Wil je zelf je snowboard waxen? Dan kan het lastig zijn om te bepalen welke wax je nou nodig hebt met een overdaad aan wax soorten. In dit blog leg ik je uit welke snowboard wax je in welke omstandigheden het beste kunt gebruiken, zodat jij meteen aan de slag kan met je snowboard waxen voor optimaal resultaat.

Heb je een gloednieuw snowboard? Wax een nieuw snowboard altijd voor gebruik.

Welke snowboard wax soorten zijn er?

Snowboard wax is er in vaste- en vloeibare vorm. Wax in vaste vorm (hotwax) moet je smelten met een waxijzer, of kun je in op je snowboard wrijven (rub on wax). Vloeibare wax (liquid wax) breng je aan door met een doek of vilt de wax in te wrijven, of door de wax op je belag te sprayen (spray wax).

Snowboard wax kun je verder onderverdelen in wax voor hele droge sneeuw, gemiddelde sneeuw tot wax voor natte sneeuw.

Deze snowboard wax soorten zijn er allemaal op de markt:

  • Universele wax
  • Hotwax (op hydrocarbon basis)
  • Rub on wax (vaak in stick-vorm)
  • Liquid wax
  • Wax pasta
  • Indoor wax (speciaal voor kunstsneeuw)
  • Spray wax
  • Race wax

Wanneer kun je het beste welke snowboard wax gebruiken?

Laten we nu eens kijken welke wax je het beste kan gebruiken in welke situatie, nu je weet welke wax soorten er allemaal te krijgen zijn. Sommige soorten snowboard wax gebruik je namelijk heel veel, anderen waarschijnlijk veel minder tot nooit.

Vergeet race wax
Laat ik beginnen met ‘race wax’. Dit type wax is voor professionele snowboarders. Ben je beginnend of gevorderd snowboarder, dan kun je deze wax beter links laten liggen. Race wax is namelijk best wel prijzig en de kans is groot dat jij het verschil in glijvermogen met een gewone hotwax niet gaat merken.

Dit type wax bevat een samenstelling waarmee professionals ultra glijvermogen ervaren, waarmee ze records op tienden van seconden kunnen verbreken. Voor amateur snowboarders (zoals jij en ik) is dat te veel van het goede en onnodig duur.

Kies een hotwax voor je snowboard als basislaag

Geen race wax voor de meeste snowboarders dus, maar welke wax gebruik je dan wel? Een goede vuistregel daarbij is:

  • Gebruik altijd een hotwax als basis die je moet smelten met een waxijzer en goed diep in de poriën van het belag aanbrengt.
  • Gebruik tussentijds op wintersport een vloeibare wax of rub on wax om je snowboard wat extra glijvermogen te geven als je merkt dat er bijna geen wax meer op zit.
Oppervlakkige snowboard wax verdwijnt snel 
Een vloeibare (spray) wax of rub on wax wil je niet als basis waxlaag aanbrengen. Deze wax breng je namelijk slechts oppervlakkig aan en dringt niet diep door in de poriën van je belag. Dit laagje is er met een paar afdalingen dan ook alweer af. Dit type wax is echt bedoeld om nog even wat extra power uit je snowboard te halen voor de laatste dag(en), wanneer je basiswax aardig op is en je merkt dat je board niet meer zo lekker glijdt.

Breng dus altijd een hotwax aan als basislaag. Dit type wax heeft een vaste vorm (je koopt een blokje) en moet je vloeibaar maken met een heet waxijzer, en diep in de poriën van het belag inwrijven.

Snowboard hotwax is in de volgende vormen verkrijgbaar:

  • Universele wax – all temperature of allround wax
  • Specifieke hotwax – voor warmere, gemiddelde of koudere omgevingstemperaturen
  • Indoor wax – echt alleen bedoeld voor indoor kunstsneeuw

Indoor wax

Ga je regelmatig snowboarden in een indoorhal, zoals Snowworld? Kies dan bij voorkeur voor een speciale indoor wax, zoals de Holmenkol indoor wax.

De speciale indoor wax beschermt je belag beter tegen de hardere sneeuwkristallen van indoor kunstsneeuw. Kunstsneeuw is namelijk wat agressiever dan echte sneeuw (vanwege de andere samenstelling van sneeuwmoleculen) en is bovendien ook vuiler, omdat het niet regelmatig ververst wordt.

Verpakking van Holmenkol indoor hotwax

Universele hotwax

Ga je op wintersport in de echte sneeuw? Kies dan een universele wax die geschikt is voor alle temperaturen, of kies voor een hotwax met een specifiek bereik. Een combinatie van beide kan ook en heeft mijn voorkeur.

Heb je geen zin of tijd om specifiek uit te zoeken wat de sneeuwtemperatuur is op je bestemming? Kies dan voor een universele wax. Dan zit je altijd goed.

Universele waxen hebben vaak een omgevingstemperatuur range van -30 tot 10 graden. Dit dekt nagenoeg alle situaties. Of je nou bovenop een gletsjer staat van + 3000 meter of in het dal op 800 meter.

Hotwax met een specifiek bereik

Heb je wel de tijd om heel kort voor je vertrek nog je snowboard te waxen? Dan kun je om de beste prestaties uit het glijvermogen te halen ook een hotwax met een specifiek bereik gebruiken, voor warme-, koude – of gemiddelde temperaturen. Welke je moet hebben is dan afhankelijk van waar je heen gaat.

Afbeelding van verschillende soorten snowboard hotwax

Meer over je snowboard vóór of na wintersport waxen

Op alle waxverpakkingen staat voor welke omgevingstemperatuur de wax geschikt is. Dit kan bijvoorbeeld zijn van -4 tot 10 graden.

Het voordeel van een hotwax met specifiek bereik is namelijk de wax beter glijdt dan universele wax, mits het binnen de aangegeven omgevingstemperatuur gebruikt wordt.

Check de omgevingstemperatuur een paar dagen voordat je vertrekt maar niet te vroeg (maximaal 2 tot 3 dagen), omdat de kans dan groot is dat het weer nog verandert en je het risico loopt de temperatuurbereik van je wax niet meer geschikt is.

Op sommige verpakkingen staat ook de sneeuwtemperatuur aangegeven, maar laat je er niet te veel door leiden als het er niet op staat. De omgevingstemperatuur is makkelijker te achterhalen (via een weer app) dan de sneeuwtemperatuur.

Afbeelding van een snowboard wax verpakkingOp verpakkingen van Toko wax staat vaak zowel de lucht- als sneeuwtemperatuur aangegeven.

Universele- en specifieke hotwax combineren voor het beste resultaat

Ook wanneer je je snowboardwax specifiek wil afstemmen op de omgevingstemperatuur, raad ik je aan om een universele wax als basislaag aan te brengen. Daaroverheen kun je dan een specifieke hotwax aanbrengen. Zelf voeg ik naast een universele wax als basislaag nog een specifieke hotwax toe en heb hier heel goede ervaringen mee.

Twee waxlagen aanbrengen verdient de voorkeur boven één wax laag zodat er nog meer wax in het belag zit, maar twee specifieke temperatuurlagen is niet per se nodig (en duurder).


Conclusie: Welke snowboard wax heb je nodig?

Ga je zelf je snowboard waxen, koop dan sowieso altijd een universele (goedkope) hotwax. Deze gebruik je vrijwel altijd – ook om te hotscrapen.

Daarnaast kun je eventueel een specifieke hotwax toevoegen als tweede of derde laag, afgestemd op de omgevingstemperatuur van je bestemming.

Wil je écht betere prestaties uit je snowboard halen, dan raad ik dat wel aan. Ik zou daarom ook investeren in een specifieke hotwax voor koudere en warmere temperaturen.

Heb je tot slot geen zin of tijd om op wintersport je snowboard nog een keer te moeten waxen als je merkt dat het glijvermogen er aardig uit is? Of lukt het niet om ‘m weg te brengen voor een waxbeurt ter plekke? Dan raad ik je ook aan om een vloeibare wax mee te nemen als back-up.

Verwacht hier geen wonderen van, maar dit kan je wel helpen om je laatste paar afdalingen leuk te maken.

Lees hier meer over je snowboard zelf waxen of het laten doen

Veel snowboardplezier!