Word je regelmatig overmand door angstgevoelens tijdens het snowboarden? Dit kan behoorlijk in de weg staan aan het plezier in snowboarden, of je vooruitgang. Toen ik begon met snowboarden, heb ik dit ook zo ervaren. In dit blog bespreek ik daarom hoe je van beperkende angsten af kunt komen, maar leg ik ook uit waarom sommige angsten hun nut hebben en je waarom je die beter kunt omarmen.

Je bent niet de enige die behoorlijk de zenuwen krijgt van snowboarden, echt niet. Cijfers zijn lastig te geven, maar beweerd wordt dat minstens 20% van de snowboarders weleens last zou hebben van bange gevoelens gerelateerd aan snowboarden. Ik durf te wedden dat dit percentage bij beginners nog vele malen hoger ligt.

Hoewel jouw angst met snowboarden heel persoonlijk is, is het feit dat je angst voelt tegelijkertijd ongelofelijk universeel. Niet gek, want je bent iets compleet nieuws aan het leren wat buiten je comfortzone ligt, met de nodige veiligheidsrisico’s.

Dat het spannend kan zijn, is juist ook weer de kick en datgene waar je (hopelijk) energie van krijgt.


Snowboard angst in al z’n vormen

Je kunt als snowboarder voor allerlei dingen bang zijn, die zich voordoen tijdens en rondom snowboarden. Misschien heb je last van één angst, het kan ook zijn dat je een heel verlamd gevoel krijgt in meerdere situaties.

Snowboard angsten kunnen zich uiten in bijvoorbeeld:

  • Angst om te vallen (en daarom geen snelheid durven maken)
  • Angst om de controle over het snowboard te verliezen
  • Angst om anderen te raken (en te verwonden)
  • Niet met je gezicht naar de berg toe durven draaien waardoor je techniek niet vordert
  • Hoogtevrees tijdens de afdaling
  • Claustrofobische gevoelens in de cabinelift
  • Bang om een sleeplift te nemen

Door je snowboard angsten ga je misschien:

  • Nooit (meer) een sleeplift nemen (en mis je leuke gebieden)
  • Een rode of zwarte piste mijden (terwijl je het misschien wel kan)
  • Krampachtig op je snowboard staan (zodat je juist gaat vallen)

Veel angsten rondom snowboarden hangen met elkaar samen. Zo hoor ik regelmatig (beginnend) snowboarders zeggen dat ze moeite hebben met hun snelheid controleren met snowboarden. Daarmee zijn ze in feite bang voor wat er daarna zou kunnen gebeuren: een valpartij of botsing. Angst om de controle te verliezen en te vallen of botsen gaan dus vaak samen.

Last van valangst met snowboarden? Lees hier hoe je moet vallen


Reële vs. niet-reële angsten met snowboarden

Aan bange gevoelens liggen altijd bepaalde triggers ten grondslag. Belangrijk is om deze triggers voor jezelf bloot te leggen. Waardoor merk jij dat je bang wordt met snowboarden en waarvoor ben je bang?

Is dit de gedachte aan iets dat kan gebeuren of in het verleden gebeurd is? Of is er een dreigende situatie in het moment? Hierin ligt namelijk een belangrijk verschil.

Als jij weet of jouw angst(en) reëel of niet-reëel zijn, kun je beter bepalen of je ze wil wegnemen omdat ze je beperken, of zou moeten omarmen omdat ze je beschermen.

Reële angsten met snowboarden zijn er om je te beschermen

Mij zul je niet zo gauw horen zeggen dat snowboard angsten helemaal weg moeten. Snowboarden is nu eenmaal een risicosport en een bepaalde mate van angst of nervositeit heeft een beschermende functie wanneer er direct gevaar dreigt.

Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen waarbij angst die ontstaat door een visuele waarneming in het moment, heel reëel is.

Neem je bijvoorbeeld een piste met aan één kant de afgrond naast je, terwijl je voelt dat je weinig boardcontrole hebt door een gebrek aan ervaring? Dan is deze angst zeer terecht en heeft het een beschermende functie: namelijk ervoor zorgen dat jij niet de afgrond in glijdt door je alertheid te verhogen.

Reële angsten of een gevoel van verhoogde nervositeit met snowboarden hebben mij ook al talloze keren behouden van roekeloosheid en zelfoverschatting op het moment dat dit echt nodig was. Mijn advies is deze vorm van angst juist te omarmen, omdat ze nut heeft.

Zeker wanneer je in de bergen gaat snowboarden en de omgeving de belangrijkste trigger is voor de angst wanneer je deze zintuiglijk waarneemt, dient dit als een beschermingsmechanisme om je alert te houden en je fysieke lichaam te beschermen. Eigenlijk best mooi dat het werkt, toch?

Voorbeelden van reële angsten met snowboarden:

  • Bang voor een lawine met off-piste (backcountry) snowboarden vanwege een sneeuwdump
  • Bang om de afgrond in te glijden op een druk smal pad zonder andere uitwijkmogelijkheden

Niet-reële angsten met snowboarden beperken je

Anders dan reële angsten, zijn niet-reële angsten een sta-in-de-weg. Van deze bange gevoelens wil je liever helemaal af omdat ze je beperken en in de weg staan aan je snowboard progressie en plezier in snowboarden.

Belangrijk verschil met reële angsten is dat niet-reële angsten altijd denkbeeldig zijn. Er is geen feitelijke dreiging in het moment. Jouw gedachten aan iets wat zou kunnen gebeuren in de toekomst, of blijven herkauwen op iets wat gebeurd is in het verleden, verlammen je.

Niet-reële angsten zorgen ervoor dat je iets niet probeert en bepaalde situaties gaat vermijden omdat ze in jouw hoofd fout kunnen gaan, of een keer fout zijn gegaan (en dat een gegeven is). Daar wil je als het even kan dus van af.

Voorbeelden van niet-reële angsten met snowboarden:

  • De sleeplift vermijden omdat dit voor snowboarders moeilijker zou zijn
  • Angst dat je snowboard ineens losschiet onder je voeten vandaan
  • Wakker liggen van het feit dat je morgen met snowboard les de rode piste gaat oefenen

Verminder je snowboard angst met deze tips

De vraag of je wat met je snowboard angst moet (bij niet-reële angsten zou het antwoord ’ja’ moeten zijn) en kunt (aanleg en karakter speelt ook een rol) is dus een persoonlijke vraag. In welke mate jouw angst een probleem vormt, is voor iedereen anders.

Merk je dat de bange gevoelens afbreuk doen aan het plezier in snowboarden of heb je misschien de handdoek al in de ring gegooid? Wil je dat de bange gevoelens niet langer in de weg staan, zodat je kunt ontdekken hoe ver je kunt komen met snowboarden en dat het vooral weer leuk is? Dan wil je zeker met de volgende inzichten aan de slag.

Focus je eerst op het mentale stuk

Voor sportpsychologen is angst tijdens het sporten een interessant fenomeen. Wat sportpsychologen zeggen is dat het met angst tijdens het sporten belangrijk is om eerst het mentale stuk aan te pakken. Dan pas ontstaat er ruimte om nieuwe informatie op te slaan, die je bijvoorbeeld leert met snowboard les.

Dit is een belangrijk punt. Je denkt misschien dat door nieuwe informatie tot je te nemen, dit je het vertrouwen geeft om door te gaan. Maar wanneer je in overlevingsmodus bent tijdens het snowboarden is helemaal geen ruimte om nieuwe informatie goed op te slaan. Focus je dus eerst op het verminderen van je mentale onrust. De volgende tips kunnen je daar zeker bij helpen.

Tip #1. Doe gerichte ademhalingsoefeningen
Merk je dat je angstig wordt tijdens het snowboarden? Richt je dan op je ademhaling. Bij te veel spanning en zenuwen blokkeert je lichaam, dus zorg er eerst voor dat je weer rustig wordt voordat je ook maar verder gaat.

Keer even helemaal naar binnen en probeer je ademhaling, die hoog in je borst zit, weer naar je onderbuik te krijgen.

Adem een paar keer diep in door je neus en uit door je mond. Je hebt geen haast en alle tijd. Ga bijvoorbeeld even langs de zijkant op de piste zitten en neem de omgeving rustig in je op terwijl je op je ademhaling focust.

Tip #2. Doe datgene wat je erg spannend vindt tóch
Om door je angst ‘heen te breken’ zul je je eraan moeten blijven blootstellen, op de juiste manier. Onder het mom van ‘feel the fear and do it anyway’ en ‘fake it till you make it’ kun je je angst echt verkleinen. Ga er dus niet van weg, want dan geef je eraan toe.

Probeer daarentegen je angst te zien als een kans om te groeien. Elke keer dat je datgene wat je spannend vindt toch doet en probeert, kom je een stapje verder om de angst te overwinnen.

Het helpt daarom om te proberen een nieuwsgierige houding aan te nemen: ‘Wat als het vandaag wél lukt?’, ‘Weet ik zeker dat ik dit niet kan?’ De kick die je krijgt van doorzetten en voelen dat de angst afneemt omdat het toevallig wel lukt, is ongelofelijk bevredigend.

Tip #3. Neem wat vaker afdalingen in je eentje
Groepsdruk kan ook bijdragen aan je angst. Je voelt je gedwongen om leuk mee te doen met de rest, terwijl het misschien niet gaat. Neem daarom ook wat vaker afdalingen in je eentje, en kies een plek op de piste waar je je wel vertrouwd genoeg voelt.

Tip #4. Neem een wintersportbreak om even afstand te nemen
Merk je echt dat je een knoop in je maag krijgt als je gaat snowboarden, en ga je met dit gevoel weer naar huis? Dan is het ook oké om gerust eens een jaartje wintersport over te slaan als je al nerveus wordt van het idee, of er slapeloze nachten van krijgt.

Soms kan het helpen om juist even helemaal afstand te nemen van snowboarden, als het een hoop angsten triggert. Zo gaat de druk van de ketel en pak je het op een later moment weer rustig op wanneer er weer mentale ruimte is.

Verbeter vervolgens je fysieke skills

Je snowboard angst kun je niet wegdenken. Je zult moeten zorgen dat je genoeg vertrouwd raakt met snowboarden en wat er bij komt kijken, dat je angst als het ware verdampt. En dan gebeurt echt alleen wanneer je je eraan blijft blootstellen en het daadwerkelijk doet. Keer op keer.

Tip #1. Blijf meters maken!
Wat bijna altijd in meespeelt bij angsten met snowboarden is een gebrek aan vertrouwen in je eigen kunnen en skills. Zeker wanneer je het nog niet zo lang doet.

Dat is geheel terecht, maar wellicht kan je al meer dan je denkt. Er zijn snowboarders die zichzelf grandioos overschatten, maar ook boarders die ervaringen uit de weg gaan door een gebrek aan zelfvertrouwen.

Tip #2. Oefen vaker niet in de bergen
Probeer regelmatig een skibaan te bezoeken. Met name wanneer de bergomgeving (met wisselende weersomstandigheden) je triggert. Het voordeel van een hal of baan is dat er geen afgrond is en er geen bomen en rotsen op je pad komen.

Zo kun je je volledig focussen op je techniek zonder bang te hoeven zijn voor de omgeving van de bergen.

Tip #3. Neem individuele snowboard les
Neem snowboard les als je net begint, of merkt dat je vastloopt. Met de juiste begeleiding en oefeningen kun je op een rustige manier aan je angst(en) werken.

Individuele snowboard les kan extra helpen als je last hebt van groepsdruk en 1-op-1 begeleiding wil. Kijk ook of je les kunt krijgen van iemand die goed weet hoe met angst om te gaan. De ene instructeur is daar beter in dan de ander, dus vraag daar gewoon naar.

Mijn ervaring met snowboard angst
Zelf weet ik als geen ander hoe het is om bang te zijn met snowboarden. Hoewel ik nu nog wel eens een (gezonde) nervositeit en verhoogde spanning voel in bepaalde situaties, is dit wel anders geweest toen ik net begon met snowboarden. 

Mijn angst zat ‘m vooral in het nemen van de sleeplift. Hier heb ik ont-zet-tend veel moeite mee gehad in het begin. Ook heb ik me hiermee meermaals verwond. Dit hielp absoluut niet mee. Om even een beeld te schetsen hoe erg het was: ik heb flink wat keren gehuild en gevloekt bij het nemen van de sleeplift. 

Hoe heb ik deze angst overwonnen? Het toch blijven proberen en zorgen dat ik elke pistedag minstens één keer een ‘succesmomentje’ behaalde. Dat wil zeggen: ik keek op de pistekaart waar de sleepliften zaten, vroeg naar de ervaringen van anderen en koos dan een sleeplift waarvan ik overtuigd was dat ik die moest kunnen nemen. Bijvoorbeeld omdat deze lift heel kort was, geen afgrond ernaast had en een mooi vlak spoor had. Als het nemen van de lift dan ook lukte, dan kon ik mezelf niet meer wijsmaken dat ik het echt niet kon.

Veel snowboardplezier!