Ga je met meerdere personen op wintersport en gaan jullie met de auto? Dan ontkom je vaak niet aan een dakkoffer of skibox om ieders snowboard spullen mee te kunnen nemen. Maar welke (goedkopere) opties heb je nog meer en waar moet je op letten met je keuze? Ik bespreek ze in dit blog.

Snowboards zijn vanwege hun lengte niet in iedere auto mee te nemen. Zeker niet als je auto al vol zit met anderen en jullie bagage. Je zult dan dan iets op of aan je auto moeten monteren om de snowboards mee te nemen.

Je hebt 4 opties om je snowboard(s) mee te nemen op wintersport:

 1. Dakkoffer of skibox: meest gekozen
 2. Skirek op de trekhaak
 3. Snowboarddragers op het dak
 4. Trekhaakkoffer
Mijn ervaring met een dakkoffer
Zelf gebruik ik inmiddels al jaren een dakkoffer voor wintersport. Een dakkoffer is in gebruik het meest praktisch, want je kan er afhankelijk van de afmeting meer in kwijt dan alleen snowboards. Een dakkoffer is bovendien handig om wat extra ruimte in de auto te creëren zodat iedereen wat relaxter kan zitten. Daarnaast gebruik ik de dakkoffer ook voor andere vakanties, om bijvoorbeeld kampeerspullen in mee te nemen.
dakkofferDe dakkoffer is inmiddels onmisbaar geworden voor kampeervakanties.

Dakkoffer voor snowboards

Ga je op wintersport in het hoogseizoen, dan zie je ontzettend veel auto’s met een dakkoffer. En dat is niet zonder reden. Een dakkoffer is het meest praktisch om je snowboard(s) mee te vervoeren, van de 4 opties die ik noemde.

Voor- en nadelen van een dakkoffer:

Voordelen:

 • Meeste ruimte voor alle spullen
 • Plek voor 3 tot 8 snowboards, afhankelijk van de afmeting
 • Robuuster dan een skirek of snowboarddragers
 • Beschermd je snowboards en andere spullen het beste onderweg

Nadelen:

 • Kan vrij prijzig zijn afhankelijk van het merk
 • Kost je meer werk om te bevestigen
 • Je hebt ook dakdragers nodig voor de bevestiging
 • Heeft meer invloed op je rijgedrag en brandstofverbruik
 • Je moet je dakkoffer ergens kunnen stallen

Is er een verschil tussen een dakkoffer en een skibox?

De term dakkoffer en skibox worden vaak door elkaar gebruikt, maar verwijzen ze naar hetzelfde? Een skibox is altijd een dakkoffer, maar een dakkoffer is niet altijd een skibox.

Het verschil tussen een skibox en dakkoffer is dat een skibox een andere vorm en lengte heeft. Skikoffers zijn doorgaans wat langer dan een ‘bagage’ dakkoffer, zodat lange ski’s en snowboards er altijd in passen.

Ook zijn ze wat smaller en minder hoog, bedoeld om alleen ski’s en snowboards in te vervoeren en niet perse om ook nog allerlei andere bagage.

Bagagebox vaak ook geschikt voor snowboards
Ik gebruik zelf geen skibox maar een bagagebox voor wintersport. Hoewel bagageboxen wat korter kunnen zijn heb je ze ook in lange varianten en passen snowboards tot een lengte van 160 cm prima in deze dakkoffer. 

Het ligt er dus aan welke afmeting je dakkoffer heeft, of je elke maat snowboard mee kan nemen. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Ik gebruik liever een bagage dakkoffer omdat ik méér bagage wil kunnen vervoeren in de dakkoffer dan alleen maar snowboards.

Waar moet je rekening mee houden met een dakkoffer of skibox?

Inhoud dakkoffer
Hoeveel snowboards (en ski’s) wil je kwijt kunnen? Dakkoffers en skiboxen kunnen 4 tot 8 snowboards vervoeren, afhankelijk van de dakkoffer.

Wil je méér dan alleen snowboards vervoeren, reken dan zo’n 100 liter per persoon aan bagage. De meeste dakkoffers hebben een inhoud van tussen de 250 tot 680 liter.

Afmeting van de dakkoffer
Niet iedere dakkoffer past op elke auto. Let dus op de lengte. Uit praktisch oogpunt wil je natuurlijk dat de achterklep van je auto nog volledig open kan.

Ook mag de dakkoffer niet verder uitsteken dan je voorbumper, en niet verder dan 1 meter aan de achterkant.

Aerodynamica van de dakkoffer
Een dakkoffer of skibox vangt veel wind. Dit merk je altijd wel een beetje aan het brandstofverbruik van je auto. Hoe beter de aerodynamica van de dakkoffer of skibox, des te zuiniger je rijdt. Je kunt dus bij het kiezen van een dakkoffer specifiek letten op de vorm.

Maximale dakbelasting van je auto
Alle auto’s hebben een maximale dakbelasting (vaak tussen de 50 kg tot 75 kg). Ga hier niet overheen om veiligheidsredenen. Hoeveel de dakbelasting is van jouw auto staat in het instructieboekje van je auto.

Houd er rekening mee dat een dakkoffer zelf zo’n 10 – 15 kg weegt en dat de dakdragers ook nog een zo’n 2 tot 4 kilo wegen.

Maximale belasting dakkoffer
De dakkoffer zelf kun je niet eindeloos volgooien met (zware) bagage. Een dakkoffer heeft ook een maximale belasting, meestal van zo’n 100 kg.

Houd daarbij ook rekening met de gewichtsverdeling in de dakkoffer. Aan beide uiteinden wil je wat minder gewicht stoppen (ongeveer 25%) en in het midden tussen de imperialen juist wat meer (ongeveer 50%). Hele zware bagage kun je beter niet in de dakkoffer stoppen maar achterin de auto, voor de beste gewichtsverdeling.

Eenzijdige of tweezijdige opening
Vind je het handig om van twee kanten in de dakkoffer te kunnen, of is van één kant voldoende? Hier kun je een dakkoffer of skibox ook op uitkiezen.

Hoe bevestig je een dakkoffer?

Een dakkoffer of skibox op de het dak bevestigen is wat meer werk dan een skirek op de trekhaak bevestigen, of snowboarddragers op het dak.

Je bent wat meer tijd kwijt omdat je eerst de dakdragers dient te monteren voordat je de dakkoffer erop kunt zetten. Het tillen en plaatsen van de dakkoffer is een klusje dat je liever en makkelijker doet met z’n tweeën.

Stap 1. Bevestig eerst de imperialen op de auto
Heb je al dakdragers in je bezit? Check dan of die passen met de dakkoffer. Ook als dit zogenaamde ‘universele dakdragers’ zijn. Heb je nog geen dakdragers? Reken dan ook die kosten mee bij de aanschaf van een dakkoffer.

Goede kwaliteit dakdragers heb je voor ongeveer € 100,- tot € 150,-. Goedkopere dakdragers zijn te krijgen voor € 70,- á € 80,-.

dakdragers dakkofferVoor het monteren van een dakkoffer heb je dakdragers nodig.

Stap 2. Monteer de dakkoffer op de auto
Hoe je de dakkoffer exact moet monteren, verschilt per merk. Een veelvoorkomend bevestigingssysteem waar ik zelf ervaring mee heb is de ‘T-bout’ constructie.

Daarbij schuif je 4 T-bouten in de dakdragers (2 voor en 2 achter), waarop de dakkoffer gezet kan worden. Vanuit de dakkoffer draai je dan vervolgens moeren op de bouten, om de dakkoffer vast te zetten. Dit werkt vrij snel en makkelijk.

Ben je zelf nou niet zo groot? Dan kan een autodeur opstapje nog helpen als je niet goed bij de dakkoffer kunt komen vanaf de instap. Dit is een handig tooltje dat je in de autodeur kozijn kan klikken, waar je vervolgens met 1 voet op kan staan. Zo heb je net even 30 cm meer speling.

Het monteren van een dakkoffer op je auto kost je de eerste keer wat meer werk als je de dakdragers nog gebruiksklaar moet maken. Mijn ervaring is dat je een dakkoffer met z’n tweeën binnen 20 minuten op de auto gezet hebt.

Supersnelle montage van Thule 
Thule heeft een weergaloos eenvoudig ‘PowerClick’ systeem ontwikkeld voor hun dakkoffers. Hiermee moet je in 75 seconden je dakkoffer kunnen bevestigen op de dragers.

Wat kost een dakkoffer?

Een kwaliteit dakkoffer kost doorgaans tussen de € 300,- en de € 800,-, afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de afmeting. Je hebt ze zelfs van ruim over de € 1000,-. Een behoorlijk prijsverschil dus.

Dakkoffer huren
Een dakkoffer kun je ook vrij makkelijk huren op heel veel locaties. Hiervoor betaal je zo'n € 5,- tot € 9,- per dag. Voor een week wintersport betaal je voor het huren van een dakkoffer ergens tussen de € 35,- en de € 63,-.

Wat zijn de beste merken voor een dakkoffer of skibox?

Er zijn ontzettend veel dakkoffers en merken op de markt. Wat zijn algemeen de beste merken en waarom?

Als je de beste kwaliteit zoekt:

#1 Thule
Thule is al jaren marktleider op het gebied van onder andere dakkoffers en skiboxen. Dit Zweedse high-end merk maakt zeer degelijke dakkoffers van uitstekende kwaliteit, waarbij aan elk detail gedacht is. Stel je hoge eisen aan een dakkoffer? Dan kom je hoogstwaarschijnlijk bij Thule uit. Je mag er dan ook echt wat van verwachten.

Aan Thule dakkoffers hangt wel een behoorlijk prijskaartje. Een gemiddelde dakkoffer van Thule kost al gauw zo’n € 600,-. Dat moet je er voor over hebben.

#2 Hapro
Hapro is na Thule het beste merk voor dakkoffers in de high-end klasse. Het voordeel van Hapro is dat ze iets betaalbaarder zijn, zonder echt onder te doen in kwaliteit. Een betere prijs/kwaliteit verhouding dus. Voor een doorsnee Hapro dakkoffer betaal je zo’n € 300,- tot € 400,-.

#3 Farad
Farad wil ik ook nog even noemen als hele goede derde optie voor een goede kwaliteit dakkoffer. Farad biedt vergelijkbaar met Hapro een goede middenweg prijs/kwaliteit aan dakkoffers binnen dezelfde prijsrange van zo’n € 300,- tot € 400,-.

Als je de beste prijs zoek:

Let je bij een dakkoffer vooral op de prijs? Dan is Menabo de moeite waard om te bekijken. Menabo levert degelijke kwaliteit dakkoffers tegen een budgetprijs. Voor een gemiddelde dakkoffer van Menabo betaal je zo’n € 200,- tot € 300,-.


Trekhaak skirek voor snowboards

Een alternatief om je snowboard(s) mee te vervoeren voor wintersport is met een skirek op de trekhaak. Je ziet ze heel af en toe.

Er zijn skirekken die zowel verticaal als horizontaal op de trekhaak kunnen. Bij een verticaal skirek hangen de snowboards verticaal in het skirek geklemd. Bij een horizontaal skirek liggen de snowboards tussen snowboarddragers geklemd. Een skirek op de trekhaak kost tussen de € 300,- en € 600,-.

Voordelen:

 • Kantelbaar systeem, zodat je altijd bij de kofferbak kunt
 • Geen geruis, zoals met dakdragers en – koffers
 • Compact opvouwbaar voor opslag
 • Ruimte voor 2 tot 4 snowboards (uitbreidbaar)
 • Hele makkelijke en snelle montage
 • Brandstofbesparend omdat de verticale drager zich in de slipstream van de auto bevindt en de horizontale drager achter de auto

Nadelen:

 • Je auto heeft een trekhaak nodig
 • Snowboards hangen open en bloot in het skirek en zijn daardoor kwetsbaarder
 • Weinig keuze in modellen
 • Vrij prijzig
 • Je kunt er alleen maar ski’s of snowboards mee vervoeren

Een skirek voor op de trekhaak bevestig je heel eenvoudig en snel zonder gereedschap. Je zet ‘m vast met een opschroefbare klemhendel.

Let op: Een skirek op de trekhaak past niet altijd op inklapbare trekhaken of op trekhaken waarbij de ver- en ontgrendeling van de auto zich bij het kogellichaam van de trekhaak bevindt.


Dakdragers voor snowboards

Een ander alternatief om je snowboard(s) mee te vervoeren voor wintersport is met speciale snowboarddragers (ook voor ski’s) op het dak. Ik zie deze na dakkoffers het vaakst onderweg voorbij komen.

Met een snowboarddrager op het dak klem je je snowboard(s) in een houder met rubberen strips, waar het muurvast op z’n plek blijft liggen en niet kan schuiven. Een dakdrager voor snowboards kost tussen de € 50,- en € 90,-. Dit is de goedkoopste optie.

Voordelen:

 • Meest betaalbare optie van allemaal
 • Ook met magnetische bevestiging mogelijk als je geen imperialen hebt (duurder)
 • Makkelijk op te bergen
 • Ruimte voor 1 tot 2 snowboards
 • Makkelijke montage
 • De dragers zijn voorzien van een slot
 • Heeft minder invloed op het brandstofgebruik en weggedrag dan een dakkoffer

Nadelen:

 • Snowboards liggen open en bloot in de dragers en zijn daardoor kwetsbaarder
 • Je kunt er minder snowboards mee vervoeren dan sommige andere opties
 • Je kunt er alleen maar ski’s of snowboards mee vervoeren
 • Afhankelijk van het model heb je ook imperialen nodig

Snowboarddragers op het dak zijn heel eenvoudig te bevestigen op de imperialen met behulp van de T-bout constructie, of met een magneet op je autodak. Deze laatste variant is wel zo’n € 100,- duurder.

Trekhaak fietsendrager voor snowboards
Sommige snowboarddragers kun je ook op een trekhaak fietsendrager monteren. Heb je een fietsendrager? Dan kan dit ook iets zijn om verder uit te zoeken. Je vervoert de snowboards dan dus liggend op de fietsendrager.

Trekhaakkoffer voor snowboards

Het derde alternatief om je snowboard(s) mee te vervoeren is op een trekhaakkoffer. Ik zie deze zelden voorbij komen onderweg.

Sommige modellen trekhaakkoffers hebben ruimte om 1 of 2 snowboards horizontaal achter de koffer in te klemmen. Bij andere modellen kun je liggend op de koffer tot 2 snowboards bevestigen met een snowboarddrager. Een trekhaakkoffer kost tussen de € 300,- en € 1000,-.

Voordelen:

 • Ruimte voor 1 tot 2 snowboards
 • Ruimte voor extra bagage
 • Kantelsysteem, zodat je makkelijk bij de achterbak kan
 • Makkelijke en snelle montage op de trekhaak
 • Heeft weinig invloed op het brandstofgebruik en weggedrag omdat het achter de auto zit

Nadelen:

 • Snowboards zijn open en bloot aan de trekhaakkoffer bevestigd en zijn kwetsbaarder
 • Vrij prijzig
 • Je kunt er minder snowboards mee vervoeren dan sommige andere opties
 • Snowboards passen niet in de trekhaakkoffer zelf, dit is voor andere bagage
 • Je hebt ruimte nodig om de trekhaakkoffer te stallen
 • Kan lastiger zijn met achteruit rijden, omdat het uitsteekt aan de achterkant

Conclusie: Een dakkkoffer is het meest praktisch voor je snowboardspullen

Je weet nu van alle opties om je snowboardspullen te vervoeren de belangrijkste punten. Alle opties hebben hun voor- en nadelen en een ander prijskaartje.

Naar mijn ervaring kiezen de meesten voor een dakkoffer uit praktisch oogpunt, waaronder ik zelf.

 • In dakkoffers heb je behoorlijk veel keuze
 • Je hebt ook keuze uit goed betaalbare varianten
 • Naast wintersport ook handig voor andere vakanties
 • Handig om ook andere spullen mee te vervoeren
 • Je snowboard gear is onderweg het beste beschermd met een dakkoffer
 • Dakkoffers zijn ook makkelijk en tegen een redelijke prijs te huren

Ik hoop dat ik je keuze makkelijker heb kunnen maken.

Veel snowboardplezier!