Snowboards kun je op basis van hun uiterlijk verdelen in twee groepen: met- en zonder een specifieke voor- en achterkant. Dit bepaalt voor welke rijstijl het snowboard voornamelijk is gemaakt, en hoe je de binding er op moet monteren. In dit blog leg ik je daar meer over uit.

Alle snowboards zijn grofweg onder te brengen in twee hoofdgroepen:

  1. True twin snowboards
  2. Directional (twin) snowboards
Afbeelding van snowboards met glijrichting aangegevenAfbeelding van een true twin- en directional snowboard.

True twin snowboards (met gelijke tip en tail)

De naam true twin verklapt het in feite al: een true twin snowboard is een symmetrisch snowboard met gelijke uiteinden, en dus zonder een specifieke voor- en achterkant. Dit type snowboard heeft exact dezelfde tip en tail.

Dit maakt true twin snowboards ideaal voor switch rijden (met je achterste been voor) en voor freestyle snowboarden in het algemeen, waarbij je makkelijk van standbeen wil kunnen wisselen om tricks te doen.

Kom hier meer te weten over je voorste been met snowboarden

Ga je een snowboard huren, dan krijg je (in Nederland) meestal altijd een true twin snowboard.


Directional (twin) snowboards (met andere tip en tail)

Dan directional snowboards. De naam directional geeft ook al aan dat het snowboard voornamelijk gemaakt is om één kant op te gaan. Een directional snowboard heeft in tegenstelling tot een true twin dus wel een specifieke voor- en achterkant.

Bij een directional snowboard valt op dat de tip of neus van het board vaak langer is in verhouding tot de tail. Ook zie je, wanneer je je snowboard plat op je grond legt, dat de neus iets meer omhoog staat dan de achterkant.

Daarnaast hebben de tip en tail meestal een andere vorm (als het geen directional twin is), daar herken je ze aan. Een directional snowboard loopt bijvoorbeeld meer taps toe. Richting de neus is het snowboard breder dan bij de tail. Je ziet veel directional snowboards met een zwaluwstaart of een rechte staart, zoals alpine carveboards dat hebben.

Afbeelding van snowboard achterkantOp deze afbeelding is duidelijk te zien dat het rechter snowboard een directional shape heeft met de afgesneden tail.

Switch (fakie) rijden op een directional snowboard
Kun je ook switch rijden op een volledig directional snowboard? Ja, dat kan zeker, al voelt het waarschijnlijk niet ideaal en vergt het iets meer van je techniek. Directional snowboards zijn er namelijk niet specifiek op gemaakt, zoals een true twin snowboard dat wel is.

Nu heeft een directional twin snowboard dezelfde uiteinden, dat maakt ze geschikter om switch mee te rijden. Hier kun je dus op letten met het kopen van een snowboard als je een directional board zoekt, waarmee je af en toe ook stukjes wil kunnen switch rijden.

Meer tips voor als je een snowboard wil kopen


De voor- en achterkant van een snowboard herkennen

Hoe bepaal je nou hoe je de bindingen op een snowboard moet monteren als het board geen duidelijke voor- en achterkant heeft, of als je niet meteen ziet wat de voor- en achterkant is? Daar zijn een paar handige trucjes voor.

Kijk hoe de snowboards in (online) shops staan
Het makkelijkste is om even te checken hoe het snowboard staand wordt afgebeeld in een webshop, of hoe het in een skishop staat. In (online) shops staan snowboards altijd met de neus naar boven afgebeeld. Dit komt ook overeen met hoe het etiket op de verpakking zit.

Check hoe de grafische designs zijn afgebeeld
Een snowboard met opdruk verklapt vaak ook wat de tip is, en wat de tail. De richting waarin de designs staan staan afgebeeld is bepalend. Een print is haast nooit ondersteboven bedoeld en tekst in de lengterichting moet je van boven naar beneden kunnen lezen.

Heeft het snowboard een setback stance?
Als een snowboard een setback stance heeft kun je ook herleiden wat de neus van het board is. Vind je dit lastig te zien met het blote oog? Meet dan vanaf elk uiteinde van het board de lengte op tot aan de eerste set inserts (schroefgaten). De kant waar de afstand tot de inserts het grootst is, dat is de neus van het board.

Zoek de opstaande of andere vorm neus
Tot slot kun je bij directional snowboards ook nog kijken welke kant iets meer omhoog staat als je het snowboard plat neerlegt, zoals ik eerder al beschreef. Omdat de neus meer omhoog loopt dan de staart bij een directional snowboard, weet je ook wat de voorkant is. Ook zul je zien dat de neus van een directional board meestal breder is.

Veel snowboardplezier!