Als jij net als ik goed voorbereid de piste op gaat, vraag je je misschien af wat je allemaal bij je moet hebben voor een dag snowboarden in de bergen. Nu ken ik genoeg boarders die ervan gruwen om spullen mee te nemen en het liefst met niets gaan, behalve een portemonnee en een skipas. Zelf heb ik graag een paar andere dingen ook altijd bij me, waarvan de kans groot is dat ik ze nodig heb. In dit blog leg ik je uit wat ik standaard bij me heb en waarom.

Dingen om mee te nemen met snowboarden

Wanneer je een dag gaat snowboarden in de bergen, ben je al gauw een uur of 6 van huis als alles meezit. Ook kan er van alles gebeuren, waardoor je blij bent als je bepaalde dingen bij je hebt. Neem daarom op z’n minst een paar items mee in je (rug)zak die je vrijwel zeker nodig zult hebben.

Het spreekt voor zich dat je natuurlijk je portemonnee, identiteitsbewijs en skipas op zak hebt. Andere dingen liggen misschien minder voor de hand, maar wil je wel overwegen.

Ik heb met snowboarden altijd bij me:

  • Flesje water
  • Zonnebrand
  • Papieren pistekaart
  • EHBO-kitje
  • Extra skibril of lens
  • Smartphone oplader of powerbank
  • Iets kleins te snacken (of lunchpakket)
  • Kleine multitool met schroevendraaier
  • Muts
  • Portemonee + ID
  • Zonnebril
  • Skipas
Dingen voor in je (rug)zak met snowboardenEen greep uit de dingen die standaard in mijn (rug)zak zitten met snowboarden.

Bekijk ook de beginnerschecklist zodat je weet wat je het beste kunt dragen met snowboarden.

Flesje water

Bij een dag snowboarden is het heel belangrijk om voldoende te blijven drinken. Je bent immers aan het sporten en drinkt al gauw te weinig op zo’n dag. Veel boarders (en skiërs) drinken alleen tijdens de lunch, misschien nog een keer tussendoor en aan het einde van de dag tijdens de après-ski. Dat is vaak niet genoeg.

Ik weet uit ervaring dat het niet fijn is wanneer je mega dorst hebt (en tussendoor dus al weinig of niet gedronken hebt) en ergens bent op de piste waar je geen directe mogelijkheid is om wat te drinken. Dan ben je blij als je zelf water mee hebt genomen.

Zonnebrand

Als je ergens flink wordt blootgesteld aan de zon, is het wel met wintersport. Ga je snowboarden in de bergen, zorg dan altijd dat je een kleine zonnebrand bij je hebt (met de juiste beschermingsfactor voor jouw huidtype) en smeer je gezicht (en nek) vooraf, maar ook tussendoor goed in.

Het is verraderlijk hoe snel je kunt verbranden op wintersport als de zon schijnt, met de weerkaatsing op de sneeuw.

Papieren pistekaart

Nu kun je de pistekaart van het gebied waar je heen gaat digitaal bekijken op je smartphone. Toch is het sterk aan te raden om ook altijd een papieren pistekaart mee te nemen.

De batterij van je smartphone kan sneller leegraken in de kou en je moet kunnen blijven navigeren overal waar je bent. Een pistekaart is ook groter en duidelijker te lezen dan sommige digitale kaarten. Dit helpt enorm wanneer het weer slecht is. Stop daarom altijd een gratis pistekaart in je zak. Deze kun je in ieder geval pakken bij de ticketshops, verhuurshops en veel dalstations.

EHBO-kitje

Lang niet iedereen zal dit doen, maar het is ook handig om een klein EHBO-kitje met een paar essentiële dingen mee te nemen als je een rugzak draagt met snowboarden. Niet alleen voor als je zelf wat overkomt, vooral voor anderen.

Wat veel snowboarders niet weten is dat je verplicht bent om hulp te verlenen op de piste als je een ongeluk ziet gebeuren. Dus niet alleen wanneer je medisch geschoold bent of een EHBO-cursus hebt gedaan, nee altijd. Al is het maar om de omgeving af te zetten of een telefoontje te plegen.

Ik heb het meermaals meegemaakt dat ik hulp moest verlenen bij anderen die ten val waren gekomen. Daarbij is mijn EHBO-setje een aantal keren goed van pas gekomen.

Wanneer je iemand een pleister of verbandje kan geven bij een bloeding, zijn anderen je echt heel dankbaar. Zo heb ik ook een keer een isolatiedeken tegen de kou over iemand heen kunnen leggen die op de sneeuw moest liggen wachten op de reddingsdienst.

Extra skibril of lens

Draag je een skibril, dan kan het slim zijn om een verwisselbare lens of andere skibril mee te nemen voor als het weer verandert op de berg.

Waarschijnlijk check je ‘s ochtends het weerbericht op de berg en stem je daarop af welke bril (of lens) je nodig hebt die dag. Als je ziet dat het weer kan gaan omslaan, is het geen overbodige luxe om ook een tweede bril of lens bij je te hebben voor je eigen veiligheid.

Zelf heb ik altijd een verwisselbare lens bij me. Ik wissel vrij snel van lens als het weer verandert, omdat ik moeite heb met diepte zien in de sneeuw. Het luistert nogal nauw welke lens ik draag. Als je dit weet van jezelf snowboard je een stuk comfortabeler en veiliger.

Beslaat je skibril? In dit blog geef ik een aantal tips wat je daaraan kunt doen.

Smartphone oplader

De kou in de bergen kan ervoor zorgen dat de batterij van je smartphone sneller leeg loopt. Behoorlijk irritant als je net iemand wil bellen of bereikbaar moet blijven voor anderen, of een mooie foto van je omgeving wil maken.

Het is daarom slim om je oplader mee te nemen. Je kunt dan altijd je smartphone weer een beetje opladen bij een restaurant of berghut en hoeft niet tussendoor terug naar je vakantieverblijf of auto.

Een alternatief is om een powerbank mee te nemen in je rugzak, zodat je ‘m in je tas kunt opladen. Het helpt ook – als het echt heel koud is – om iets van een sok om je smartphone te doen als extra buffer tegen de kou.

Iets kleins te snacken en lunchpakket

Niet alleen voldoende drinken tijdens het snowboarden is essentieel, ook heb je voldoende brandstof nodig. Merk je dat je een beetje slap wordt en kun je niet direct naar een restaurant om iets te eten? Dan ben je blij als je iets te snacken in je zak hebt, bijvoorbeeld een proteïnereep of nootjes.

Besluit daarom altijd van tevoren wat je met lunchen gaat doen. Je kunt in restaurant eten, maar ook zelf een lunchpakketje meenemen.

Kleine multitool met schroevendraaier

Bij een aantal piste stations hangt meestal een schroevendraaier om je bindingen mee af te stellen, maar niet overal. Dat is iets om rekening mee te houden. Het is knap vervelend namelijk als je niet in de buurt van een schroevendraaier bent als je binding losraakt, of je deze wil verstellen.

Ik heb zelf een paar keer meegemaakt dat een schroefje van m’n binding losraakte tijdens het snowboarden, of m’n straps niet goed afgesteld. Ik wil dit altijd ter plekken kunnen herstellen. Daarom draag ik sindsdien altijd een kleine schroevendraaier bij me en die wordt nogal eens gebruikt.

Muts

Een muts is ook altijd handig om mee te nemen. Neem je een pauze en plof je na afloop lekker neer bij een berghut? Dan kan het prettig zijn om een muts op te doen tegen de wind en kou.

In dit blog leg ik uit waarom je beter een helm kunt dragen tijdens het snowboarden en geen muts.

Zonnebril

Misschien draag jij in plaats van een skibril liever een zonnebril, dan heb je ‘m al bij je. Maar voor goggle-dragers kan het prettig zijn om ook een zonnebril bij je te hebben voor wanneer je een break neemt (in de zon) en je ogen wil beschermen.

Wanneer je geen rugzak mee wil nemen de piste op
Nu weet ik dat niet iedereen een rugzak(je) mee wil nemen op de piste. Doe je dit niet, stop dan in ieder geval de volgende dingen in de zakken van je jas of broek:

  • Zonnebrand
  • Smartphone oplader
  • Snackreep
  • Papieren pistekaart
  • Skipas
  • Portemonnee + ID

Tot slot kan het natuurlijk zo zijn jij ook nog andere dingen mee wil nemen, zoals een snowboardslot of extra laagje kleding. Voor iedereen zal het lijstje met wat er in je rugzak gaat met snowboarden er dus iets anders kunnen zien. Dit is mede afhankelijk van het weer, met wie je bent en of anderen ook spullen dragen.

Waar het om gaat is dat je nadenkt over wat je wel en niet meeneemt de piste op. Je wil niet onnodig dingen meenemen, maar wel goed voorbereid op pad gaan.

Veel snowboardplezier!