Nieuwe snowboardschoenen zijn een flinke investering van al gauw € 250,- tot € 350,- euro. Daar doe je natuurlijk graag zo lang mogelijk mee doen. Snowboardschoenen hebben gelukkig weinig onderhoud nodig, toch zijn er een paar dingen die je wel en niet wil doen om ze zo lang mogelijk goed te houden. Ik leg het je uit in dit blog.

Zorg dat je snowboardschoenen na elke keer snowboarden goed en snel drogen

Het belangrijkste onderhoud voor je snowboardschoenen is dat je ze zo snel en goed en snel mogelijk laat drogen na gebruik.

Als snowboarder weet je dat je snowboardschoenen behoorlijk vochtig kunnen worden, na een dag in de sneeuw spelen en als gevolg van zweetvoeten. Wanneer je snowboardschoenen vochtig zijn, wil je ze zo snel mogelijk laten drogen.

Je snowboardschoenen goed laten drogen voorkomt namelijk problemen aan je schoenen waarvoor weer extra onderhoud nodig is, zoals het verwijderen van schimmels in het ergste geval. Yikes!

Het grootste probleem met snowboardschoenen is bacterie-ophoping in de schoenen, als gevolg van niet goed drogen. Dit is niet alleen vervelend vanuit hygiënisch oogpunt (muffe lucht), op den duur tasten de bacteriën ook de binnenschoen aan waardoor je er minder lang mee doet. Zonde.

Kom hier meer te weten over de levensduur van snowboardschoenen.

Laat je snowboardschoenen elke keer nadat je ze gebruikt hebt dus goed drogen. Op wintersport betekent dat dus iedere dag dat je ze hebt aangehad! Je kunt je snowboardschoenen niet genoeg luchten en drogen tijdens je vakantie. Wees er ook zeker van dat ze kurkdroog zijn voordat je ze weer opbergt na wintersport.


Wat je het beste kunt doen om je snowboardschoenen zo snel en goed mogelijk te laten drogen

1. Maak er een gewoonte van om de binnenschoen uit je snowboardschoen te halen als je ze laat drogen.
Draag je een inlegzooltje in je binnenschoen? Haal die er dan ook uit en laat apart drogen bij kamertemperatuur. Zowel de binnen- als buitenschoen drogen sneller wanneer ze niet in elkaar zitten.

Het kan geen kwaad om je binnenschoen telkens uit je buitenschoen te halen. Ik lees wel eens dat sommige snowboarders zich afvragen of dit niet slecht is voor je binnenschoen. Dat is niet zo, kan ik je geruststellen.
Afbeelding van snowboardschoenen voor radiatorHaal de binnenschoenen uit de buitenschoenen wanneer je je snowboardschoenen laten drogen.

2. Laat je snowboardschoenen bij voorkeur zo snel mogelijk drogen door een directe warmtebron.
Zet ze daarom als het even kan vlak voor of onder een warme radiator, maar niet pal er tegenaan. Op die manier kan er nog wel warme lucht tussen de schoen en de radiator door circuleren.

Beschik je over een (skiraum met) verwarmd schoenenrek? Helemaal ideaal! Hang je snowboardschoenen dan met de punt naar boven in plaats van naar beneden in het rek. Veel snowboarders doen dit precies andersom (deed ik ook).

Het voordeel van je snowboardschoenen met de punt naar boven hangen is, dat de warme lucht beter door de hele schoen circuleert. Warme lucht stijgt namelijk op. En omdat veel vocht zich ophoopt in de punt van je snowboardschoenen, krijg je ze sneller droog. Bovendien heb je al lekker voorverwarmde schoenen op het moment dat je ze weer aan wil trekken.

3. Droog je snowboardschoenen op kamertemperatuur (bij indirect zonlicht) als er geen directe warmtebron beschikbaar is.
Je kunt ze laten drogen achter glas in de zon. Dit duurt vaak wel een stuk langer.

Je kan daarom ook losse drywarmers voor je schoenen aanschaffen. Deze kun je prima gebruiken om vocht sneller te laten verdampen uit je schoenen, zodat je altijd een warmtebron bij je hebt. Dit helpt net even een handje om ze sneller droog te krijgen. Drywarmers werken bovendien vaak met UV-licht, wat ook bacteriën doodt.

4. Laat je natte snowboardschoenen niet in de auto liggen
Neem je je natte boots na een dag snowboarden mee in de auto, dan kun je deze het beste in de kofferbak al aan de verwarmde lucht laten drogen tijdens het rijden (in combinatie met dry warmers erin). Bovendien kun je drywarmers ook gebruiken in de auto om je schoenen voor te verwarmen, lekker!

Maar: Laat je snowboardschoenen niet in de auto liggen na een dag snowboarden (om ze te laten drogen). In de auto daalt de temperatuur flink in de winter als de auto niet aanstaat. Zo drogen ze niet goed.

Pas ook op met natte snowboardschoenen in de dakkoffer leggen. Hierin drogen ze nog minder goed omdat de lucht in de helemaal kofferbak niet opwarmt. Haal ze er dus na elke dag snowboarden uit en laat ze in een verwarmde ruimte binnen drogen.


Wat kun je doen als je snowboardschoenen niet meer fris ruiken of erger?

Wanneer je je snowboardschoenen na gebruik goed laat drogen, krijgen nare geurtjes en schimmels heel weinig kans. Mocht je toch merken dat je achterover slaat van de lucht die uit je snowboardschoenen komt, dan is daar een simpele en effectieve oplossing voor: Stop je snowboardschoenen in de vriezer om van de onfrisse geur af te komen.

Je komt het snelst van vieze luchtjes in je snowboardschoenen af door de binnenschoenen 24 tot 48 uur afgesloten in een plastic zak in de vriezer te leggen. De vrieskou werkt bacteriedodend en neutraliseert nare geurtjes.

Snowboardschoenen zijn gemaakt op vrieskou te doorstaan, dus wees niet bang dat je daarmee je schoenen beschadigt. Doe dit wel na afloop van het snowboardvakantie, zodat ze weer fris ruiken wanneer je ze voor maanden gaat opbergen. Andersom heeft niet zoveel zin.

Wil je ook nog dat je schoenen ‘lekker’ ruiken? Dan zou je in elke binnenschoen een droogtrommeldoekje met odeur kunnen stoppen (terwijl je ze in de vriezer legt). Een andere oplossing voor een frisse geur is om boot banana’s of geurzakjes in je schoenen te leggen als je ze opbergt.

Wat je niet moet doen:

  • Stop je snowboard binnenschoenen nooit in de wasmachine en droger!: De kans is groot dat ze daardoor hun pasvorm verliezen en krimpen.
  • Je snowboardschoenen behandelen met chemische sopjes en sprays: dit kan een bijtende/aggressieve werking hebben op het textiel waardoor ze sneller verweren.

Schimmel uit je snowboardschoenen verwijderen

Is het vochtprobleem in je snowboardschoenen uit de hand gelopen en heb je last van schimmel in je snowboardschoenen? Vervelend, maar dat hoeft niet meteen het einde van je snowboardschoenen te betekenen. Vaak kun je de schimmel effectief verwijderen. Dat kun je het beste op de volgende manier doen:

  • Borstel de oppervlakkige schimmel er zoveel mogelijk af met een droge schoenborstel (geen harde schoonmaakborstel, hiermee beschadig je het textiel)
  • Controleer of de schimmels ook in de schoen zijn getrokken. Zo ja, behandel dit dan eerst grondig met een dettol-oplossing
  • Wrijf de plekken vervolgens ook in met een vochtige doek met een 1:1 ontsmettingsalcohol – water oplossing
  • Laat alles heel goed drogen!

Andere tips om het aantal bacteriën in je snowboardschoenen te verkleinen

Goede persoonlijke voethygiëne
Needless to say: maar hygiëne voor je snowboardschoenen betekent ook goede persoonlijke hygiëne. Trek daarom meerdere keren schone snowboardsokken aan op wintersport. Eén setje snowboardsokken voor een week wintersport is een no-go. Daarnaast wil je natuurlijk je voeten ook goed wassen. Hiermee voorkom je verdere spreiding van bacteriën in je schoenen.

Helaas is het zeer persoonlijk hoe snel je last hebt van zweetvoeten, ondanks goede hygiëne. Niet iedereen kan daar helaas wat aan doen. Je snowboardschoenen goed laten luchten en drogen blijft dus cruciaal.

Vochtregulerende snowboardsokken
Daarnaast raad ik je aan om bij voorkeur goede vochtregulerende- en vochtafdrijvende snowboardsokken te dragen als je dat nog niet doet. Merinowol onder andere, heeft deze eigenschappen. Synthetische snowboardsokken staan erom bekend dat je er sneller zweetvoeten van krijgt. Als je dat probleem al snel hebt, kunnen wollen sokken hier zeker bij helpen.

Zelf draag ik merinowollen snowboardsokken en ik zweer erbij. Zowel m’n sokken als m’n schoenen ruiken veel minder sterk. Ook heb ik permanent lekker warme voeten.

Snowboardschoenen impregneren is niet nodig

Hoe zit het met de waterdichtheid van snowboardschoenen? Snowboardschoenen worden in de fabriek voorzien van een waterafstotende coating, meer hoef jij daar niet aan te doen. In tegenstelling tot de meeste bergschoenen – en ondanks dat je er mee in de sneeuw staat – hoef je snowboardschoenen niet te impregneren.

Koop voor je snowboardschoenen dus geen dure impregneermiddellen of waterproofing sprays, dat geld kun je in je zak houden.

Je snowboardjas- en broek wil je daarentegen wel van tijd tot tijd impregneren. In dit blog leg ik je meer uit over het onderhouden van je snowboardkleding.

Welke vochtonttrekkers kun je het beste in snowboardschoenen gebruiken?

Zakjes met zout of silicabolletjes of krantenpapier in je snowboardschoenen doen, is dat een goed idee?

Krantenproppen zou ik mee oppassen. Als deze vochtig worden kan de inkt gaan afgeven op de binnenschoen. Ook zout zou ik terughoudend mee zijn. Zout kan vervelende plekken achterlaten op textiel als dit niet goed afgesloten zit. Zakjes met absorberende silicabolletjes, die ook in fabrieksverpakkingen zitten, zijn geen enkel probleem en de veiligste manier.


Controleer je snowboardschoenen op schade en berg ze goed op

Maak er een gewoonte van om na elke wintersport even je snowboardschoenen te controleren op schade. Mocht er iets zijn – de zool laat bijvoorbeeld los of er is een kabeltje/veter kapot – dan kun je dat voor je volgende vakantie nog laten maken. Het zou lullig zijn als je daar vlak voor je wintersport achter komt en het niet op tijd kunt laten maken.

Maak ook de buitenkant van de schoenen en de zool even schoon als hier viezigheid op of tussen zit, zoals modder of steentjes. Dit kan met een vochtige doek en zachte schoenenborstel.

Tot slot is voor het voor het ‘onderhoud’ van je schoenboarschoenen aan te bevelen om ze op te bergen zoals je ze draagt. Dus met de veters gelust, de fastlaces aangetrokken, of de boa’s aangedraaid. Hiermee blijft de pasvorm het beste behouden en voorkom je vervorming.

Het beste bewaar je je snowboardschoenen op kamertemperatuur, net als je andere snowboardspullen. Zo krijgen vocht en kou minder kans om je schoenen aan te tasten.

Kom hier meer te weten over hoe je het beste je snowboard kunt opbergen.

Veel snowboardplezier!