Is het lang geleden dat je voor het laatst op een snowboard hebt gestaan en vraag je je af of je het nog wel in je hebt? Dan heb ik een positieve boodschap voor je, want snowboarden – mits goed aangeleerd – zul je nooit helemaal verleren. Hoe dat zit leg ik je uit.
Waarom je snowboarden nooit helemaal verleert
Snowboarden kun je nooit helemaal verleren, wanneer je de basistechniek (motoriek) goed en lang genoeg in stapjes hebt aangeleerd. Je kunt dan jaren niet snowboarden, om daarna weer op een snowboard staan zonder weer compleet bij nul te beginnen. Dit komt door het motorisch geheugen van je lichaam.
Goed om te weten dus als je overweegt om weer te gaan snowboarden na een lange stop, of wanneer je juist een tijdelijke snowboard pauze wil inlassen. Je mag erop vertrouwen dat je lichaam nog wel weet wat het moet doen zodra je weer op een snowboard staat.
Het zal waarschijnlijk wat roestig aanvoelen en onwennig in het begin, maar je zult merken dat elke dag dat je weer gaat snowboarden en je wanneer je eventueel weer een snowboard les neemt, je de skills doorgaans vrij snel weer onder de knie krijgt. Het verschilt natuurlijk wel per persoon hoe snel je de vaardigheden weer goed beheerst.
Eén keer per jaar wintersporten
Een belangrijk verschil tussen snowboarden (en skiën) en veel andere sporten is ook dat de meesten sowieso maar één week per jaar op wintersport gaan, met voorafgaand misschien een paar lessen.
Het grootste deel van het jaar snowboarden we niet. Dit betekent dat je elke keer tussen het snowboarden een pauze hebt van een halfjaar of langer. Zelf zul je merken dat dit geen probleem is en je elke keer gewoon weer oppakt waar je gebleven was.
Het ‘verleren’ van snowboarden wordt dus pas eerder de vraag wanneer je meerdere seizoenen niet snowboard en jaren niet op een snowboard staat.
Deze factoren bepalen hoe snel je snowboarden weer oppakt na een lange stop:
- Des te langer je hebt gesnowboard voordat je stopte, des te beter zijn de motorische vaardigheden opgeslagen in je ‘lichaamsgeheugen’.
- Hoe sportief je zelf bent aangelegd: heb je in de tussentijd andere (balans) sporten gedaan (met een plank)?
- Hoe lang je bent gestopt: des te meer jaren er tussen het stoppen en weer beginnen zit, des te langer je doorgaans weer nodig hebt om op je oude niveau te komen.
- Je mindset: hoe stelliger je je denkt dat het vast niet meer zal lukken, des te langer duurt het voordat je er weer lekker in zit.
Achtergrond: waarom verleer je de motorische vaardigheden van snowboarden niet?
Het procedureel geheugen (motorisch geheugen) helpt je
Niet alleen je hersenen hebben een geheugenfunctie, ook je spieren en lichaamscellen. Op deze manier ben je in staat om motorische vaardigheden aan te leren, zonder actief over de handeling na te hoeven denken. De kennis en skills liggen onbewust in je lichaamscellen opgeslagen.
In al je lichaamsdelen vormen groepjes cellen samen zogenaamde ‘clustercellen’ met een een eigen geheugen. Zo onthouden je benen als het ware wat ze precies moeten doen, zodra je op een snowboard staat. Hetzelfde geldt voor fietsen, of elke andere motorische handeling ook die je eerder in je leven hebt aangeleerd.
Het mooie van het ‘procedureel geheugen’, ofwel motorisch geheugen is dat je hier zelf niet actief over de handeling na hoeft te denken. Je lichaam ‘weet’ de bewegingen, ook al weet je cognitief misschien niet meer precies waarom je ook alweer een bepaalde beweging zo moest maken.
Ervaringen van anderen met jarenlang niet snowboarden
Zelf heb ik nooit een langere periode niet gesnowboard. Ik weet dus niet hoe soepel ik het er vanaf zou brengen als ik nu ineens bijvoorbeeld 8 jaar zou stoppen en daarna pas weer zou beginnen. Maar hoe zit dat bij andere snowboarders?
Ik ken zelf iemand die maar liefst 15 jaar niet gesnowboard heeft en het daarna weer is gaan oppakken. Zij had voor haar stop maar één week wintersport ervaring en een paar keer indoor snowboarden. Ik heb met eigen ogen gezien dat ze nog precies wist hoe ze op een snowboard moest staan, ondanks dat ze geen jarenlange snowboard ervaring had. Binnen een week was haar techniek alweer zoveel beter dan ze begon die week. Wat haar erg hielp is dat ze heel sportief is aangelegd en fit was.
Ik lees dat ook vaker in online reacties dat snowboarders die de sport later weer oppakken zeggen dat het ze doorgaans meevalt hoe snel ze er weer inkomen. Sommige nemen meteen weer een les, anderen gaan zelf oefenen en boeken snel vooruitgang.
Hoe kom je met snowboarden zo snel mogelijk weer op niveau na een lange tussenstop?
Je kunt zelf tot slot een aantal dingen doen om je terugkeer naar snowboarden zo soepel mogelijk te maken. Natuurlijk ga je een paar stapjes terug, maar met de volgende tips kom je sneller weer op niveau.
Ik heb een aantal heel bruikbare oefeningen voor je in mijn blog snowboard oefeningen om te doen vóór je op wintersport gaat.
Benieuwd wat snowboard les tegenwoordig kost en in welke vorm dat mogelijk is? Dat lees je in mijn blog wat kost snowboard les in Nederland.
Veel snowboardplezier!
4 reacties
Leuke site en leuk artikel! Hier kan ik over meepraten. De afgelopen 2 jaar ben ik voor het eerst weer wezen wintersporten. Dit na een periode van zowat 10 jaar.
De eerste keer was best weer even spannend! Maar na 2 bochtjes kwam het ‘gevoel’ alweer terug. En dit jaar daar weer op verder gebouwd! Nee, ik rij nog niet zo lekker en ontspannen als toen, ooit, lang geleden. Maar ik begin zeker niet helemaal opnieuw.
Maar het is weer zo heerlijk om te boarden dat ik opzoek ben naar een eigen set en vollop bezig ben mijn techniek beter dan ooit te maken 🙂
Dankjewel voor het compliment! 🙂 En wat leuk om te lezen dat je na zo’n lange tussenstop het snowboarden weer aan het oppakken bent met zoveel enthousiasme. Zo zie je maar dat je het best snel weer oppakt.
Hoi Alice,
ben je al wel eens bij ons, Burnside in Deventer, geweest?
Je maakt een leuke informatieve site maar sommige stukjes zou je wel herschrijven als je met ons gefilosofeerd hebt met name over het aanschaffen van een board online of in een winkel.
We zijn heel benieuwd wat jij zelf rijdt en zouden het leuk vinden om jou een keer te helpen en jou onder de indruk te laten worden van hoe wij werken.
We proberen de standaard wel een stukje hoger te leggen dan de meeste winkels en zeker dan de online aanbieders.
Check onze site eens en wellicht zien we je een keer.
groet,
Herm
Hoi Herm, bedankt. Ik ben bekend met jullie webshop, maar je maakt me nu wel heel nieuwsgierig naar jullie werkervaring 🙂 Lijkt me leuk om een keer te sparren en te zien hoe jullie werken. Ik zal het onthouden als ik in de buurt van Deventer ben!