Hoe lang je met een snowboard doet verschilt heel sterk. De één doet 3 seizoenen met een snowboard, de ander ruim 20. Best een verschil. Hoe kan dat? Hoe lang je met een snowboard doet wordt in belangrijke mate bepaald door hoe jij met je snowboard om gaat. Hoe dat zit leg ik je uit in dit blog. Ook geef ik je een aantal tips hoe jij zo lang mogelijk met je snowboard kunt doen.

Wat is de gemiddelde levensduur van een snowboard?

Er is niet een vaste levensduur te geven voor hoe lang snowboards mee gaan. Maar je mag aannemen dat een gemiddeld snowboard maximaal 100 dagen mee gaat in goede kwaliteit, mits je er zelf ook goed mee omgaat.

Dit is wat fabrikanten zelf aanhouden. Daarna zul je echt gaan merken dat je snowboard niet meer zo goed presteert als toen je ‘m kocht.

Reken je het aantal dagen dat een snowboard mee gaat om naar wintersportweken, dan kom je uit op zo’n 16 weken (gerekend dat je 6 dagen op je board staat).

Voor de meeste snowboarders die 1 week per jaar op wintersport gaan, zou dat betekenen dat je in theorie ruim 16 seizoenen met je snowboard kunt doen. Wellicht nog wel meer als je niet jaarlijks op wintersport gaat en zuinig bent op je snowboard.


Waar hangt de levensduur van een snowboard van af?

Of je ook daadwerkelijk zo lang met je snowboard doet, is maar de vraag. Want los van het materiaal (waar jij geen invloed op hebt) wat het zwaar te verduren krijgt, heb je wel invloed op hoe je met je snowboard om gaat.

Pleeg je regelmatig onderhoud, of verwaarloos je je snowboard? En rag je je snowboard helemaal af door langs rotsen en andere objecten te gaan, of ben je voorzichtig en daal je alleen af van geprepareerde pistes?

In het kort hangt de levensduur van een snowboard af van:

  • Hoe vaak je je snowboard gebruikt
  • Hoe je een snowboard gebruikt (op welk terrein)
  • Het materiaal
  • Hoe (vaak) je je snowboard onderhoud

Afbeelding van twee snowboards in de sneeuw

Hoe vaak je je snowboard gebruikt

Dit klinkt vrij logisch en haakt aan op wat ik net al even zei: hoe vaker jij je snowboard gebruikt, des te sneller zal het board slijten.

Niet zo vreemd natuurlijk. Ga jij maar 1 week per jaar op wintersport, of verblijf je een heel winterseizoen in de sneeuw waarbij je bijna dagelijks een paar uur op je snowboard staat?

In het laatste geval gaat je snowboard al een paar seizoenen minder lang mee en is je snowboard soms na 2 jaar al aan vervanging toe.

Hoe je een snowboard gebruikt (op welk terrein)

Freestyle- en freeride snowboarden werken harder in op een snowboard dan afdalen op de piste. Ga je graag los in het funpark, dan lopen je belag en staalkanten eerder beschadigingen op.

Hetzelfde geldt ook voor freeriden (backcountry snowboarden). Pak je graag afdalingen tussen de bomen door en raak je onderweg van alles, van stenen of stukken boomschors, dan loopt je board ook eerder ‘verwondingen’ op die mogelijk niet allemaal meer goed te repareren zijn.

Vaak zijn beschadigingen wel te maken, maar tot op zekere hoogte. Als er flinke bramen in je staalkanten zitten kan dit vaak wel terug geslepen worden. Maar na een aantal keer zo’n flinke buts uit je staalkanten moeten halen, raken ze wel snel op.

Een diepe kras in het belag tot op de kern kan alleen gemaakt worden met een speciale P-tex oplossing. Heb je dit op 5 plekken in het belag, dan moet je jezelf afvragen of je snowboard nog mee kan.

Nieuwe wax hecht minder goed aan deze beschadigingen, waardoor je vaker moet waxen en nooit meer hetzelfde effect krijgt als een snowboard zonder deze beschadigingen.

Het materiaal

Daarnaast zit er nogal een kwaliteitsverschil in snowboards. Hierbij speelt vooral mee de manier waarop het belag gemaakt is en welk materiaal gebruikt wordt in de body van een snowboard.

Snowboards die langer meegaan dan anderen hebben:

  • Een sintered base; snowboards met een extruded base gaan minder lang mee
  • Een carbon of kevlar constructie; dit is steviger dan zachtere materialen zoals traagschuim

Hoe (vaak) je je snowboard onderhoud

Ieder snowboard heeft na elke week wintersport onderhoud nodig. Dat je je snowboard op z’n minst na elke wintersport waxt is belangrijk, omdat je daarmee voorkomt dat belag uitdroogt.

Op een snowboard zonder wax snowboarden raad ik sterk af, want de kans dat je je belag daarmee onderherstelbaar beschadigd (door verbranding) is groot.

Twijfel je hoe vaak je snowboarden waxen nou nodig is? Check dan ook eens mijn andere blog.

Vaak na een intensieve week snowboarden kunnen je staalkanten ook opnieuw geslepen worden. Maar of je dat na elke wintersport wil doen ligt aan jou. Hoe vaker je je staalkanten slijpt, des te sneller raken ze op.

Maar: door je staalkanten maar eens in de 3 of 4 seizoenen te slijpen raad ik niet aan, want dit ga je merken aan de prestaties van je snowboard en daardoor ook hoe zeker jij op je board staat. Met name als er bramen in je staalkanten zitten wil je dit (laten) maken.


Hoe weet je wanneer het tijd is voor een nieuw snowboard?

Na verloop van tijd – en dat kan pas na jaren zijn als je maar 1 keer per jaar op wintersport gaat – ga je merken dat je snowboard in verval raakt.

Dit gaat vaak het eerste kapot aan een snowboard:

  • Versleten staalkanten
  • Beschadigd belag
  • Geen spanning meer in het snowboard door vormverlies
  • Snowboard breekt of scheurt

Staalkanten
Een duidelijk teken van (ernstige) slijtage zie je al gauw aan de staalkanten. Staalkanten op een nieuw snowboard zijn standaard 2mm dik. Heb je altijd netjes je staalkanten geslepen, dan zal er weinig staalkant meer over zijn.

Een snowboard met staalkanten van minder dan 1 mm valt niet meer te slijpen. Je raakt dan al gauw het snowboard zelf en de vijl heeft minder grip. Houd er rekening mee dat je een staalkant ongeveer 30 keer kan slijpen.

Belag
Ook het belag gaat vaak als eerste onherstelaar kapot. Met name wanneer je er mogelijk niet heel goed voor gezorgd hebt. Heb je je snowboard compleet laten uitdrogen en ben je er toch mee gaan snowboarden, dan is door de wrijving je belag verbrand. Dit kun je zien.

Ook wanneer je ernstige beschadigingen hebt aan je board, zoals een diepe kras in het belag waarbij je op de kern van het board kijkt en je laat dit niet maken, dan is dat een doodzonde voor je board. Zodra er vocht in de kern van je snowboard komt is het snel gedaan met je board.

Wanneer je meerdere diepe krassen hebt laten repareren met P-Tex zul je merken dat wax niet meer goed hecht aan je belag, dan moet je je ook afvragen of je belag inmiddels is afgeschreven.

Vormverlies
Met de jaren zul je merken dat een snowboard aan ‘power’ verliest. Je kan niet meer zo makkelijk een ollie maken, waarbij je makkelijk van de grond getild wordt. In z’n geheel voelt je snowboard futlozer aan. Dat kan heel goed kloppen, want na verloop van tijd verdwijnt de spanning uit een snowboard.

Je kunt dit ook zien als je een camberboard plat op de grond legt. Tussen de bindingen zou deze in een lichte bolling moeten staan. Maar op een gegeven moment ligt het hele board plat op de grond. Een snowboard zonder enige vormspanning is toe aan vervanging.

Barsten en scheuren
Als er barsten of scheuren in je snowboard zitten is de kans dat een snowboard hierdoor breekt groot. In dat geval is het ook einde verhaal voor je snowboard.

Is jouw snowboard definitief aan vervanging toe? Dan leg ik in dit blog uit wat de beste momenten om een snowboard te kopen zijn.

4 tips om langer met je snowboard te doen

Je hoeft je snowboard tot slot echt niet altijd een mega treatment te geven, maar zorg goed voor je snowboard door een paar standaard dingen gewoon altijd te doen. Daarmee vergroot je de levensduur van je snowboard.

1. Droog je snowboard goed af voordat je ‘m na elke wintersport opbergt.

2. Bewaar je snowboard altijd in een snowboard beschermhoes en niet in direct zonlicht.

In dit blog leg ik je uit waar je nog meer rekening mee moet houden met je snowboard opbergen.

3. Geef je snowboard na iedere week wintersport een nieuwe waxbeurt en verwijder bramen en oneffenheden meteen uit je staalkanten. Je snowboard onderhouden kun je uitbesteden, maar het meeste kun je ook prima zelf doen.

In mijn ‘waxen en slijpen: zelf doen of laten’ doen blog, bespreek ik wanneer je het beter zelf kunt (of niet).

4. Laat diepe krassen waarbij de kern van je board zichtbaar is altijd meteen maken door een professional en ga er niet mee door snowboarden.

Lever je oude snowboard in
Heb je je snowboard afgeschreven verklaard? Gooi 'm dan niet in de vuilcontainer maar lever je oude board in bij bijvoorbeeld Bever. Zij halen jouw snowboard uit elkaar en gebruiken de grondstoffen voor nieuwe outdoor gear. Ben je van plan om een nieuw snowboard te kopen? Dan kun je ook kijken waar je inruilkorting kunt krijgen voor je oude snowboard.

Ben je tot slot ook benieuwd naar de levensduur van snowboardschoenen? In mijn andere blog leg ik je hoe lang je met snowboardschoenen doet doen en wanneer je weet dat ze aan vervanging toe zijn.

Veel snowboardplezier!