Ben je op zoek naar een (ander) snowboard? Dan heb je inmiddels ontzettend veel keuze uit verschillende merken. Heb je geen idee waar je moet beginnen? In dit artikel neem ik je in een vogelvlucht mee langs de verschillende merken van A-Z en leg ik je uit welke merken als beste worden worden aangeschreven.

Alle snowboard merken van dit moment

Hoeveel snowboard merken zijn er eigenlijk? Als je denkt dat er maar een handjevol merken is dat snowboards produceert, think again.

De laatste jaren zijn er ongelofelijk veel nieuwe merken bijgekomen die snowboards produceren. Daarmee staat de teller inmiddels op 58 (!).

Het afgelopen decennium met name, is het aanbod geëxplodeerd en hebben we er ontzettend veel kleinere en grote snowboard merken bij. Vanaf 2010 zijn er 17 merken die snowboards maken bijgekomen. Het zou me niet verbazen als dit aantal voorlopig nog blijft groeien.

Ik heb ze hieronder allemaal in een overzicht gezet.

Een overzicht van alle merken die snowboards maken op alfabetische volgorde:

Merk snowboardSinds
AAlibi (huismerk Zumiez)-
Amplid2005
Aperture (huismerk Zumiez)-
Arbor1995
BBataleon2000
Borealis2013
Burton1977
CCanary Cartell2018
Capita2000
Cardiff2014
DDC1994
Dinosaurs Will Die2004
Drake1991
Dreamscape (huismerk Decathlon)2020
EEndeavour2002
FFlow (Nidecker Group)1992
Furberg2009
GGentemstick1990
GNU (Mervin Manufacturing)1977
Goodboards2010
HHead1975
I--
JJones (Nidecker Group)2010
KK2 (Kohlberg & Co)1987
Kemper1987 (herstart 2018)
Kessler2009
Korua Shapes2012
LaMar1989
LLaunch2019
Lib Tech (Mervin Manufacturing)1977
Lobster2011
MMarhar2008
Moss1971
NNever Summer1991
Niche2010
Nidecker1984
Nitro1989
O--
PPowfinder2007
PUBLIC2015
Q--
RRad Air1991
Ride (Kohlberg & Co)1992
Rome2001
Rossignol1987
Roxy (Mervin Manufacturing)1977
SSanta Cruz1989
Sandy Shapes2016
Salomon1995
Season2020
Sims1963
Slash (Nidecker Group)2012
Stranda2015
Switchback2012
TTHE boardscompanyNiet bekend
United Shapes2014
UUnity1995
VVimana2013
WWest2016
Weston2012
X--
YYes. (Nidecker Group)2009
Z--

Mis ik nog merken? Laat het me dan vooral weten.


Wat zijn de beste snowboard merken?

Met zoveel merken moeten er haast wel een paar ‘pareltjes’ tussen zitten. Welke snowboard merken staan het beste aangeschreven? Vroeger was deze vraag makkelijker te beantwoorden, omdat er toen nog niet zoveel merken op de markt waren.

Ook waren niet alle merken toen volop bezig met het ontwikkelen van (state of the art) snowboards, maar lag de focus bijvoorbeeld meer op het maken van ski’s of andere snowboard gear. Er was een maar handvol merken die de snowboardmarkt dicteerden, waaronder Burton.

Elk merk snowboard heeft weer z’n eigen focus. Het is dus maar net wat je belangrijk vindt aan een snowboard welke merken het beste bij jou passen. Een ‘all-time’ lijstje met merken kan ik je dus niet geven.

Toch denk ik dat de volgende selectie van snowboard merken allemaal hun strepen hebben verdiend en in het rijtje van beste snowboard merken thuishoren.

Snowboard merken top 10

  • Jones
  • Bataleon
  • Ride
  • GNU
  • Arbor
  • Lib Tech
  • Burton
  • K2
  • Capita
  • Nitro
Niet elk merk maakt alleen maar goede snowboards
Een aantal merken heeft wel eens snowboards gemaakt die niet perse een succes waren binnen hun productielijn, waaronder Burton. Maar dat neemt niet weg dat het geen goede merken zijn als een keer een snowboard niet aanslaat.

Jones snowboards

Al jaren ben ik gefascineerd door Jones snowboards. Dit merk is in 2010 opgericht door Jeremy Jones en is inmiddels een zeer gerespecteerd merk dat z’n naam gevestigd heeft binnen de snowboardwereld.

Jones maakt echte high-end snowboards in de hogere prijsklasse. Met name hun ‘Flagship’ model is een echte gamechanger op de markt, met als één van de eersten een houten topsheet destijds.

Ook is Jones één van de duurzamere merken onder de snowboards als je kijkt naar de hele productieketen. Bovendien geven ze een deel van hun winst aan non-profits die met duurzaamheid bezig zijn, waaronder ‘Protect our Winters’.

Een snowboard van Jones staat al een tijdje bij mij op m’n wishlist. Ik houd m’n ogen open en kijk uit naar de boards van het nieuwe seizoen.

Jones richt ze meer op freeride modellen dan freestyle snowboards.


Bataleon snowboards

Bataleon mag ook absoluut niet ontbreken in het rijtje met de beste snowboard merken als je het mij vraagt. Sinds begin 2000 maken zij top-kwaliteit snowboards en staan ze bekend om hun unieke ‘triple base technology’ (3BT).

Deze technologie geeft Bataleon snowboards een soort lepel-vorm, waarmee je heel soepel een kantenwissel kan inzetten. De kans dat je hiermee een ‘edge catch’ pakt is daardoor een stuk kleiner.

Zelf heb ik Bataleon ook geprobeerd en moet inderdaad zeggen dat het bochtenwerk bijna geen moeite kost (al moet je oppassen dat je er niet lui van wordt).

Bataleon focust zich over het het algemeen meer op snowboards voor freestylers en all-mountain rijders.


Ride snowboards

Dan het merk Ride. Inmiddels zijn ze samengegaan met K2, maar produceren nog wel hun eigen lijn. Sinds de jaren’90 maakt Ride heel leuke en hoge kwaliteit snowboards.

Ze begonnen met het maken van speelsere boards maar hebben zich inmiddels ook bewezen met een zeer geslaagde lijn met agressievere freeride boards: de Pig boards. De Warpig is hun bekroonde juweel.

Zelf heb ik van deze lijn nu de Ride MTN Pig en ben er helemaal weg van. Hun agressievere boards zijn super stabiel en betrouwbaar op hoge snelheid, en maken het een enorm plezier om lekker te carven.

Ride maakt snowboards voor iedere rijstijl.


GNU snowboards

GNU is één van de opvallendste snowboard merken van dit moment met hun supertoffe looks en vormen. Het merk is één van de oudsten en brengt sinds 1977 snowboards onder de Mervin Manufacturing snowboard Company (waar onder andere Lib Tech en Roxyook deel van uit maken).

Alle boards van GNU worden met de hand gemaakt wat bijdraagt aan hun goede kwaliteit. Snowboards van GNU staan bekend om hun enorme robuustheid en ‘eco-manufacturing’. Zo is de hele productielijn van Mervin Manufacturing verregaand verduurzaamd.

Belangrijke kenmerken van GNU snowboards zijn verder dat ze uitgerust zijn ‘Magne-Traction’ voor extreem goede edge hold. Ook zijn GNU snowboards asymmetrisch, wat compenseert voor het feit dat onze lichamen dit ook niet symmetrisch zijn. Dit komt ten goede in het rijden.

GNU maakt snowboards voor elke type rijder, maar valt wel in een hogere prijsklasse. Helaas heb ik zelf nog geen GNU snowboard kunnen proberen, maar ik sta te popelen…


Arbor snowboards

Arbor is zo’n merk waarbij je alleen al puur voor de looks ze even wil gaan bekijken. Wat een prachtige snowboards maakt dit merk. Het merk is opgezet door een stel hippies destijds. Als je de boards ziet, snap je wel waarom.

Arbor maakt niet alleen esthetisch prachtige snowboards, maar gooit vooral hoge ogen vanwege de combinatie met de beste technologie en mooie designs. Want ze zijn niet alleen heel mooi, op hun performance staan ze ook supergoed aangeschreven.

Wat mij verder heel blij maakt met Arbor is dat ze ook behoorlijk ver gaan in het verduurzamen van hun productieketen. Ze zijn één van de meest hardvochtige snowboard merken die zich inzetten voor verduurzaming van de hele keten. Dat deden ze praktisch vanaf hun oprichting. Een echte omslag naar duurzaamheid hoefden zij dus niet meer te maken.

Arbor maakt hoge kwaliteit snowboards voor alle rijstijlen.


Lib Tech snowboards

Naast GNU van Merving Manufacturting, behoort LibTech naar mijn mening ook in het top 10 snowboard lijstje. Omdat LibTech snowboards in dezelfde fabriek en onder dezelfde omstandigheden wordt gemaakt, zit het met LibTech ook erg goed op met de wijze (eco) waarop zij hun boards produceren. Onder de naam van LibTech worden al jaren hoge kwaliteit snowboards gemaakt.

Het mooie aan LibTech is dat ze heel veel blijven innoveren in het gebruiken van verschillende materialen en mogelijkheden om hun snowboards te verbeteren. Ze zijn bekend geworden met hun ‘Magne-Traction’ technologie, die later ook is overgenomen door andere merken, waaronder zustermerk GNU.

Met Magne-Traction zijn de kanten voorzien van meerdere contactpunten, kleine uitstulpingen, die zorgen voor extreem veel grip op met name harde sneeuw en ijzige stukken. Je kunt het vergelijken met een broodmes, de kant ‘zaagt’ zich een weg door de sneeuw.

Een andere innovatie die uit de koker van LibTech kwam en nu door meer merken is geadopteerd is het zogenaamde ‘bananen’ profiel, oftwel het rocker/camber hybrid profiel.

LibTech maakt snowboards voor snowboards voor alle niveaus en stijlen.


Burton snowboards

Burton, waarschijnlijk het grootste en meest bekende snowboard merk ter wereld, doet nog steeds mee in de top-selectie van snowboard merken als je het mij vraagt. Burton heeft al jaren z’n naam bewezen.

Al ben ik wel van mening van dat ze in een aantal opzichten zijn ingehaald door andere merken die ik bespreek, maar ze maken desondanks nog steeds hoogwaardige snowboards. Zelf was mijn eerste snowboard een Burton. En ook de klassieke ‘Burton Custom’ heb ik destijds naar grote tevredenheid een week mogen proberen.

Burton staat ook bekend om enkele technologische ontwikkelingen die uit hun koker komen. Zo is het unieke ‘channel’ system een Burton uitvinding geweest.

Met het channel system – waarbij de inserts waarop je je bindingen monteert vervangen zijn voor een lange gleuf – kun je je bindingen in elke mogelijke positie zetten, wat biedt meer mogelijkheden dan de traditionele 2×4 of 4×4 set-up. Een nadeel hiervan is wel dat niet alle bindingen (van andere merken) passen op dit systeem.

Ook werkt Burton met ‘Infinite Ride Technology’ voor hun snowboards. Door verschillende lagen glasvezel te gebruiken kunnen ze de flex en pop van het snowboard waarborgen voor de rest van je snowboarddagen.

Wat je namelijk vaak merkt is dat na lange tijd en intensief gebruik de spanning in je snowboard langzaam verdwijnt, waarbij het board niet meer hetzelfde reageert als toen je ‘m kocht. Burton heeft daar dus iets op bedacht.

Wil je echt iets super unieks of heb je een super duurzaamheidsfocus als het om snowboards gaat? Dan is Burton waarschijnlijk niet het eerste merk dat je door je vingers wil laten gaan. Maar Burton heeft verder wel een uitstekende klantenservice en garantieregeling (mocht er ooit wat mis zijn met je board).

Burton maakt snowboards voor iedere rijstijl en niveau.


K2 snowboards

Hoewel je minder vaak K2 snowboards ziet op de piste, hoort K2 wat mij betreft ook in de top 10. Ze maken de laatste jaren hele toffe snowboardshapes voor alle niveau en rijstijlen, en zijn vooral een interessante keuze als je een wat agressiever snowboard zoekt waar je vooral lekker hard op kan.

Dat ook K2 een hele goede lijn heeft voor de ‘knalbakken’ is niet zo gek, aangezien K2 snowboards onder dezelfde lijn geproduceerd worden als Ride boards, die ik hiervoor al even kort besprak.

K2 maakt snowboards voor alle niveau’s en stijlen (ook splitboards), maar is vooral de moeite waard als je op zoek bent naar een agressiever en wat stijver board.


Capita snowboards

Capita wil ik zeker ook nog even noemen. Dit is een onafhankelijk snowboard merk en focust zich volledig op het maken van top-kwaliteit snowboards, met oog voor detail en prachtige designs.

Bij Capita worden alle snowboards met de hand gemaakt in hun ‘Mothership’ in Oostenrijk. De hele productieketen draait op 100% schone energie. Dit zijn twee sterke pluspunten van Capita als je duurzaamheid belangrijk vind in je afweging. De prijs ligt daardoor ook wel hoger, want Capita snowboards zijn niet de goedkoopste.

Het fijne aan Capita boards is dat ze wat lichter zijn dan sommige andere snowboards, zonder dat ze onder doen is sterkte en rij- eigenschappen. Dit komt omdat Capita gebruik maakt van ‘Multi Technology Construction’, waarbij ze een mix gebruiken van glasvezel, Kevlar en andere sterke materialen.

Bovendien gebruiken ze alleen maar eco-hout voor hun boards en inkt op waterbasis voor hun prints, waarmee ze ook uit duurzaamheidsoogpunt nogmaals een interessante keuze zijn.

Capita maakt snowboards met een camber profile voor alle niveaus.


Nitro snowboards

Tot slot Nitro. Dit is ook zo’n merk dat al vele jaren meegaat en z’n naam gevestigd heeft met het maken van snowboards, boots en bindingen. Wat mij betreft hoort Nitro daarom ook in dit lijstje met beste snowboard merken.

Het sterke van Nitro is, is dat ze snowboards maken die echt zijn afgestemd op wat snowboarders willen en niet enkel afgaan op het snelle geld verdienen. Nitro maakt daarom kwalitatief heel goede boards.

Dat zie je vooral terug in hoe ze hun snowboards samenstellen, met hoogwaardige constructie en met zorg uitgekozen materialen. Veel van hun boards zijn ook heel licht en hebben een hele zachte demping. Ook hun sintered base onderkant is één van de betere op de markt.

Nitro maakt snowboards voor alle niveaus en rijstijlen.


Voor welk snowboard merk ga jij?

Vanwege hun jarenlange trackrecord, enkele gewonnen prijzen, soms uiterst bijzondere creaties en duurzame modellen zijn de top 10 merken het bekijken waard.

Check dus vooral eens de snowboards van deze 10 merken en laat je inspireren voor het kopen van je snowboard. Tussen deze merken zit voor iedere (beginnende) snowboarder wel een snowboard dat past. Of je nou de nieuwste technologie zoekt, het mooiste design of de meest futuristische shape. En of je nou freestyler bent, lekker all-mountain wil cruisen, of de grootste poederbaas bent.

Sta je op het punt om een snowboard te kopen? Lees dan ook eens mijn blog over de beste koopmomenten voor snowboards. Hierin geef in je een paar tips die je een hoop geld kunnen besparen.

Tot slot noem ik op mijn aanbevolen pagina ook nog een aantal snowboardmerken waar ik persoonlijk fan van ben voor snowboardkleding- en gear, voor als je daar nog naar wil kijken.

Veel snowboardplezier!