Sommige dingen zou je niet pas moeten doen wanneer het een regel is, maar omdat je weet dat het beter is voor je eigen veiligheid. Zo ook het dragen van een snowboardhelm. Op steeds meer plekken is een helm verplicht met snowboarden, maar nog niet overal. In dit blog bespreek ik waar en in welke gevallen het dragen van een helm verplicht is en hoe het zit met de verzekering als je dat niet doet.

Snowboardhelm in Nederland vaak verplicht of wordt sterk aangeraden

Als je in Nederland gaat snowboarden op de indoor kunstsneeuw, dan ben je in veel gevallen verplicht een helm te dragen.

Snowboard helmplicht in Nederlandse kunstsneeuwhallen geldt in:

  • Alle vestigingen van Snowworld voor alle leeftijden (gratis te huren ter plekke)
  • Montana Snowcenter t/m 12 jaar (huren voor € 3,- p.p.)
  • De Uithof Den Haag t/m 16 jaar (huren voor € 2,- p.p.)

Helmbeleid op rollerbanen en borstelbanen

Hoe er met de helmplicht op rollerbanen wordt omgegaan in Nederland wisselt.

Bij sommige banen is het dragen van een helm verplicht voor kinderen tot en met 12 of 16 jaar, bij andere banen wordt het slechts ‘sterk geadviseerd’.

Op borstelbanen is het ook niet overal verplicht een helm te dragen. Ook hier wordt het wél sterk aangeraden.

Op roller- en borstelbanen worden helmen in veel gevallen (kosteloos) ter beschikking gesteld. Ik raad je aan om even op de website te kijken van de betreffende rollerbaan of dat zo is, mocht je nog geen helm hebben.

Hier vindt je een overzicht van de snowboard rollerbanen en borstelbanen in Nederland.

Let op: vergeet ook niet je handschoenen of wanten 
Niet alleen het dragen van een helm is (tot een bepaalde leeftijd) meestal verplicht, ook het dragen van handschoenen of wanten. Zorg dus dat je deze bij je hebt. Je kunt ze op sommige locaties ook wel huren/kopen, maar niet overal. Check bij twijfel even de website van de locatie.

Welke wintersportlanden hanteren een landelijke helmplicht met snowboarden?

Hoe zit het met het dragen van een snowboardhelm als je op wintersport gaat? In sommige wintersportlanden geldt een landelijke helmplicht. Ik ben nagegaan in welke populaire wintersportlanden dit het geval is.

In deze landen is het dragen van een helm met snowboarden landelijk verplicht:

LandHelmplicht?
OostenrijkJa, overal voor kinderen t/m 15 jaar. Alleen in Tirol en Vorarlberg nog niet.
DuitslandNee
FrankrijkNee
ItaliëJa, t/m 18 jaar (sinds 2022)
ZwitserlandNee
PolenJa, voor kinderen t/m 12 jaar
NoorwegenNee
SpanjeNee
ZwedenNee
TsjechiëNee
SloveniëJa, voor kinderen t/m 14 jaar
USANee
CanadaNee
JapanNee

Opvallend is dat als er een landelijke helmplicht van kracht is, dit niet voor volwassenen geldt.

Alleen kinderen tot een bepaalde leeftijd vallen onder de regeling. Aan volwassenen wordt het slechts ‘sterk aangeraden’ om wel een helm te dragen. Dit wordt vooralsnog overgelaten aan de eigen verantwoordelijkheid.

Draag je géén helm in landen waar dit verplicht is? Dan riskeer je een forse boete tot € 200,-. Ook kan je (kind) geweigerd worden op de piste.

In Italië en Oostenrijk ben je bovendien niet verzekerd als er wat gebeurt op de piste en je (kind) draagt geen helm. Dus wees op je hoede.


Let op wat de eigen huisregels van skigebieden zeggen over het dragen van een helm

Dat een helm met snowboarden nog niet overal landelijk verplicht is (voor kinderen), wil nog niet zeggen het in steeds meer skigebieden wel ‘verplicht’ is op basis van de eigen huisregels.

Skigebieden en -scholen mogen wel afdwingen dat je een helm draagt als je bijvoorbeeld ter plekke snowboard les wil volgen. Ze mogen je ook weigeren op de piste zonder helm. Zo kun je in Oostenrijk en Italië vrijwel nergens meer snowboard les nemen als je geen helm draagt.

Zorg er daarom voor dat je niet voor verrassingen komt te staan en zoek van te voren altijd even op wat de huisregels van het wintersportgebied zijn waar je heen gaat.

Of: koop of huur ter plekke een helm om gedoe te voorkomen.

De kosten voor een snowboardhelm
Een snowboardhelm huren kost per dag tussen de € 3,- en € 5,- in de meeste landen. Een snowboardhelm kopen van goede kwaliteit kost tussen de € 80,- tot € 200,- voor volwassenen. Een snowboardhelm voor kinderen kost tussen de € 30,- en de € 90,-.

Check daarnaast voor ieders veiligheid ook even of de pisteregels kent met snowboarden. In dit blog leg ik je de pisteregels uit.


Ben je wel verzekerd als je geen snowboardhelm draagt?

Er is nóg een belangrijke reden naast je eigen veiligheid en het risico op een boete of niet toegelaten worden op de piste, om wél een helm te dragen met snowboarden. Namelijk de verzekeringskwestie. Want ben je wel verzekerd als er wat gebeurt op de piste terwijl je geen helm droeg?

Polisvoorwaarden verzekeraars

Ik ben van een heel aantal verzekeraars de polisvoorwaarden nagegaan om te checken wat zij hierover zeggen.

Geen expliciete vermelding helmplicht

Wat me opviel is dat de meeste aanvullende reisverzekeringen met wintersportdekking het dragen van een helm met wintersport niet expliciet verplicht stellen, voor zover ik ben tegengekomen. Betekent dat dan dat je wel gewoon verzekerd bent als je géén snowboardhelm draagt?

Volgens ANWB verzekeringen is dat zo. Zij stellen dat een verzekeraar in het geval van uitkering geen rekening houdt met of je wel of geen helm droeg, zelfs niet als het dragen van een helm in het betreffende skigebied verplicht is. Dat je een wintersportdekking hebt die medische kosten dekt is voldoende, stellen zij.

Dit verbaasde me eerlijk gezegd. Je zou denken dat verzekeraars ook willen dat je er alles aan doet om het risico op kosten voor de verzekeraar zo laag mogelijk te houden.

Ik heb deze vraag voor de zekerheid daarom ook nog maar even gesteld aan mijn eigen verzekeraar.

Helmplicht valt onder voorzorgsmaatregelen nemen

Van SNS verzekeringen kreeg ik het volgende antwoord: “Het klopt dat het dragen van een helm niet expliciet in de polisvoorwaarden staat. Maar wat er wel in de voorwaarden staat is dat je er zelf alles aan moet doen om letsel te voorkomen. Je wordt dus geacht voorzorgsmaatregelen te nemen. Daar kun je het dragen van een helm ook onder rekenen. Laat je dit achterwege dan kan je daarmee in de problemen komen met je verzekering.”

Aha, dus toch. Onder het mom van ‘voorzorgsmaatregelen’ nemen kom je voor de verzekering in feite niet onder het dragen van een helm uit.

Ik zou er in ieder geval niet op gokken dat dit wel los loopt en het zekere voor het onzekere kiezen. Draag altijd een helm met snowboarden om problemen met je verzekering te voorkomen.

Zorg dat je een aanvullende reisverzekering hebt met wintersportdekking
Misschien heb je nog geen aanvullende wintersportdekking bij je reisverzekering? Dan raad ik je zeker aan deze te nemen. Want geloof me, je staat pas lekker op de piste als je weet dat je goed verzekerd bent.

Een wintersportdekking bij je reisverzekering kost je vaak nog geen € 10,- per maand en is onmisbaar op wintersport als je schade of letsel oploopt of toebrengt aan anderen. Je kunt ‘m voor één seizoen nemen (als je nog niet weet of je vaker gaat wintersporten), of doorlopend. 

Steeds meer snowboarders dragen een helm, jij toch ook?

Twijfel je nog of het dragen van een snowboardhelm nou echt wel zo nodig is? Het blijft natuurlijk een afweging die je zelf moet maken.

Zelf zie ik eerlijk gezegd de bezwaren niet zo. Snowboardhelmen van tegenwoordig zijn bijvoorbeeld super licht en wegen minder dan 400 gram. Ook heb je ze in allerlei toffe kleuren en pasvormen.

Maar belangrijker nog: het dragen van een snowboardhelm doe je vooral voor jezelf. Een ongeluk zit met snowboarden in een klein hoekje en de risico’s kunnen enorm zijn als het om je hoofd gaat.

Waarom ik een snowboardhelm ben gaan dragen: over hoe het mis kan gaan
Helaas heb ik een aantal hoofdincidenten van dichtbij meegemaakt in de periode dat ik zelf nog geen helm droeg. Op één van die vakanties was m’n snowboardmaatje van destijds voor korte tijd bewusteloos geraakt door een flinke smak op haar hoofd. Verder geen blijvende schade gelukkig, maar je kunt je voorstellen hoe de schrik er bij mij in zat op dat moment.

Dezelfde snowboardvakantie kreeg ik de stang van een sleeplift tegen mijn hoofd doordat ik misgreep. Beetje lullig, want dit komt nog hard aan kan ik je vertellen. Het resulteerde in een snee achter mijn oor. Ik besefte me op dat moment dat dit dingen waren die voorkomen hadden kunnen worden als we een helm droegen. Je begrijpt, het roer ging voor ons radicaal om en sindsdien draag ik altijd een helm met snowboarden.
snowboardhelm dragen
Ondanks enkele incidenten blijf ik van snowboarden altijd lachen!

Nog ieder wintersportseizoen hoofdletsel

Ieder jaar worden er honderden wintersporters behandeld in ziekenhuizen aan hoofdletsel. Naar schatting resulteert zo’n 2,5% tot 14% van de ongelukken op de piste tot (ernstig) hoofdletsel.

De verwondingen variëren van hersenschuddingen, inwendige bloedingen tot schedelbasisfracturen.

De impact van hoofdletsel kan enorm zijn en het herstel kan heel lang duren. Veelvoorkomende klachten zijn: vermoeidheid, concentratie verlies, slecht geheugen en chronische hoofdpijn.

In dit blog vertel ik je meer over veelvoorkomende snowboard blessures.

Aantal helmdragers wel toegenomen

Toch is het aantal helmdragers fors toegenomen. Je bent nu eerder een uitzondering als je géén helm draagt als je dat vergelijkt met een jaar of 10 geleden. En dat lijkt ook te kloppen als je de cijfers erop naslaat.

In de periode van 2008 tot 2011 is 49% van de snowboarders een helm gaan dragen. Daarvoor was het maar 20%. Sinds 2019 draagt ruim 80% van alle snowboarders en skiërs een helm. Een positieve ontwikkeling als je het mij vraagt.

Zelf ben ik begonnen met snowboarden in een periode dat het dragen van een helm helemaal nog niet zo gangbaar was. Best gek, want het risico dat je op je hoofd valt of je hoofd stoot met snowboarden is altijd behoorlijk groot geweest.

Het is niet alsof we vroeger ‘beter’ konden snowboarden. Het was gewoon niet hip en we dachten er niet zo bij na. Nu weet ik wel beter.

Let wel: Een snowboardhelm biedt geen optimale veiligheid
Wees je er wel van bewust dat je hoofd met een snowboardhelm absoluut niet 100% veilig is. Uit meerdere studies is namelijk naar voren gekomen dat wanneer je écht met hoge snelheid afdaalt en het gaat mis, een helm weinig nut meer heeft en ernstig letsel of een fatale afloop niet (altijd) kan vermijden. Het aantal fatale ongelukken als gevolg van een val op het hoofd is dan ook niet minder geworden door het dragen van een helm. 

Waar een snowboardhelm juist wel goed voor is zijn de situaties waarbij je niet op volle snelheid gaat, maar ongelukkig ten val komt. Of wanneer je tussen de bomen door snowboard, of als je ongelukkige sprongen maakt in het funpark en lelijk ten val komt. Zorg er daarom ook voor dat je weet hoe je moet vallen met snowboarden. 

Wees tot slot zuinig op je hoofd en wees je goed bewust van de gevaren met snowboarden. Ik raad je daarom aan gewoon altijd een helm te huren ter plekke, of een snowboardhelm te kopen als je vaker gaat snowboarden. Of het nou verplicht is of niet.

Veel snowboardplezier!