Overweeg je een tweedehands snowboard te kopen? Lees dan eerst even dit blog. Je kan namelijk zeker een leuke goedkope deal scoren, maar er kleven ook een aantal risico’s aan het kopen van een ‘tweedekansje’. In dit blog geef ik je een aantal handvatten en tips om een teleurstelling te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je weet wat je koopt.
Wees je bewust van de voor- en nadelen van een tweedehands snowboard
Laten we om te beginnen eens de voor- en nadelen van een tweedehands snowboard op een rijtje zetten. Want waarom zou je wel of geen tweedehands snowboard willen kopen? Vraag je voor jezelf af of de voordelen opwegen tegen de nadelen.
Voordelen tweedehands snowboard:
- Het is een duurzamere keuze (kleinere afvalberg)
- Soms betaal je een (aanzienlijk) lagere prijs voor een board dat maar enkele keren is gebruikt
Nadelen tweedehands snowboard
- Je weet lang niet altijd wat je koopt
- Oudere modellen voldoen niet aan de nieuwste technologieën
- Testmodellen zijn vaak intensief gebruikt
- Je hebt meestal geen garantie als je via een particulier koopt
- De prijs weegt niet altijd op tegen een nieuw snowboard in de uitverkoop
Voorbereiding: weet wat je zoekt en laat je informeren
Nu je je bewust bent van de voor- en nadelen is de volgende stap vooronderzoek doen. Want een geschikt tweedehands snowboard vinden wordt een stuk makkelijker als je weet wat je precies zoekt in een snowboard.
Dit is altijd een beter plan dan gewoon maar afgaan op wat er wordt aangeboden. De kans is groot dat je dan een snowboard kiest dat mogelijk helemaal niet bij jouw rijstijl en ervaring past, ook al kun je ‘m overnemen voor een ‘zacht’ prijsje.
Misschien weet je nog niet wat je precies zoekt? Dan kan het helpen om eens te gaan praten met een verkoopspecialist in snowboards, om je in de juiste richting te laten sturen.
Stel jezelf deze vragen om te bepalen wat voor snowboard bij jou past:
- Wat is voornamelijk je rijstijl: freestyle, freeride, all-mountain (van alles wat), of carven?
- Wat is je niveau: beginner, gevorderd of expert?
- Maak je graag lange of korte bochten (carven vs. speels bochtenwerk)?
- Wil je lekker hard en gecontroleerd kunnen afdalen, of juist wat losjes met sprongen en wat tricks?
- Wil je voornamelijk op de piste afdalen, of ook off-piste?
Lees ook eens wat online reviews Heb je een snowboard op het oog, lees dan ook eens wat reviews. Zo weet je beter wat je van het snowboard mag verwachten. Zelf lees ik op snowboardingprofiles.com graag de testreviews van diverse snowboards als ik op zoek ga naar een nieuw board.
Vervolgens heb je de optie om op twee plekken te kijken of het snowboard dat je op het oog hebt daar wordt aangeboden. Dit kan via een particulier (Marktplaats of ander forum) en via een retailer in tweedehands snowboard.
Een tweedehands snowboard kopen van iemand die je niet kent
Wanneer je van plan bent een snowboard te kopen van een particulier die je niet kent – en eventueel nog wil onderhandelen over de prijs – is het belangrijk om de juiste vragen te stellen. Door de juiste vragen te stellen weet je zeker of je de koop wel of niet moet doen.
Vooral wanneer je nog niet zo ervaren bent met snowboarden kan het lastig zijn om te bepalen wat je precies moet vragen.
Ik heb daarom een lijstje met vragen samengesteld waar ik zelf een antwoord op zou willen hebben als ik een tweedehands snowboard zou gaan kopen.
Vragen om te stellen bij het kopen van een tweedehands snowboard:
- Van welk seizoen is het snowboard?
- Ben jij de eerste en enige eigenaar geweest?
- Hoe intensief is het gebruikt (hoe vaak per jaar)?
- Hoe heb je het snowboard onderhouden?
- Heb je het zelf onderhouden of laten doen?
- Zijn er reparaties nodig geweest?
- Wat is de staat van het snowboard?
- Hoe vaak is het snowboard geslepen en in welke hoek?
De leeftijd van een snowboard De leeftijd van een snowboard hoeft niet per se altijd wat te zeggen over de conditie. Beoordeel een snowboard op leeftijd in combinatie met hoe vaak en intensief het board gebruikt is, en hoe het is onderhouden. Een board dat al 5 seizoenen oud is maar slechts één keer gebruikt is, zal hoogstwaarschijnlijk in een betere staat zijn dan een board dat twee seizoenen oud is, maar flink is ‘afgeragd’. Als een snowboard meer dan 5 seizoenen oud is, ieder jaar (meerdere keren) is gebruikt voor een week wintersport en al heel vaak is geslepen, zou ik er zelf niet zou gauw meer aan beginnen. De kans is groot op een miskoop is dan te groot.
Check een tweedehands snowboard altijd op deze 5 punten
De juiste vragen stellen is heel belangrijk om een goede inschatting te maken over het snowboard. Maar je kunt er niet 100% van op aan dat wat de verkoper zegt waar is, of het zeker weet.
Onderwerp het snowboard daarom ook altijd een aan een grondige check om eventuele sporen van (ernstige) slijtage, of serieuze gebreken te vinden. Kijk zelf goed naar het snowboard en voel er aan om te bepalen wat de staat ervan is.
Vind je het lastig om zelf een goede kwaliteitscheck te doen? Neem dan iemand mee die het snowboard wel kan beoordelen.
1. Beoordeel de staalkanten
De staalkanten van een snowboard zijn een heel belangrijke factor. Hoe zien ze eruit? Zitten er flinke bramen (deukjes en oneffenheden) in? Zijn ze verroest op sommige plekken? Liggen de staalkanten aan de onderkant op bepaalde punten bloot (is het belag daar erg dun of beschadigd).
Bij kapotte staalkanten moeten er alarmbellen afgaan. Dit is namelijk erg moeilijk te repareren. Zien de staalkanten er niet gehavend uit, maar zien ze er wel erg dun uit? Dan zijn ze waarschijnlijk al te vaak geslepen en heb jij er weinig plezier meer aan. Niet kopen dus.
2. Beoordeel hoeveel ruimte er zit tussen de staalkanten en het belag
De staalkanten en het belag horen naadloos op elkaar aangesloten te zitten. Er mag geen ruimte zijn om de staalkant los te bewegen. Kun je de staalkanten wiebelen? Ook dan wil je dit snowboard niet kopen.
Bij staalkanten die los zitten kan er gemakkelijk vuil en vocht in de kern van het board trekken. In dat geval is een snowboard afgeschreven en zou dit board niet meer verkocht moeten worden.
3. Beoordeel het belag
De onderkant het snowboard moet er ook netjes uit zien, zonder grove beschadigingen. Check dit dus ook kritisch.
Wit uitgeslagen belag
Zit er een flinke witte waas op de onderkant? Dan kan dat er op duiden dat het snowboard waarschijnlijk uitgedroogd is en geen wax meer aan de onderzijde heeft. Dit hoeft geen probleem te zijn en kan met een paar keer goed waxen weer opgelost zijn.
Maar het kunnen ook oude waxresten zijn die je ziet zitten. Dit kun je eenvoudig testen door het te proberen af te krabben met je nagel. Laat het los, dan is het oude wax. Komt er niks vanaf, dan is de waas een teken van uitdroging.
Heb je te maken met een board dat duidelijk is uitgedroogd, let dan op: Als een snowboard te lang niet gewaxt is en helemaal droog ligt terwijl hiermee door gesnowboard is, kunnen de poriën aan de onderkant flink beschadigd zijn.
Meestal is bij een uitgedroogd snowboard ook de structuur weg uit het belag. Je ziet dat geen verticale lijnen meer lopen. En zonder structuur neemt het board nieuwe wax niet meer (goed) op.
Structuur opnieuw laten aanbrengen Een professional kan de structuur in het snowboard wel weer opnieuw machinaal aanbrengen, maar hier zijn extra kosten aan verbonden. Overweeg je een board zonder structuur toch te kopen, dan zou ik hierin zeker afdingen op de prijs omdat je achteraf nog extra kosten moet maken.
Een zeer wit uitgeslagen onderkant is dus wel tricky. Bovendien geeft dit ook aan dat iemand niet heel zuinig met z’n board is omgegaan. Ik zou dit zelf niet kopen.
(Gerepareerde) beschadigingen in het belag
Zie je ergens aan de onderkant de kern van het snowboard (hout of schuim) door het belag heen, vanwege een beschadiging? Ook dat is geen goed teken.
Vaak is een snowboard dan onherstelbaar beschadigd, dit wil je niet kopen. De kans dat er vocht in het snowboard trekt is te groot.
Check de onderkant verder ook op eventuele gerepareerde diepe (grote) krassen. Meestal zie je dat door het kleurverschil van de P-Tex (reparatiemateriaal) en de kleur van het belag.
Waar je rekening mee wil houden is dat een diepe kras die (slecht) gerepareerd is met P-Tex vaak niet meer goed wax vasthoudt. De P-Tex en snowboardwax hechten niet goed.
Dit ga je merken in je prestaties, het remt je snowboard af. Zeker als er meerdere gerepareerde krassen in een board zitten. Een snowboard dat te veel reparaties heeft gehad aan het belag, zou ik zelf dus niet kopen.
Ondiepe kras in de lengterichting van het board Een ondiepe kras in de lengterichting van het board hoeft geen probleem te zijn. Dit beïnvloedt de prestaties van je board minimaal. Deze kun je met een paar lagen wax wel weer opvullen.
Schade door schroeven van de bindingen
Een ander punt waar je ook op wil letten als je de onderkant van het snowboard gaat checken is of de schroeven van de bindingen niet te strak aangedraaid zijn geweest, of te lange (verkeerde) schroeven zijn gebruikt om de bindingen mee vast te zetten. Is dat het geval geweest, dan zijn de schroeven door de base heen gekomen en zie je beschadigde plekken aan de onderkant door de drukpunten van de schroeven.
4. Controleer op barsten en scheuren
Kijk ook kritisch naar of je ergens een barst of scheur ziet zitten in het snowboard. Is dat het geval, ook dan wil je een snowboard niet kopen. De kans dat de scheuren doorzetten en je snowboard uiteindelijk breekt is te groot.
5. Controleer of de ‘lijm’ niet verweerd is
Als laatste punt om het snowboard op te controleren raad ik je aan de lijmlagen te checken waarmee de verschillende lagen van het snowboard aan elkaar zitten. Deze mogen niet verweerd zijn.
Zie je dat het snowboard op een bepaalde plek ‘uit elkaar valt’, dan is de lijm niet goed goed meer. Zo’n snowboard wil je (uiteraard) ook niet kopen.
Bij twijfel niet kopen
Een snowboard dat op veel van de punten die ik hierboven heb besproken niet voldoet, is het vrijwel zeker niet waard om te kopen. De kans op een miskoop is dan te groot.
Houd er ook rekening mee dat je met een ouder snowboard ook geen garantie hebt als je die via een particulier koopt.
Ook al vraagt de verkoper ‘maar’ € 100,- voor een snowboard waar jij je twijfels over hebt, dan zou ik eerder die € 100,- in een nieuwe steken in de snowboard uitverkoop van het huidige seizoen.
Of eventueel in een tweedehands snowboard van een tweedehands retail verkooppunt waar ik het hierna kort over zal hebben.
Een tweedehands snowboard kopen van een retailer in tweedehands snowboards
Een tweedehands snowboard kun je ook via een professionele (online) retailer kopen. Je zou kunnen kijken of het snowboard dat je op het oog hebt, via deze weg beschikbaar is.
Dit is vaak wel iets veiliger tegen een miskoop, vanwege de aankoopgarantie. Je kunt bij deze retailers een afspraak maken om het board te bekijken, je vragen te stellen en advies in te winnen.
Tweedehands snowboards van een professioneel verkooppunt:
- Zijn vaak snowboards die als demomodel zijn gebruikt het seizoen ervoor
- Oude verhuurboards die gewisseld moeten worden voor nieuwe verhuurboards
- Nieuwe boards uit een eerder seizoen die niet verkocht zijn
Ga je kijken naar een snowboard bij een retailer, vraag ook dan altijd goed door naar de staat en geschiedenis van het snowboard door de vragenlijst te gebruiken.
Pas op met oude verhuursnowboards en demo modellen
Veel tweedehands snowboards van retailers zijn oude demomodellen of ex-verhuurboards. Van dit soort snowboards is het vaak moeilijk te achterhalen hoe intensief ze gebruikt zijn.
Maar reken er maar op dat de meeste oude verhuurboards en testmodellen zeer intensief gebruikt zijn. Dit betekent dat ze meestal ook al héél vaak zijn geslepen. Zulke snowboards zijn de investering lang niet altijd meer waard.
Betaal niet te veel voor een tweedehands snowboard Wees ook kritisch op de prijs. Snowboards verminderen namelijk snel in waarde. Op sommige duurdere tweedehands snowboards krijg je bijvoorbeeld maar € 100,- korting, viel me op na een rondgang. Het is echt zonde om te veel te betalen voor een tweedehands snowboard, als je weet dat je in de uitverkoop van het huidige seizoen al kortingen kan meepakken tot 50%. Dit staat niet altijd in verhouding. Ik zou altijd nog proberen te onderhandelen over de prijs, zeker als je de prijs te hoog vindt en kan beargumenteren waarom die wat lager zou moeten zijn. Vaak is hierin nog wel wat mogelijk.
Verkooppunten van tweedehands snowboards:
- Duivesteijn-winterstore.nl
- Tweedehandssnowboards.nl
- Skishuur.nl
- Skihandel.nl
Conclusie
Je hebt nu de tools om kieskeurig een tweedehands snowboard te kopen. Heb je iets op het oog? Stel dan altijd de juiste kritische vragen en onderwerp het snowboard aan een grondige check.
Koop een tweedehands snowboard alleen wanneer:
- Je zeker weet dat het snowboard geen (serieuze) beschadigingen heeft
- Het goed voelt met de verkoper
- Het board niet te intensief gebruikt is
- De prijs in verhouding staat
Veel snowboardplezier!