Of je nou net begint met snowboarden, of al een tijdje bezig bent. Op een bepaald punt maak je waarschijnlijk de afweging of je beter een snowboard kan (blijven) huren of kopen. Ik lees en hoor vaak adviezen waarom je beter de eerste paar seizoenen kunt huren, maar zelf denk ik daar iets anders over. In dit blog bespreek ik de voor- en nadelen van een snowboard huren en kopen en leg ik je uit waarom ik denk dat je vaak beter zo snel mogelijk een eigen snowboard kunt kopen.

Een snowboard huren: het beste om mee te beginnen

Heb je snowboarden nog niet zo lang geleden ontdekt, dan wil je waarschijnlijk de eerste paar keer dat je gaat snowboarden een snowboard huren. Dit is zeer toegankelijk. In elke wintersportplaats en bij elke indoorhal in Nederland kun je snowboards huren. Aan een snowboard huren zitten zowel voor- en nadelen.

De voordelen van een snowboard huren:

 • Door een snowboard te huren kun je erachter komen of je snowboarden wel leuk vindt, zonder een grote investering van een paar honderd euro in één keer te moeten doen
 • Je kunt verschillende snowboards testen en te weten komen welk type je prettig vindt
 • Als je een snowboard op locatie huurt hoef je ‘m niet te vervoeren
 • Voor jonge kinderen die nog flink groeien kan huren handiger zijn, omdat je steeds een langer board kan nemen
 • Je hoeft geen uitzoekwerk te doen wat het beste snowboard voor jou is

De nadelen van een snowboard huren:

 • De keuze aan verhuur snowboards is vaak erg beperkt: je krijgt niet altijd de juiste maat en hebt weinig tot geen zeggenschap over het profiel, flex of vorm
 • Op de lange termijn is huren duurder dan een snowboard kopen
 • Je moet elke keer weer wennen aan een ander snowboard
 • Je krijgt niet altijd het best onderhouden snowboard, dit verschil merk je

Ik raad je aan om als beginnend snowboarder vooral een paar keer voor een dag een snowboard te huren als je gaat oefenen of snowboard les wil nemen in Nederland. Dit is niet alleen goedkoper, op die manier kun je ook kijken of je het echt wil blijven doen en kun je verschillende snowboards uitproberen en ontdekken wat je het leukst en prettigst vindt.

Ook zodra je voor de eerste keer op wintersport gaat raad ik je aan om een snowboard te huren voor een hele week. Ga daarbij die week niet drie keer van snowboard wisselen, omdat je dan telkens weer aan een ander snowboard moet wennen. Dit vertraagt je progressie als je nog in de beginnende fase zit.

Na een week wintersporten (en wat ervaring in Nederland) kun je meestal wel inschatten of je wil blijven snowboarden. Dit is het moment dat je in mijn ogen al zou moeten overwegen of je niet liever een snowboard wil kopen.

Wanneer een snowboard huren nog meer handig is
Ga je met het vliegtuig op wintersport? Dan kan het ook een bewuste overweging zijn om voor een keer je snowboard gear te huren op locatie. Dit scheelt dan weer gedoe met extra bagage (kosten) in het vliegtuig. Ook wanneer je een keer wat anders wil proberen omdat je bijvoorbeeld met een gids mee gaat backcountry snowboarden (als gevorderde snowboarder), dan is eenmalig een speciaal splitboard huren logischer en goedkoper.

Zijn verhuur snowboards van slechte(re) kwaliteit?

Nee, niet alle huurboards zijn van slechte kwaliteit. Maar doorgaans is de kwaliteit wel minder bij de grote verhuurshops. Dit komt omdat het snowboards zijn die gedurende één of twee seizoenen helemaal opgereden worden. Verwacht dan ook geen top segment snowboards.

Vaak wordt het onderhoud ook minimaal en machinaal gedaan, het gaat immers om enorme partijen verhuurboards die vaak binnen twee seizoenen weer afgeschreven worden. De verhuurboards uit het goedkoopste segment zijn vaak robuuste en zwaardere boards, waardoor het ook niet gek is als het niet optimaal voelt onder je voeten. Dat is iets waar je rekening mee zal moeten houden.

Maar er zijn zeker uitzonderingen op de lagere kwaliteit verhuur snowboards. In veel wintersportgebieden is er altijd wel een zogenaamde ‘specialty’ shop die juist betere gear verhuurt en zich daar op richt. Hiervoor betaal je dan wel meer, maar dat kan het waard zijn als je gericht een type snowboard zoekt om te huren.

Is het altijd duurder om een snowboard te huren?

Ga je een dag snowboarden en heb je geen eigen gear? Dan is een snowboard huren goedkoper. Een snowboard huren kost je gemiddeld zo’n € 30,- tot € 40,- per dag.

Maar vanaf zo’n twee weken snowboarden is huren al duurder dan een leuk instap snowboard kopen op dit moment. Voor € 200 – € 250,- heb je namelijk al prima (tweedehands) beginnersboards in de uitverkoop. Een snowboard kopen wordt dus al gauw voordeliger als je een tijdje aan het snowboarden bent.

Kom hier meer te weten over wat het beste moment is om een snowboard te kopen.


Een snowboard kopen: al snel een betere optie dan blijven huren

Vind je snowboarden leuk genoeg dat je het blijft doen? Dan spookt het waarschijnlijk door je hoofd om een eigen snowboard te kopen. Hoe tof! Een snowboard kopen is vaak al gauw een betere keuze dan nog een paar seizoenen blijven huren. Niet alleen financieel gezien, maar voornamelijk voor je eigen progressie. Wat zijn nog meer voor- en nadelen van een snowboard kopen?

De voordelen van een snowboard kopen:

 • Je hoeft niet meer in de rij te staan voor de snowboardverhuur
 • Kopen is na 2 tot 3 seizoenen al goedkoper dan een snowboard huren
 • Je kunt echt aan een snowboard gaan wennen, wat je learning curve ten goede komt
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het snowboard onderhoud en kunt waxen en slijpen helemaal naar je hand (laten) zetten
 • Je hebt veel meer keuze uit beter geschikte snowboards

De nadelen van een snowboard kopen:

 • Het is een flinke investering in één keer, want naast het snowboard zul je vaak ook gelijk snowboardschoenen en bindingen moeten aanschaffen
 • Woon je echt klein? Dan kan je snowboard opbergen thuis een uitdaging zijn
 • Je zult moeten gaan uitzoeken wat het juiste snowboard voor jou is en of je bijvoorbeeld een tweedehands snowboard wil kopen, dit kan best een klus zijn

Heb je er al één week wintersport op zitten en ben je hooked? Dan zou ik vanaf je volgende wintersport gaan kijken voor een eigen snowboard. Want hoe eerder je een snowboard hebt waar je helemaal aan kunt wennen, des te meer dit je gaat helpen met progressie maken.

Elke wintersport dat je namelijk weer op een ander snowboard staat kost het weer tijd om aan de nuances en details van het board te wennen, en kom je er mogelijk niet zo soepel in als dat je op hetzelfde snowboard verder kan.

Om je snowboard skills sneller te verbeteren is het dus makkelijker voor jezelf om voorlopig bij één snowboard te blijven, dat helemaal op maat bij je past. Dit gaat je niet lukken met een verhuurboard, omdat vrijwel alle boards in de verhuur dus binnen twee seizoenen worden vervangen.

Los van dat het op een gegeven moment goedkoper is om te kopen, haal je het meeste plezier uit een snowboard dat je tot in de puntjes kent en die helemaal is afgestemd op je wensen.

Ook het verschil met een snowboard dat je zelf kan (laten) onderhouden ga je merken. Mijn advies is dus om niet te lang te blijven huren, maar vrij snel al een (goedkoop) snowboard te kopen.

Huur weer een snowboard als je toe bent aan een volgende stap
Wil je dan nooit meer een snowboard huren als je eenmaal hebt gekocht? Zeker wel! Juist op het moment dat je merkt dat je toe bent aan iets nieuws, aan een volgende stap in het uitbreiden van je snowboard skills, is het weer een goed moment om andere snowboards te gaan testen. Ik moedig je daarom aan op een later moment ook weer eens een snowboard te huren op locatie, of een snowboard van je vrienden te proberen op wintersport. Dat doe ik zelf ook graag. 

Conclusie: kan ik beter een snowboard (blijven) huren of kopen?

Geef jezelf de tijd om te beslissen of je snowboarden echt leuk vindt en dit waarschijnlijk zal blijven doen. In deze fase raad ik je aan om vooral snowboards te huren en uit te proberen. Vaak weet je wel na een paar keer snowboarden of je ermee door wil gaan.

Ben je overtuigd dat je voorlopig blijft snowboarden en wil je zo snel mogelijk progressie maken? Dan kun je naar mijn mening het beste na één week een huurboard te hebben genomen op wintersport, beter meteen al een (tweedehands) snowboard kopen waar je als beginner goed mee uit de voeten kan. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

Consistentie: Je boekt het snelste vooruitgang op een snowboard dat je tot in de puntjes kent, dan elke wintersport weer te moeten wennen aan een ander snowboard.

Prijs: Een snowboard kopen is op den duur goedkoper dan blijven huren. Voor een beginner kan dat al na twee seizoenen zijn.

Kwaliteit: Snowboards in de verhuur zijn doorgaans boards uit het laagste kwaliteit segment. Ze moeten veel afdalingen meegaan en zijn daarom vaak ook zwaarder en robuuster. Anderzijds worden ze doorgaans minder goed (tot slecht) onderhouden.

Veel snowboardplezier!