Heb je net een mooi nieuw snowboard gekocht, of ben je dat van plan? Zorg dan dat je je snowboard eerst voorziet van een paar stevige lagen verse wax voordat je ermee gaat knallen op de piste. Ook al worden snowboards vanuit de fabriek gewaxt en zijn ze misschien omwikkeld in een plastic folie ter bescherming, maak je snowboard ‘rijklaar’ voordat je ermee gaat snowboarden om te voorkomen dat je je belag beschadigd.

Fabriekswax op snowboards is niet van goede kwaliteit

Het probleem met fabriekswax is dat deze niet duurzaam is. Je kunt er niet vanuit gaat dat snowboards die al maanden in de winkel staan – vanaf het moment dat ze geproduceerd zijn en worden verkocht – nog een degelijke waxlaag hebben. Dat de onderkant een beetje glimt wil niets zeggen over de kwaliteit van de wax die er (nog) op zit.

Op fabriekswax kun je geen hele week snowboarden. Deze laag is na 2 á 3 dagen echt verdwenen. Wat er nog op zit is er binnen de kortste keren af, zeker als je lange dagen op de piste maakt en je board intensief gebruikt.

Fabriekswax is bovendien maar een dun laagje ’all-pupose’ wax, toepasbaar op alle omstandigheden. Niks speciaals dus. Verwacht hier dan ook geen denderende resultaten van tijdens de eerste paar afdalingen (in afwijkende omstandigheden).

Kom hier meer te weten over zelf je snowboard waxen of het laten doen

Voorkom beschadiging van de base

Zou je toch door snowboarden zonder wax, dan beschadig je je belag. De kunststof base van een snowboard waar geen wax meer op zit verbrand namelijk als gevolg van de wrijving met de sneeuw als er geen wax meer op zit. Vergelijk het met een auto motor waarmee je door blijft rijden terwijl de motorolie op is. Hiermee verpest je compleet je motor. Niet doen dus.

Wanneer de kunststof base eenmaal verbrand is, zijn de vele poriën in het belag beschadigd. Hierdoor kunnen de poriën (te vergelijken met huidmondjes) niet goed meer wax opnemen. Het gevolg is dat je voortaan veel vaker je snowboard zal moeten waxen. Niet tof dus en zonde van je snowboard.

Voed je nieuw gekochte snowboard goed met verse wax

Zodra je een nieuw snowboard koopt dan ben je daar natuurlijk trots op en wil je er zo lang mogelijk mee doen. Doe daarom geen concessies op het waxen van je snowboard. Wax is een onmisbaar smeermiddel en ontzettend belangrijk voor de levensduur van je snowboard.

Ik adviseer je om de fabrieks waxlaag (wat er nog van over is) voor minstens 2 lagen nieuwe universele wax te vervangen. Zorg dat het snowboard écht goed behandeld is met nieuwe wax dat tot diep in de poriën zit. De resultaten zijn het beste bij snowboards die met de hand zijn gewaxt.

Ga je tot slot met je snowboard de eerste keer naar een gebied waar de sneeuwtemperatuur behoorlijk koud of warm is, dan wil je om betere prestaties uit je snowboard te halen de waxsoort hier op afstemmen.

In dit blog vertel ik je meer over hoe je de juiste wax kiest

Je kunt dan als extra laag bovenop de nieuwe basis lagen wax nog een specifieke wax soort gebruiken voor deze omstandigheden.

Veel snowboardplezier!