen. Daarom wil je ook je borstels na afloop schoonmaken.

Vijlen vol met metaalsplinters
Dan de vijlen. De groeven van metaalvijlen gaan door het slijpen van de staalkanten op hun beurt vol zitten met kleine metaalsplinters. Hierdoor werken ze niet alleen minder goed, ze worden ook sneller bot als je dat laat zitten en ze opnieuw gebruikt. Maak daarom ook je vijlen even schoon als je klaar bent met slijpen.

Gebruik je daarnaast diamantvijlen? Dan zie je misschien op het eerste gezicht geen slijpsel zitten op de vijl. Maar ook diamantvijlen wil je na afloop even schoonmaken omdat er vuil in achterblijft.


Zo maak je je snowboard wax en slijp tools het beste schoon

Je wax en slijp tools kun je vrij makkelijk en snel weer schoon krijgen. Een paar dingen zijn handig om daarvoor bij de hand te hebben:

  • Keukenpapier
  • Waxremover spray
  • Schraper/plamuurmes
  • Metaalborstel
  • Schoonmaak alchohol
Gebruik waxremover als schoonmaakmiddel
Waar waxremover vaak wordt ingezet om het belag van je snowboard mee schoon te maken - wat ik persoonlijk niet aanraad vanwege de uitdrogende effecten - is het een superhandig middel om je tools mee schoon te maken!

Waxborstel schoonmaken

Wat ik zelf de makkelijkste en snelste manier vind om mijn waxborstels schoon te maken, is door met de zijkant van een scraper (of als je liever een plamuurmes gebruikt werkt dat ook) door de haren heen te strijken boven een prullenbak.

Je krabt en veegt dan meteen al veel van wat op de borstelharen ligt eraf. Klop ‘m vervolgens nog een paar keer op de rand van de prullenbak en je zal zien dat de meeste waxresten weg zijn.

Werk je met een workmate of werkbank? Dan kun je de borstel ook even een paar keer flink over de rand van de werktafel heen halen voor hetzelfde effect. Zorg er wel voor dat er iets van een zeil of kleedje onder de tafel ligt (of een prullenbak) als de wax niet op je vloer mag komen.

Ik lees op snowboard fora dat anderen hun borstels ook wel insprayen met wax remover en dit dan ondersteboven leunend op de haren laten inwerken op een bedje van keukenpapier. Vervolgens vegen ze de haren af met het keukenpapiertje. Deze schoonmaaktruc zou ook het gewenste resultaat opleveren.

Ik heb dit zelf nooit geprobeerd. Het lijkt me iets meer werk dan de borstel uitkrabben, maar ik zal het binnenkort eens testen of dit net zo makkelijk werkt.

Metaalvijl schoonmaken

Je metaalvijlen maak je het beste schoon met een staalborstel. Zelf gebruik ik daarvoor een smal koperborsteltje (van Holmenkol) om de schuine groeven van de vijl schoon te vegen boven een prullenbak. Dit werkt perfect.

Afbeelding van een koperborstel en metaalvijl

Je diamantvijlen maak je snel schoon met een keukenpapiertje met een beetje water met schoonmaak alcohol. De alcohol zorgt ervoor dat de vijl snel droogt en niet gaat roesten. Is de diamantvijl echt vies geworden? Dan kun je beste met een oude (zachte) tandenborstel de vijl lichtjes oppoetsen.

Waxijzer schoonmaken

Is je waxijzer een smeerboel geworden? Dan kun je het metaal van je waxijzer vrij makkelijkste schoonvegen met een keukenpapiertje (of fleecedoekje) als het metaal nog een beetje warm is. Pas hiermee wel op dat je je niet brand.

Op een koud waxijzer kun je de achtergebleven waxlaag wegvegen met waxremover en een keukenpapiertje. Spray daarvoor het metalen oppervlak in, laat het heel even inwerken, en veeg het oppervlak vervolgens schoon.

Wat je in ieder geval nooit moet doen is de uitgeharde wax van het metalen oppervlak gaan afkrabben met een schuurpapiertje of scraper. Ik lees wel eens op snowboard fora dat mensen dat doen. Maar daarbij maak je allemaal kleine krasjes in het metaal, waarmee je je waxijzer beschadigd. Hiermee kun je ‘m echt verpesten.

Zelf laat ik het metalen oppervlak voor wat het is als daar wax op achterblijft, als ik daarna weer dezelfde wax ga gebruiken voor bijvoorbeeld een tweede laag wax. Op het moment dat het metaal weer opwarmt en dat beetje wax opnieuw vloeibaar wordt, smeer ik het weer uit op mijn snowboard.

Zit de rest van het waxijzer onder de opgedroogde waxdruppels? Dan veeg/krab je dat vrij makkelijk weg met waxremover en een keukenpapiertje.

Scraper schoonmaken

Scrapers maak je naar mijn mening het makkelijkste schoon door ze in te sprayen met waxremover, dat even in te laten trekken en ze vervolgens af te vegen met een keukenpapiertje.

Afbeelding van hoe je een snowboard scraper schoonmaakt

Een andere schoonmaaktruc is om een keukenpapiertje op de scraper te leggen en hier dan met een warm waxijzer overheen te wrijven. De waxresten worden dan vloeibaar en trekken in het keukenpapiertje.

Twijfel je tot slot of zelf je snowboard waxen en slijpen de moeite en kosten wel waard zijn, of dat je het beter voor je kunt laten doen? In mijn andere blog bespreek ik welke afwegingen daarbij meespelen.

Veel snowboardplezier!