Sta je op het punt een snowboard te kopen? Dan kunnen de keuzes en afwegingen die je moet maken best overweldigend en lastig zijn. In dit blog geef ik een paar tips die een miskoop kunnen voorkomen bij het kopen van een snowboard.

Snowboard lengte: let óók op je gewicht

“Een snowboard moet tussen je neus en kin komen” hoor ik nog best vaak voorbij komen, en blijft een punt van discussie. Dat een snowboard tussen je neus en kin moest komen was een paar jaar geleden inderdaad nog zo, maar is inmiddels achterhaald.

Vanwege de nieuwste snowboardtechnologie is alleen de lengte van een snowboard niet meer doorslaggevend. Je lichaamsgewicht in verhouding tot de lengte van een snowboard is een stuk belangrijker. Dit is mij de laatste keer toen ik een snowboard speciaalzaak stond om snowboards te testen, nog maar weer eens haarfijn uitgelegd.

Staar je dus niet blind op de lengte van een snowboard, maar kies een snowboard binnen jouw gewichtsklasse. Een snowboard moet niet te zwaar of te licht zijn voor je.

Check de gewichtsklasse op de verpakking
De verhouding lengte/gewicht staat tegenwoordig op de meeste verpakkingen. Of je kunt een qr-code op de verpakking scannen die verwijst naar de website van de fabrikant, waar dit aangegeven staat.
Afbeelding van snowboardverpakking met gewichtsklasse

Waarom is je gewicht naast de lengte van een snowboard belangrijk?

Dat zit als volgt: als je te zwaar bent voor een snowboard, ga je langzamer. Je ervaart meer wrijving met de sneeuw. Zodra je wel tempo maakt, voel je dat je niet voldoende controle hebt over het snowboard omdat het gaat ‘klapperen’ onder je voeten.

Ben je anderzijds te licht voor een snowboard, dan is je snelheid controleren met snowboarden een uitdaging. Een snowboard sturen dat te zwaar is voor je lengte en lichaamsgewicht, is een stuk lastiger en kost veel energie.

Op een snowboard waarvoor je te licht bent zal je daarom moeilijker progressie maken en nieuwe dingen aanleren.


Snowboard voor dames: unisex of heren snowboard kan vaak ook

Veel snowboard merken maken nog altijd speciale dames snowboards. Maar dames kunnen vaak ook prima op een unisex- of ‘heren’ snowboard. Ik ken genoeg meiden die niet kiezen voor een specifiek dames snowboard, vanwege de kleinere maten, girly topsheets, of te hoge flexibiliteit. Zelf rijd ik op dit moment ook op een unisex snowboard en dat bevalt me prima.

Vind je de dames prints maar niks, of passen de specs van een bepaald ‘heren’ snowboard beter bij je niveau en voorkeuren? Laat dat je niet tegenhouden. Waar het om gaat is dat een snowboard aansluit bij je rijstijl, je niveau, je ervaring en je gewicht/lengte verhouding.

 Wanneer een dames snowboard vaak wel de beste optie is 
Ben je als meid niet zo lang? Dan kom je meestal toch al gauw bij dames snowboards uit. Specifieke dames snowboards hebben doorgaans een smallere taille en een hogere flex dan unisex- en heren snowboards. Daardoor zijn deze boards voor kortere vrouwen met kleinere voeten goed te bereiden.
Screenshot van dames snowboardsSpecifieke ‘dames’ snowboards met veel rose en paars tinten.

Snowboard looks: de snowboard specs en jouw skills zijn belangrijker

Hoe mooi of lelijk je een snowboard ook vindt, probeer de looks van een snowboard niet doorslaggevend te laten zijn. Zet de uitstraling van een snowboard altijd af tegen de rest. Is dit het beste snowboard voor mij op basis van de specificaties, mijn rijstijl en mijn ervaring?

Het zou zonde zijn als je een supermooi snowboard koopt op basis van looks, maar al gauw merkt dat je er niet lekker mee uit de voeten kunt, omdat het niet aansluit bij wat je inhoudelijk zocht in een snowboard. Andersom geldt ook dat een iets minder mooi snowboard best wel eens een heel goede koop kan zijn voor jouw situatie.

Vind je een snowboard echt niet mooi, koop deze dan uiteraard niet. Het moet je niet tegenstaan om ermee ‘gezien’ te worden.


Beginnend snowboarder: koop een snowboard voor beginners

Ben je onlangs begonnen met snowboarden en al op zoek naar je eigen snowboard? Kies dan voor een instapmodel all-mountain snowboard dat niet te ver boven je niveau ligt. Je zal als beginner het snelste progressie maken op een snowboard dat bedoeld is voor beginners, dat niet te hoog gegerepen is en hoge flexibiliteit en vergevingsgezindheid heeft.

Een snowboard kopen waar je ‘in kan groeien’ dat boven je niveau ligt is pas aan te raden wanneer je wat meer ervaring hebt met snowboarden. Geef dan ook niet te veel uit aan je eerste snowboard als je onlang pas bent gaan snowboarden. De kans dat je binnen een paar seizoenen toe bent aan een ander (uitdagender) snowboard is namelijk groot.

Wanneer je meer ervaring met snowboarden hebt opgedaan, weet je veel beter wat je favoriete rijstijl is en kun je beter een snowboard kiezen dat precies aansluit bij wat je het liefste doet of wil leren: carven, freestylen, of all-mountain shredden.

Laat je tot slot altijd goed informeren door een ervaren verkoper, lees gebruikersreviews en probeer een (vergelijkbaar) snowboard te testen voordat je ‘m koopt.

Veel snowboardplezier!