Een snowboard moet natuurlijk lekker glijden in de sneeuw. En dat heeft alles te maken met een goed gewaxt board. Maar wanneer kun je nou het beste je snowboard waxen? Is dat juist vlak vóórdat je op wintersport gaat, of meteen als je terugkomt? Ik geef het antwoord en leg je uit wat ik zelf doe.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het maakt weinig uit of je je snowboard vóór of na wintersport waxt. Dit is vooral een kwestie van wat je voorkeur heeft.

Waar je rekening mee wil houden is dat er altijd voldoende wax op je snowboard zit om te voorkomen dat je board uitdroogt. Maar ook of je het belangrijk vindt om de prestaties van de wax nauwkeurig te kunnen afstemmen op de sneeuwconditie van je bestemming. Dit laatste is vooral een handige tip voor als je zelf je snowboard waxt, of wil gaan waxen.

Lees hier meer over de voor-en nadelen van zelf je snowboard waxen

Ga je nou op wintersport en vlak daarna meteen weer, dan vallen ‘voor en na wintersport’ natuurlijk min of meer samen en wil je meteen na je eerste wintersport je board opnieuw gewaxt hebben.

Maar berg je voor langere tijd je snowboard op? Dan is het handig om het volgende te weten.

In dit blog vertel ik je meer over hoe je het beste je snowboard kunt opbergen


Je snowboard meteen (laten) waxen bij terugkomst van wintersport

Heb je je snowboard flink gebruikt op wintersport en zit er bijna geen wax meer op? Dan raad ik je aan om je snowboard meteen een nieuwe laag wax te geven bij terugkomst om uitdroging te voorkomen.

Je kunt ‘m dus prima wegbrengen voor onderhoud, of zelf waxen. Je snowboard is dan ook meteen klaar voor een volgende wintersport, of voor eventueel tussentijds gebruik.

Zachte universele basiswax

Als je je snowboard laat waxen of zelf gaat waxen na wintersport, dan volstaat een simpele universele wax op je snowboard het beste.

Dit type ‘all condition’ wax is het meest breed inzetbaar en het goedkoopste soort wax, omdat het niet bedoeld is voor heel specifieke sneeuwcondities.

Je kan natuurlijk nog niet weten wat de sneeuwcondities zullen zijn de volgende keer als je pas het jaar erop weer gaat wintersporten. Deze wax is daarom geschikt voor alle omstandigheden en is een prima basislaag.


Waarom ik mijn snowboard altijd vóór wintersport en na wintersport wax

Zelf wax ik mijn snowboard(s) altijd direct na wintersport even snel met één laag universele basiswax. Meestal is er van de oude waxlaag namelijk vrij weinig meer over en ligt het belag behoorlijk er behoorlijk bloot bij.

Zit er veel vuil in het belag, dan haal ik dat daarmee ook meteen weg. Deze snelle waxlaag is voor mij dus ook puur ter bescherming.

Maar omdat ik tot slot het beste uit elke volgende snowboardervaring wil halen, wax ik óók m’n board altijd de week vóórdat ik op wintersport ga. Dan weet ik namelijk aan de hand van de sneeuwconditites ter plekke welke wax soorten ik het beste kan gebruiken.

En omdat ik mijn snowboard dan al een basiswax gegeven had toen ik ‘m ging opbergen, hoef ik vlak voor wintersport nog maar één extra specifieke waxlaag te geven.

Ga je binnenkort voor het eerst op wintersport? Lees dan ook hoe je je goed voorbereid voor je eerste keer snowboarden op wintersport. Hier geef ik je mijn beste tips.

Veel snowboardplezier!