Ben je van plan een snowboard te kopen, dan kun je dat op twee manieren doen: fysiek in de winkel of online. Maar wat verdient de voorkeur en waarom? In dit blog leg ik je uit waarom ik je aanraad zowel de online voordelen als die van een fysieke winkel te gebruiken en op welke manier. Zo is de kans op een miskoop het kleinst.

De kans dat je een snowboard koopt dat helemaal naar je zin is, is vaak het grootst wanneer je zowel online goed je onderzoek hebt gedaan en vervolgens in een snowboard speciaalzaak bent gaan kijken, (testen) en praten met een gespecialiseerde verkoper.

Mijn ervaring met snowboards kopen

Ik heb zelf ervaring met zowel snowboards online kopen als in een winkel.

Mijn eerste snowboard kocht ik in een winkel, nadat ik me meer had laten vertellen en uitleggen over snowboards. Mijn kennis van snowboards was op dat moment nihil als beginner, dus ik wist überhaupt niet waar ik zelf naar zou moeten zoeken online.

In de winkel konden ze me daar goed bij helpen en leerde ik meteen veel over snowboards, zodat ik er online weer meer over kon gaan opzoeken.

Tegenwoordig koop ik mijn snowboards altijd online
omdat ik dan zeker weet dat ik de goedkoopste deal heb. Met snowboards van een paar honderd euro per stuk, is dat een belangrijke factor geworden.

Maar ik koop een snowboard pas online nadat ik eerst vooraf online grondig onderzoek heb gedaan naar wat ik zoek en wat ik zou willen, en nadat ik me toch weer goed heb laten informeren (en snowboards getest heb) in een snowboard speciaalzaak.

Ik weet inmiddels bij welke winkels ik moet zijn voor m’n vragen en openhartige gesprekken over snowboards. Dat is bovendien ook leuk en leerzaam.

Vervolgens zou het zomaar kunnen dat ik het snowboard koop in de webshop van de winkel waar ik geweest ben, als blijkt dat het snowboard daar het goedkoopste is. Of ik geef ze de gunfactor als het in kosten maar weinig scheelt en ik wel een heel leuk en behulpzaam gesprek met ze heb gehad.

Het scheelt dat heel veel (grotere) snowboardwinkels zelf een webshop hebben. Zo hoef je ook niet gelijk te beslissen of je een snowboard koopt, of dat je ’m wel mee kan nemen.

Tip voor beginners
Ben je nog niet zo lang aan het snowboarden en ga je je eerste snowboard kopen? Dan raad ik het je zeker aan om naar een of meerdere snowboardzaken te gaan en daar te praten met de verkoper. Zo leer je een hoop bij over de verschillen tussen snowboards en waar je op moet letten. Dit gaat je helpen om in het vervolg zelf onderzoek te doen naar snowboards.

Meer tips om een teleurstelling te voorkomen met een snowboard kopen


Waarom zou je een snowboard (niet) online kopen?

De voordelen van een snowboard online kopen:

 • Online is vaak een betere prijs te vinden dan in de winkel (tenzij de winkel een webshop heeft en je daar alsnog bij uitkomt);
 • Online heb zoveel meer keuze uit snowboards, een winkel heeft altijd maar een bepaalde selectie;
 • Je kunt vooraf online onderzoek doen naar wat je zoekt en naar wat er is;
 • Op het web kun je makkelijk reviews lezen van gebruikers en professionals die een specifiek snowboard getest hebben (niet de reviews van de fabrikant zelf). Websites die ik aanraad om professionele gebruikersreviews te lezen zijn: snowboardingprofiles.com en thegoodride.com;
 • Je kunt op je online gemak onderzoek doen en hoeft je niet onder druk te laten zetten door een verkoper;
 • Je bent geen reistijd kwijt en het scheelt logistiek geregel om een snowboard mee te nemen

Een nadeel van een snowboard online kopen
Wanneer je een grote schoenmaat hebt en online een snowboard wil kopen zonder dat je hiervoor bij een snowboardzaak bent geweest, zou ik even opletten. Als je twijfelt of je een wide snowboard nodig hebt, kun je hiervoor beter eerst langs een shop gaan.

Met een grote schoenmaat is het niet altijd goed in te schatten of dat de breedte van een specifiek snowboard matcht met je snowboardschoenmaat, dit komt namelijk aan op millimeters. In een winkel kan de verkoper je daarbij helpen en weet je met het meten van je snowboardschoenen direct op het snowboard of je van een specifiek snowboard een ‘wide’ variant nodig hebt.


Waarom zou je een snowboard (niet) in een winkel kopen?

De voordelen van een snowboard in de winkel kopen:

 • Een gespecialiseerde verkoper kan je de juiste vragen stellen en zo samen met jou het beste snowboard vinden;
 • Je kunt vaak meteen naar huis met een nieuw snowboard;
 • Als je naast een snowboard ook snowboardschoenen nodig hebt en bindingen kun je de hele set passen en op elkaar afstemmen, zo weet je zeker dat alles met elkaar matcht;
 • In een winkel is er vaak onderhandelingsruimte om nog iets van extra korting te krijgen op een snowboard uit een eerder seizoen. Of om er een handig extra’tje bij te krijgen, zoals een gratis blok wax (als je zelf je snowboard onderhoud wil doen);
 • In sommige in winkels waaronder Duijvestein, kun je snowboards ter plekke testen tegen betaling. Hoewel niet alle boards te testen zijn en ze een selectie testboards hebben, kun je bijna altijd wel een snowboard testen dat er dicht in de buurt ligt van een snowboard dat je op het oog hebt. Als je dan ook daadwerkelijk een snowboard in de winkel koopt, gaan de kosten voor het testen van de snowboards van de prijs af;
 • Sommige winkels verhuren snowboards, zo kun je een specifiek board eerst testen of je het wat vindt en ‘m daarna kopen;
 • Je betaalt geen verzendkosten (al is dat online bij snowboards boven de € 100,- sowieso niet het geval);
 • Door in een winkel een snowboard te kopen, steun je je lokale snowboard community

Een nadeel van een snowboard in de winkel kopen
Als je zelf geen online vooronderzoek hebt gedaan, ben je beperkt tot de kennis van de verkoper. Als je een minder ervaren verkopen tegenover je hebt, of iemand die simpelweg keihard een snowboard probeert te verkopen, dan loop je het risico niet met het juiste snowboard naar huis te gaan.


Hoe zit het met een tweedehands snowboard kopen?

Naast dat je een gloednieuw snowboard kunt kopen in een fysieke winkel of webshop, kun je een snowboard ook tweedehands kopen via bijvoorbeeld Marktplaats, of via advertenties op snowboardfora of in Faceboekgroepen.

Altijd ter plekke beoordelen
Ik raad je aan altijd te gaan kijken bij de verkoper of dit tweedehands snowboardboard een goede deal is. Met tweedehands snowboards wil je namelijk erg oppassen, omdat daar nog een paar extra nadelen aan kleven. Als een snowboard namelijk flink gebruikt is moet je met eigen ogen het materiaal beoordelen en af gaan op de eerlijkheid van de verkoper.

Koop een tweedehands snowboard dus nooit nadat je het ook gezien hebt in het echt.

Bekijk hier mijn blog over een tweedehands snowboard kopen, waarin ik uitleg wat je het beste allemaal kunt vragen aan de verkoper en hoe je een gebruikt snowboard beoordeeld op schade en z’n geschiedenis.


(Online) snowboard winkels waar ik goede ervaringen mee heb

Nu je weet waar je op moet letten wanneer je online of in een winkel een snowboard wil kopen, vraag je je misschien af welke (online) winkels het bekijken waard zijn.

Snowboard shops waar ik persoonlijk heel goede ervaring mee heb met kopen van een snowboard zijn Duivesteijn Landgraaf en Snowcountry. Deze snowboard speciaalzaken hebben beide een webshop.

In het algemeen geldt: Je moet een beetje geluk hebben met welke verkoper je tegenover je hebt. Niet iedere verkoper is even goed, dus durf te vragen naar de medewerker met de meeste kennis en ervaring op het gebied van snowboards. Belangrijk is dat ze jou de juiste vragen kunnen stellen.

Zelf heb ik het geluk gehad meermaals met heel kundige verkopers te praten die me een hoop konden bijleren over snowboards in het algemeen, maar ook over de nieuwste technologieën in snowboards en juist achterhaalde dingen. Ze kwamen daar alles behalve pusherig over en waren er op gebrand om voor mij het beste snowboard te vinden.

Het groot voordeel van Snowcountry is dat alle verkopers daar de snowboards zelf moeten testen, heb ik me laten vertellen. Ze gaan ieder jaar naar de sneeuw om te testen wat ze verkopen. Ze kunnen je dus uit eigen ervaring veel vertellen over de snowboards die ze verkopen. Beter kan niet, zou ik zeggen.

Bovendien maak je bij Snowcountry een aparte afspraak waarin ze ruim de tijd voor je nemen. Zo krijg je een persoonlijk tijdslot waarin voldoende tijd is om rustig naar snowboards te kijken en je vragen te bespreken. Een voordeel van Duivesteijn Landgraaf is dat je daar ook direct snowboards kunt testen in de indoorhal.

Neem deze winkels tot slot dus zeker mee in je achterhoofd, wanneer je een snowboard wil gaan kopen.

Kom hier meer te weten over het beste moment om een snowboard te kopen, in de uitverkoop.

Veel snowboardplezier!