De minimumleeftijd voor snowboardles ligt in Nederland vaak hoger dan voor skiles. Voor privéles moet je kind vaak 8 jaar of ouder zijn. In groepsverband lessen kan al op jongere leeftijd. In dit artikel leg ik je uit waarom dat is.

Snowboarden voelt minder ‘natuurlijk’ aan dan skiën. Daarom wordt aangeraden voor hele kleine kinderen om te beginnen met spelenderwijs skiën, om zo het gevoel van balans en het glijden op de sneeuw op een makkelijkere manier onder de knie te krijgen. 

Als ze dan iets ouder zijn kunnen ze de technische beginselen van het snowboarden leren, zonder dat dit ze meteen afschrikt. Ze hebben dan al enige ‘feeling’ met skiën.

Minimumleeftijd snowboardles in Nederland

Wil je je kind in Nederland de beginselen van het snowboarden laten leren in één van de grote indoor sneeuwhallen? Dan geldt de volgende minimumleeftijd: 

Waar?Min. leeftijd
Snowworld (5 locaties)Privéles: 8 jaar, groepsles: 4 jaar, proefles: 4 jaar
De Uithof Den HaagPrivéles: 8 jaar, groepsles: 3 jaar (alleen in schoolvakanties), proefles: 8 jaar
Montana Snowcenter WesterhovenPrivéles: 8 jaar, groepsles: 8 jaar, proefles: 8 jaar

Snowboarden aftasten vanaf 3 jaar

Bij SnowWorld kun je je kind al laten snowboarden vanaf 4 jaar in groepsverband. Ideaal, als je merkt dat ze op jonge leeftijd al eens op een snowboard willen staan. Maar SnowWorld biedt nog een optie aan: Ouder & Kind snowboardles.

Met deze les van ongeveer een uur kunnen kinderen vanaf 3 jaar snowboarden onder begeleiding van een ouder. Deze les is bedoeld voor de allerkleinsten die nog niet op les kunnen/willen, om ze spelenderwijs te laten kennismaken met de sport.

De les is inclusief materialen en pistetoegang. Je kind zal met name met leren om in balans te blijven op het snowboard op vlakke stukken, en voortgetrokken worden door een touw.


Wat is de minimumleeftijd voor snowboardles in Europese wintersportlanden?

Wil je je kind laten lessen op wintersport? Dan verschilt het welke leeftijd je kleine moet hebben. Er is niet één minimumleeftijd voor snowboardles per land.

Ik heb gekeken bij verschillende skischolen in diverse wintersport regio’s in de bekendste Europese wintersportlanden, en kom tot de volgende minimumleeftijden, afhankelijk van niveau en soort lessen.

Wintersportlanden EUMin. leeftijd (groepsles)
Frankrijk4 jaar
Oostenrijk4 jaar
Italië3 jaar
Duitsland3 jaar
Zwitserland5 jaar

Minimumleeftijd freestyle snowboardles

Veel kinderen vinden freestylen geweldig. Wil je kind freestyle lessen volgen? Dan moet het meestal wat ouder zijn, zo’n 12 – 13 jaar. Freestylen is een specialisatie binnen het snowboarden, waarvoor je kind de basistechniek al onder de knie moet hebben.

Lees hier meer over wat snowboard les kost


Laat je kind aangeven wanneer het snowboard les wil volgen

Er zijn tal van voorbeelden van kleine kids die met 3 jaar al spelenderwijs van een snowboard mochten ‘proeven’ onder begeleiding van een ervaren instructeur/begeleider, bijvoorbeeld familie. Soms al met 2 jaar.

Van echt ‘lessen’ kun je dan nog niet spreken. Wel kunnen ze enorm veel lol hebben met een snowboard.

Sommige jonkies pikken het snowboarden heel snel op en kunnen met 4 jaar al verrassend goed wegkomen. Voor anderen duurt het wat langer en wordt het makkelijker vanaf een jaar of 8 tot 10. Dat verschilt echt per kind, net als met skiën overigens. 

Ik zou afsluitend willen zeggen dat het belangrijkste is en blijft dat je kind er zelf plezier in heeft en zelf aangeeft wanneer het wil leren boarden.

Is je kind 3 jaar en wil het wel eens snowboarden? Waarom niet. Mocht je het kunnen regelen met een ervaren begeleider in de sneeuw, dan zou ik dat zeker aanraden.

Veel snowboardplezier!