Ga je regelmatig snowboarden, dan heeft je snowboard ook vaker basisonderhoud nodig. Zo haal je er het maximale uit aan prestaties en doe je zo lang mogelijk met je snowboard. Je kunt het waxen en slijpen zelf doen, of door een professional laten doen. Aan allebei de opties kleven voor- en nadelen, en er hangt in beide gevallen een prijskaartje aan waar ik in dit blog op in ga. Zo kun je de beste afweging voor jezelf maken.

Zelf snowboard waxen en slijpen vs. het laten doen: voor- en nadelen

Waarschijnlijk ben je op dit blog terecht gekomen omdat je overweegt om je snowboard zelf te onderhouden. Je vraagt je mogelijk af wat je moet kunnen en wat je nodig hebt om het zelf te doen, en of dat goedkoper is.

Zelf je snowboard waxen en slijpen heeft een heel aantal voordelen, maar ook een paar nadelen.

Voordelen zelf doen

 • Je weet precies wat er met je snowboard gebeurt
 • Je kunt het resultaat helemaal naar eigen hand zetten
 • Je haalt veel betere prestaties uit je snowboard dan met machinaal onderhoud
 • Omgerekend is een onderhoudsbeurt zelf uitvoeren goedkoper dan het laten doen

Nadelen zelf doen

 • Je moet zelf investeren in de juiste onderhoudstools (zie kosten)
 • De investering in de tools heb je niet altijd snel terugverdiend
 • Het kost aardig wat tijd per keer
 • Je moet de skills hebben om te kunnen waxen en slijpen
 • Je hebt er de ruimte voor nodig

Waarom zou je je snowboard juist laten onderhouden? Ook dat heeft een paar voor- en nadelen.

Voordelen laten doen

 • Het scheelt je tijd en moeite als het geen leuk klusje vindt
 • Het is de oplossing voor als je er thuis geen plek voor hebt om te doen
 • Je hoeft niet zelf te investeren in de tools
 • Op sommige locaties is handmatig waxen en slijpen ook mogelijk voor de beste prestaties

Maar je snowboard laten waxen en slijpen kent ook een aantal nadelen.

Nadelen laten doen

 • Machinaal waxen en slijpen levert niet altijd goede resultaten
 • Je bent reistijd kwijt en moet het ophalen en wegbrengen van je board(s) goed timen
 • De kosten voor een onderhoudsbeurt kunnen behoorlijk oplopen per snowboard (zeker met een gezin of als je meerdere boards hebt)
Voor mij persoonlijk wegen de nadelen van je snowboard laten waxen en slijpen niet op tegen de voordelen van het zelf doen. Ik wax en slijp m’n snowboard daarom al jaren zelf. 

Wat kost het waxen en slijpen van een snowboard?

Een belangrijke factor bij de afweging of je het basisonderhoud zelf wil doen, of juist niet zijn natuurlijk de kosten.

Dit kost het om je snowboard te laten waxen en slijpen

Ik heb bij 9 grote en kleine locaties de prijzen voor waxen en slijpen bekeken en die hieronder in een overzicht gezet. Dit geeft je een goede indruk van wat je gemiddeld kwijt bent per snowboard.

Je zult zien dat de prijzen behoorlijk uiteen kunnen lopen en het per locatie verschilt wat ze precies aanbieden. Bij sommige locaties kun je bijvoorbeeld niet alleen je board laten waxen of slijpen (als je gedeeltelijk zelf het onderhoud zou willen doen), maar bieden ze alleen een totaalpakket aan.

Kostenoverzicht waxen en slijpen:

Kosten waxenKosten slijpenKosten waxen, slijpen (en tunen)
Locatie 1€ 10,-€ 12,50€ 35,-
Locatie 2€ 18,-€ 30,-€ 43,-
Locatie 3€ 10,-€ 10,-€ 20,-
Locatie 4€ 10,-€ 10,-€ 20,-
Locatie 5€ 15,--€ 30,-
Locatie 6€ 12,50-€ 35,-
Locatie 7--€ 25,- (2 waxlagen handmatig)
Locatie 8--€ 25,- (2 waxlagen handmatig)
Locatie 9€ 20,-€ 15,-€ 30,-
Gem. kosten € 13,64Gem. kosten € 15,50Gem. kosten € 29,22

Let op: De prijzen in dit overzicht zijn alleen voor het ‘basisonderhoud’, dus wanneer je snowboard geen flinke beschadigingen heeft die gerepareerd moeten worden. De meeste locaties leveren die extra service namelijk ook, maar daar betaal je nog eens € 10,- tot € 20,- extra voor.

Waxen en slijpen na elke week wintersport
In de meeste gevallen wil je na een week wintersport wanneer je je snowboard intensief gebruikt hebt, 'm zowel opnieuw laten waxen én slijpen voor de beste resultaten. Gemiddeld betaal je daarvoor dus minimaal een kleine € 30,- per snowboard.

Dit kost de aanschaf van wax- en slijp tools voor eigen snowboard onderhoud

Nu je weet wat het je ongeveer kost per keer om je snowboard te laten onderhouden, is het ook interessant om te kijken wat het je zou kosten als je het zelf doet.

Afhankelijk van of je alleen je snowboard wil waxen of óók slijpen, verschillen de investeringskosten. Ik heb ook hiervoor een overzicht gemaakt van wat je gemiddeld kwijt bent wanneer je de tools zelf aanschaft.

Kostenoverzicht aanschaf snowboard waxtools:

Wax toolsKosten
Waxijzer€ 65,-
Wax (2 soorten)€ 30,-
Koperborstel€ 19,-
Scraper€ 10,-
Paardenhaarborstel€ 18,-
Nylonborstel€ 12,-
Totaal: € 154,-

Kostenoverzicht aanschaf snowboard slijptools:

Slijp toolsKosten
Snowboard beugels€ 100,-
Kantenslijper€ 35,-
Slijp gummi€ 9,-
Diamant vijl€ 30,-
Kantenslijphouder voor hangend slijpen€ 43,-
Medium vijl voor hangend slijpen€ 18,-
Totaal: € 235,-

Ben je nog helemaal niet bekend met waxen en slijpen? Dan raad ik je aan om niet alleen af te gaan op goedbedoelde Youtube tutorials, maar om ook een handmatig waxen & slijpen workshop te volgen van een professional binnen de sport. Deze ‘investeringskosten’ zul je dan dus ook nog moeten meerekenen.

De workshop die ik laatst heb gevolgd bij waxenenslijpen.nl kostte € 35,-. Dit was het zeker waard. Want ook ik heb hier met mijn jarenlange ervaring met waxen en slijpen toch nog nieuwe inzichten uitgehaald.

waxen en slijpen workshopMet de wax & slijp workshop krijg je alles uitgelegd over het gebruiken van de tools en wat je wel en niet nodig hebt om mee te beginnen.

Hoe snel heb je de investering in wax en slijp tools terugverdiend?

Als we de gemiddelde investeringskosten tegen de gemiddelde onderhoudskosten afzetten, kom je op de volgende terugverdientijd.

Waxen + slijpen

 • Gemiddelde kosten onderhoudsbeurt waxen en slijpen: € 29,22
 • Aanschafkosten tools waxen + slijpen: € 389,-
 • Met 13 keer waxen en slijpen haal je de gemiddelde kosten er uit. Afhankelijk waar je je board laat waxen en slijpen kan dat al na 10 keer zijn.

Alleen waxen

 • Gemiddelde kosten alleen waxen: € 13,64
 • Aanschafkosten spullen: € 154,-
 • Met 11 keer laten waxen haal je de gemiddelde kosten er uit. Afhankelijk waar je je board laat waxen en slijpen kan dat al na 8 keer zijn.

Alleen slijpen

 • Gemiddelde kosten alleen slijpen gemiddeld laten doen: € 15,50
 • Aanschafkosten slijptools: € 235,-
 • Met 15 keer laten slijpen haal je de gemiddelde kosten er uit. Maar dit kan ook al na 12 keer zijn, afhankelijk van waar je het laat doen.

Een paar tips voor het aanschaffen van wax- en slijp tools

Om de investeringskosten voor wax- en slijp tools te drukken, heb ik een paar tips.

Tip 1. Zoek online uit waar je de tools het voordeligste kan krijgen

Het loont om online goed te kijken waar je de wax- en slijpspullen kunt kopen tegen de beste prijs. Ik ben zelf flink wat prijsverschillen tegengekomen tussen dezelfde tools.

Tip 2. Een complete wax- en slijpset kopen is soms voordeliger

Je kunt ook een complete wax- en slijpset kopen waar alles al bij in zit wat je nodig hebt (exclusief de beugels). Dit is doorgaans omgerekend iets goedkoper dan alle tools uit bovenstaand overzicht los te kopen. Zo kun je een prima starterset op de kop tikken.

Let wel op: Vaak zijn de tools in zo’n wax en slijpset prima voor als je net begint met zelf je snowboard onderhouden, maar is de set niet overcompleet.

Zo krijg je vaak wel een kantenslijper erbij met de meeste setjes, maar bijvoorbeeld geen tool voor hangend slijpen. Ook zit er vaak maar één waxsoort bij, terwijl voor de beste prestaties je beter twee waxsoorten kunt gebruiken afhankelijk van de sneeuwomstandigheden.

Het is dus slim om goed te kijken naar wat er in zo’n toolkit zit en welke eisen je zelf stelt, of dit voordeliger is. Zelf ben ik om die reden wat kieskeuriger en heb ik de tools wél los aangeschaft.

Tip 3. Kijk of je schragen kunt gebruiken

Mijn ervaring is dat als je zelf alleen je snowboard wil gaan waxen, je ook prima schragen kunt gebruiken om je snowboard plat om neer te leggen.

Simpele (houten) schragen koop je voor € 20 á € 30,- bij je lokale bouwmarkt. Dit is een stuk goedkoper dan beugels aanschaffen om je snowboard op neer te leggen. Die kosten al gauw tussen de € 100,- tot € 150,- .

Maar overweeg je ook om zelf je board te slijpen? Dan heb je wel echt beugels of klemmen nodig, zodat je board op z’n kant niet kan gaan schuiven.

Wil je net als ik geen € 100,- of meer uitgeven aan een paar snowboard beugels? Dan laat ik je in dit blog zien hoe je zelf een simpele snowboard tuning vice maakt van hout. Een ideaal hulpmiddel voor het waxen en slijpen van je snowboard.

Tip 4. Investeer gezamenlijk in de tools

Kijk of je de investering in wax en slijp tools kan delen met anderen. Misschien heb je vrienden en/of familie die ook hun eigen snowboards of ski’s willen onderhouden? Dan kun je wellicht de kosten delen en er een gezamenlijk onderhoudsproject van maken.

Zelf deel ik mijn wax- en slijptools ook met andere snowboarders in mijn kring. Dit scheelt ons allemaal in de kosten en het is een duurzamere afweging.


Snowboard zelf waxen en slijpen niet altijd goedkoper, wel de beste resultaten

Tot slot is mijn advies om het waxen en slijpen van je snowboard zelf te doen als je daar de middelen toe hebt én het je een leuk klusje lijkt.

Simpelweg omdat je – als je weet hoe je moet waxen en slijpen – je de allerbeste resultaten behaalt. Je hebt de volledige controle en kunt het eindresultaat helemaal naar je hand zetten.

Ik ervaar hier zelf dan ook al jaren hele goede resultaten mee als ik dat vergelijk met machinaal gewaxte en geslepen snowboards. Dit is vaak een wereld van verschil.

Is waxen en slijpen voor jou vooral een kostenafweging? Dan zul je de investering redelijk snel terugverdienen wanneer je meerdere snowboards tegelijk onderhoud. Wil je alleen je eigen board aanpakken? Dan is het meestal goedkoper om het uit te besteden.

Veel snowboardplezier!