Zit je wintersport vakantie er weer (bijna) op? Dan is het helaas tijd om je snowboard op te bergen. Maar voordat je je snowboard bij thuiskomst meteen ergens weglegt, heb ik een aantal tips voor je hoe je je snowboard het beste ‘opbergklaar’kunt maken. Zo ben je ervan verzekerd dat je board in de beste staat blijft als je ‘m een tijd niet gaat gebruiken.

Belangrijk om mee te beginnen is om je snowboard na afloop van je laatste dag op de piste alvast goed te laten drogen, en te ontdoen van sneeuw en ijs. Je neemt ‘m dan al zo droog mogelijk mee naar huis. Hiermee voorkom je roestvorming op de staalkanten.

Of roest op je staalkanten een (groot) probleem is, leg ik in dit blog uit.

Hiervoor kun je het beste de avond voordat je vertrekt je snowboard in het appartement of de vakantiewoning bewaren en niet in (meer) in de skikelder. Het is warmer in de woning dan in de kelder. Hierdoor verdampt het vocht dat je snowboard heeft opgenomen sneller.

Ga je nou direct na het snowboarden al terugrijden? Leg je snowboard dan niet nat in de auto of dakkoffer, maar droog ‘m zoveel mogelijk af met een handdoek en verwijder grove stukken ijs en sneeuw (met een borstel).

Neem een handdoek mee 
Zelf heb ik altijd een oude handdoek bij me waarmee ik m’n snowboard helemaal afneem, als ik niet te tijd heb om ‘m goed te laten drogen. Een (extra) handdoek meenemen kan dus wel eens handig zijn.

Eenmaal thuisgekomen kun je het beste het volgende doen met je snowboard.


1. Haal je bindingen van je snowboard en laat alles goed drogen

Haal eerst de bindingen van je snowboard als je dat nog niet gedaan had op wintersport. Het kan namelijk zijn dat de schroefgaten (inserts) nog een beetje vochtig zijn.

Door je bindingen eraf te halen kunnen ook de inserts goed drogen en voorkom je roestvorming in het schroefdraad. Ook haal je hiermee de spanning van je board en bindingen af, dit is beter voor het materiaal.

Zorg ervoor dat je snowboard nog een paar dagen goed kan drogen en luchten op kamertemperatuur. Uit je snowboard zal namelijk nog een tijdje vocht verdampen.

Leg je snowboard daarom niet weg in een boardbag, maar laten ‘m aan de lucht verder drogen zodat het vocht goed kan ontsnappen. Dit verkleint de kans op roestvorming aan de staalkanten.

Met een Burton Channel board heb je geen inserts, toch is het ook aan te raden alles van het board af te halen en ‘m op dezelfde wijze helemaal te laten drogen.


2. Check de onderkant van je snowboard

Na een goede week snowboarden is de kans groot dat er vrijwel geen wax meer op de onderkant van je snowboard zit en dat er bovendien vuil in je belag is gekomen.

Je wil voorkomen dat viezigheid, zoals modder en zand in de poriën van je belag gaan zitten. Dit drukt namelijk de poriën in je belag dicht waardoor nieuwe waxlagen zich niet goed kunnen hechten.

Check na je wintersport daarom altijd even de onderkant van je snowboard op vuil. Is je snowboard erg vies, verwijder dit dan eerst voordat je je board opbergt.

Hoe herken je vuil? Vaak is dit meteen zichtbaar door zwarte vegen en donkere plekken.

Heb je nou helaas weinig kunnen snowboarden op je vakantie, of heb je het expres rustig aan gedaan? Dan ziet de onderkant er waarschijnlijk nog goed genoeg uit en kun je ‘m meteen opbergen, zie stap 4.

Snowboard wegbrengen voor een check
Heb je zelf niet de tijd, of mis je de tools, kunde en kennis om na je wintersport je snowboard opbergklaar te maken? Dan kun je dit natuurlijk ook door een professional laten doen.

Vuil verwijderen

Vuil verwijderen uit je snowboard kun je prima zelf doen met behulp van hotscrapen.

 Wees voorzichtig met het gebruik van 'wax remover' 
Ik gebruik zelf liever geen 'base cleaner' of ‘wax remover’ om vuil uit de onderkant te verwijderen. De chemicaliën in dit soort sprays zijn vrij agressief en drogen je belag behoorlijk uit. Dit werd ook bevestigd in een wax & slijp clinic waar ik laatst was. Ik raad je daarom aan hier voorzichtig mee om te gaan en ze te laten staan als het even kan.

Zo haal je vuil uit je snowboard met hotscrapen:

Je hebt nodig:

  • een goedkope universele zachte hotwax
  • een waxijzer
  • een scraper

Stap 1. Breng volgens de wax-instructies van de wax en je waxijzer druppelsgewijs een dun laagje aan op je snowboard. Druppel een spoor langs de hele rand en maak een zigzagpatroon in het midden. Je hoeft hier niet heel veel wax voor te gebruiken.

Stap 2. Wrijf de wax er vervolgens goed in, zodat je hele snowboard voorzien is van een laagje wax. Door de hitte van het waxijzer gaan de poriën in het belag openstaan en komt het vuil dat dieper in het belag zit er uit. Dit drijft vervolgens in de wax.

Stap 3. Laat de wax niet uitharden, maar krab het er vervolgens meteen af met een scraper.

That’s it!

Bovenkant snowboard afnemen
Is de bovenkant van je snowboard ook vies? Met een zachte vochtige doek en een beetje zeep kun je prima de bovenkant van je snowboard afnemen.

Beschermende waxlaag aanbrengen

Heb je je board intensief gebruikt en ga je naderhand zelf vuil verwijderen uit het belag, dan zul je ook een nieuwe laag wax moeten aanbrengen voordat je ‘m opbergt.

Een laag wax is noodzakelijk om te voorkomen dat je belag uitdroogt als je ‘m een heel seizoen niet gaat gebruiken. Deze laag wax is puur ter bescherming. Ook hiervoor volstaat een simpele universele wax dus prima.

Zo breng je een beschermende waxlaag aan op je snowboard:

Voor het aanbrengen van een nieuwe waxlaag heb je naast de tools voor het hotscrapen ook nog een koperborstel (bronzenborstel) nodig.

Stap 1. Borstel nadat je vuil uit het belag hebt verwijderd eerst het belag open met de koperborstel. Dit doe je door de borstel een aantal keer in de lengterichting over je board te ‘strijken’. Werk met een koperborstel altijd in de glijrichting van je board, dus van voren naar achteren.

Stap 2. Breng daarna volgens de wax-instructies van de wax en het waxijzer een dun laagje aan op je snowboard. Trek hierbij een druppel spoor langs de randen van je board en maak een zigzagpatroon in het midden.

Stap 3. Wrijf de wax er vervolgens goed in, zodat je hele snowboard voorzien is van een laagje wax.

Stap 4. Laat de wax nu wel even drogen. Een halfuur is voldoende. Langer mag, maar is niet per se nodig. De poriën in het belag staan nu open door de warmte van het waxijzer. Dit zorgt ervoor dat de wax er goed in kan trekken.

Stap 5. Krab de overtollige wax af met de scraper tot het resultaat een mooi egaal glad belag is. Hierbij zul je redelijk wat druk moeten gebruiken. Houd de scraper in ongeveer een hoek van 45 graden waarbij de bovenkant van de scraper van je af wijst. Op moeilijke stukken kun je de korte kant van de scraper gebruiken.

Nu kun je je snowboard gaan opbergen!

TIP: Binnenkort zal ik een uitgebreid blog schrijven over hoe je zelf je snowboard kunt waxen van A tot Z. Daarin zal ik dieper zal gaan op de stappen en materialen die daarbij komen kijken.


3. Bewaar je snowboard in een snowboardhoes

Nadat je snowboard al dan niet is schoongemaakt en (nog) voldoende wax op de onderkant heeft, kun je ‘m gaan opbergen.

Ik raad je aan om je snowboard altijd in een speciale snowboardhoes op te bergen. Dit is de beste manier om je snowboard te beschermen tegen krassen, stoten, vuil en weersinvloeden.

Een snowboard hoes is overigens ook ideaal om je snowboard in mee te nemen op wintersport. Het draagt makkelijk met het draaghengsel en voorkomt dat er spullen in de auto of dakkoffer direct tegen je board aan kunnen komen.

Voor een paar tientjes heb je een goede snowboardhoes.

snowboard opberghoesIn een speciale snowboard opberghoes bewaar je je snowboard het beste.

4. Berg je snowboard op een koele en droge plaats op

Tot slot is de zolder, de vliering, de kelder of een bijkeuken de beste bewaarplek voor je snowboard.

Of heb je een grote diepe kledingkast, dan zou je ‘m bijvoorbeeld ook rechtop in de hoes daarin kunnen opbergen.

Waar het om gaat is dat je je snowboard niet in direct zonlicht wil opbergen, maar ook niet op een plek waar het heel koud kan worden.

Leg ‘m daarom liever niet bij een raam, maar ook niet in een schuur als het even kan.

Als het ‘s winters écht koud wordt buiten is dat niet zo goed voor de wax. Van vrieskou droogt de wax sneller uit. Een ‘koele’ omgeving in huis is daarom vaak het beste.

Veel snowboardplezier!