Ben je van plan om een snowboard te kopen en heb je grote voeten? Dan zou je wel eens een wide snowboard moeten hebben met een bredere taillemaat. Hoe weet je nou of jij een extra breed snowboard moet nemen? Ik leg het je uit.

Wat is een wide snowboard?

Een wide snowboard is een extra breed snowboard bij de taille voor mensen met grote voeten. Een snowboard is ‘wide’ wanneer deze een afmeting heeft van ongeveer 260 mm of meer, dus 26+ cm tussen de bindingen.

Afmeting van wide snowboards

In de snowboardindustrie zijn wide boards niet gestandaardiseerd. Snowboardmerken kunnen hier dus zelf hun maattabel op loslaten en doen dat ook. Daarom dat ook niet elk wide snowboard exact dezelfde taillemaat heeft.

Wat daarbij meespeelt is de verhouding van de taillemaat met de lengte van het snowboard. Doorgaans is het zo dat hoe langer het snowboard is, des te breder de taillemaat. Een korter snowboard heeft een smallere taille. En tussen merken onderling zal dit ook weer verschillen.

Zo zijn er bijvoorbeeld ook mid-wide snowboards in omloop, die ‘iets’ breder zijn, maar weer minder breed dan een wide snowboard. Deze mid-wide snowboards hebben een taille van tussen de 25,5 – 26,0 cm.

Afbeelding van extra brede gedeelte wide snowboardHet gedeelte tussen de bindingen bij een snowboard is extra breed bij een wide snowboard.

Wanneer kun je beter een wide snowboard kopen?

Heb je als snowboarder grote voeten, dan loop je met een normaal snowboard tegen het probleem aan dat je schoenen te ver over de rand van het snowboard uitsteken. Een normaal snowboard is dan te klein voor je schoenmaat.

Een heel klein beetje overhang van je snowboardschoen is niet zo erg (minder dan 2 cm), maar wanneer dit te veel is, zorgt dat voor wat ze noemen ‘toe-drag’ of ‘heel-drag’. Daarbij raken je schoenen met bochten maken – en met name met carven – de sneeuw. Dit kan ervoor zorgen dat je vaker uit balans raakt en valt.

Door een breder wide snowboard te kopen, voorkom je dus te veel overhang van je schoen op je snowboard. Dit probleem speelt doorgaans vaker bij mannen dan vrouwen, al heeft een vriendin van mij ook een wide snowboard.

Hoe bepaal je of je een wide snowboard nodig hebt?

Het meest doorslaggevend voor of je een wide board nodig hebt, is je schoenmaat. Vanaf schoenmaat 44 of 45 heb je meestal een wide snowboard nodig.

Ik lees wel eens het argument dat ‘lange mensen’ juist degenen zijn die een wide board moeten kopen. Dat is niet helemaal waar, want niet iedere lange persoon heeft ook daadwerkelijk grote voeten. Je lichaamslengte is dus niet bepalend voor of je een wide snowboard nodig hebt, wél voor de lengte van je snowboard.

Snowboardschoenmaat in mondopoint
De maatvoering voor snowboardschoenen gaat in mondopoint, net als skischoenen overigens. De lengte van je blote voeten in centimeters, is de maat van de binnenschoen die je nodig hebt.

Je kunt je mondopoint in principe zelf opmeten, maar ik raad je aan om dit in een snowboardspeciaalzaak nauwkeurig te laten nameten. Steeds meer shops hebben een geavanceerd meetapparaat waarmee de ze mondopointmaat kunnen berekenen met een 360° scan. Zo kom je tot op de millimeter nauwkeurig te weten wat de mondopointmaat is van je linker- en rechtervoet. Vaak zit er een verschil in voetmaat. Je grootste voet is altijd bepalend voor je schoenmaat.

Bovendien kun je pas goed beoordelen of je een wide board nodig hebt wanneer je én de snowboardschoenen aan hebt in de bindingen, en op het snowboard staat dat je op het oog hebt.

Meer over of je beter een snowboard online kunt kopen of in een winkel lees je hier

Het is namelijk zo dat steeds meer fabrikanten de zool van snowboardschoenen korter weten te maken, waardoor je niet altijd met overhang van de schoen te maken hebt. Het hangt dus ook af van welke snowboardschoenen je draagt.

De hoek waarin je bindingen staan is mede bepalend

Hoewel je schoenmaat vaak doorslaggevend is, raad ik je aan om ook rekening te houden met hoe je overwegend op je snowboard staat, dus wat je stance is.

Want staan jouw bindingen nou eigenlijk altijd met een grote hoek op je snowboard, bijvoorbeeld omdat je het liefst in duckstance staat en dit verandert niet, dan komen je tenen en hielen niet per se over de rand van het snowboard.

Hoe kleiner de hoek van je bindingen (dichter bij 0°), des te sneller zul je last hebben van overhang met een grote schoenmaat.

Is een wide snowboard wat je nodig hebt? Lees dan ook eens mijn tips over de beste (uitver)koop momenten om je snowboardgear aan te schaffen.

Kan ik met een normale schoenmaat ook op een wide snowboard?

Een wide snowboard is niet uitsluitend voorbehouden voor grote voeten. Zelfs wanneer jij geen schoenmaat 44 of groter hebt, zou je in principe voor een wide snowboard kunnen kiezen.

Een breder snowboard heeft een aantal voordelen ten opzichte van een smaller snowboard, maar ook een aantal nadelen. Belangrijk is dus dat je een wide snowboard kiest om de juiste redenen als het vanwege je schoenmaat niet nodig is.

Voordelen breed snowboard:

  • Stabieler in de sneeuw (bij landingen)
  • Meer drijfvermogen in poedersneeuw

Nadelen breed snowboard:

  • Meer kracht nodig om te sturen
  • Lastiger om te kanten (carven)

Twijfel je tot misschien nog of je beter een wide snowboard kunt kopen of (blijven) huren? Ik leg je in mijn andere blog uit waarom kopen vaak al snel een beter idee is.

Veel snowboardplezier!