Wanneer je je eigen snowboard hebt kan het voorkomen dat er roestplekken op de staalkanten ontstaan. Dit gebeurt namelijk best vaak. Maar is dat ook een probleem? In dit blog leg ik je uit waarom (oppervlakkige) roest vaak geen ramp is, maar dat wel kan worden als je het onbehandeld laat. Ook leg ik je uit hoe je de het verwijdert en hoe je de kans op roestvorming verkleint.

Waarom roesten de staalkanten van snowboards?

De staalkanten van snowboards zijn niet gemaakt van roestvrij staal. Daarom kunnen ze gaan roesten als ze in contact komen met vocht en lucht. Dit is moeilijk 100% te voorkomen.

Roest heeft bovendien helemaal niet lang nodig om te vormen. Dit kan al ontstaan in de paar uur wanneer een snowboard mee terug naar huis gaat in de tas, en nog licht vochtig is of nat. Of wanneer je je snowboard open en bloot op het dak van je auto vervoert en het regent. In een paar uur kunnen de eerste roestplekjes dan al zichtbaar worden.

Leest hier meer over de manieren om je snowboard te vervoeren met wintersport.

Een andere boosdoener waardoor roest ontstaat is het opbergen van je snowboard in een te vochtige omgeving, waarbij roest maanden de tijd heeft om door te zetten.


Roest verwijderen van de staalkanten

Een grote geruststelling is dat je snowboard niet meteen is afgeschreven als er een paar roestplekken op zitten. Je kunt het in veel gevallen namelijk makkelijk zelf weghalen.

Oppervlakkige roest weghalen

In de meeste gevallen gaat het om oppervlakkige roestplekjes. Deze zijn onschuldig en echt geen big deal. Waarschijnlijk heb je zelf de tools al in huis om dit weg te halen.

Oppervlakkig roestplekken op je staalkanten verwijder je met:

  • De groene kant van een nieuw schuursponsje
  • Een stukje nat fijn schuurpapier

De groene kant van een nieuw schuursponsje doet wonderen, is mijn ervaring. Dit werkt in 99% van de gevallen als je er op tijd bij bent. Een stukje vochtig schuurpapier werkt ook.

Doe je je snowboard onderhoud zelf en heb je een setje tools in huis gehaald? Dan kun je ook gebruiken:

  • Een schleif gummi
  • Een slijpsteen
  • Een (fijne) diamant vijl

Zo haal je oppervlakkige roest van je staalkanten:
Schuur een paar keer heen en weer over de roestplek. Oppervlakkige roest zou meteen los moeten komen op deze manier. Gebruik je een diamantvijl, zorg dan altijd dat de vijl helemaal plat op de staalkant ligt (in een hoek van 45 graden) door goed druk te zetten. Hiermee voorkom je dat de staalkant van onderen scheef vijlt.

Oppervlakkige roest eraf snowboarden
Omdat oppervlakkige roest vrij onschuldig is, kun je er ook voor kiezen om het erop te laten zitten. Als je dit ontdekt vlak voordat je op wintersport gaat zou je de roest er ook weer af kunnen snowboarden, doordat je staalkanten frictie met de sneeuw hebben (zeker met carven).

Ik heb er zelf nooit zo op gelet of dit goed werkt, omdat ik het zelf liever weghaal op voorhand (om erger te voorkomen). Maar anderen hebben hier succesverhalen over, dus dat zou je kunnen proberen.

Laat roestplekken niet zitten als je je snowboard opbergt voor langere tijd
Mijn advies is wel om roestplekken niet te laten zitten wanneer je je snowboard gaat opbergen voor langere tijd. Als je je snowboard voor een flink aantal maanden opbergt, kan de roest verder om zich heen grijpen en uitgroeien tot hardnekkige roest als je pech hebt, wat schadelijker is voor je snowboard.

Kom je terug van wintersport en zie je dus roestplekken? Laat dit dan even weghalen in de onderhoudshop als je toch van plan was om je staalkanten te laten slijpen, of verwijder het zelf. Just to be sure.

Hardnekkige roest weghalen

Heeft zich een dikke laag roest gevormd op je staalkanten? Ook dan kunnen ze vaak gelukkig nog hersteld worden, al heeft dit meer gevolgen.

Hardnekkige roest is dikker en korreliger van structuur en kan diep in de staalkanten gaan zitten. Dit schuur je er niet meer zo makkelijk af met een paar bewegingen. Hardnekkige roest ontstaat vaak op staalkanten waar bramen op zitten die niet gerepareerd zijn. Lichte beschadigingen in de staalkant zijn namelijk de ideale ingang voor roest om zich te gaan nestelen.

Hardnekkige roest op je staalkanten wil je altijd verwijderen omdat:

  • Je staalkanten er minder of geen grip door hebben in de sneeuw
  • Je staalkanten er broos van worden en hun sterkte verliezen
Roest op staalkant snowboardSnowboard staalkanten die flink verroest zijn

Om dit goed te herstellen moeten je staalkanten flink machinaal geslepen worden. En hoe meer eraf geslepen moet om de schade te herstellen, des te meer effect dit heeft op de levensduur van je snowboard. Hardnekkige roest wil je dus echt liever voorkomen.

Om hardnekkige roest weg te laten halen kun je je snowboard het beste naar een onderhoudshop brengen. Zij hebben hier de juiste apparatuur voor en weten wat ze moeten doen.

Ik heb mensen zelf met een slijptol aan de gang gezien om compleet verroeste staalkanten een poging tot nieuw leven te geven (op hoop van zegen), ik raad dit je sterk af als je niet weet wat je doet. De kans dat je hiermee je belag en staalkanten beschadigt is behoorlijk groot.


Zo verklein je de kans roest op de staalkanten van je snowboard

Ondanks dat staalkanten roesten en dat dit moeilijk helemaal te voorkomen is, kun je de kans op roest echt wel minimaliseren. Hiervoor heb ik een aantal tips.

Maak je snowboard na gebruik altijd helemaal droog

Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen om roest te voorkomen is je snowboard na gebruik helemaal afdrogen! En dan vooral de staalkanten. Ik heb zelf daarom altijd een oude handdoek bij me in m’n snowboardtas, waarmee ik ‘m helemaal afdroog en het meeste vocht wegveeg.

Laat je snowboard echt goed drogen voordat je ‘m opbergt. Dit betekent dat je ‘m thuis of op wintersport nog een poosje op kamertemperatuur of in een skiraum wil laten drogen.

Bewaar je snowboard bij voorkeur in huis op kamertemperatuur

Als het even kan en je daar plek voor hebt, is het handiger om je snowboard op kamertemperatuur te bewaren dan bijvoorbeeld in (een vochtige) schuur of berging. Daar heb je het minste last van temperatuurschommelingen en vochtproblemen.

Bewaar je snowboard in een open hoes

Heb je erg snel last van roest op de staalkanten? Dan kun je je snowboard beter niet opbergen in een gesloten snowboardhoes. Laat de hoes een stukje open zodat vocht een kans krijgt om te ontsnappen.

Laat je je snowboard wel in de opberghoes zitten, dan kan het helpen om er bij voorbaat wat zakjes met silica gel bij te doen als ontvochtiger.

Meer over hoe je je snowboard het beste opbergt na wintersport vertel ik je hier.

Zorg dat je staalkanten in goede shape zijn

Check na iedere wintersport even de conditie van je staalkanten. Zitten er bramen of scheurtjes in omdat je een steen had geraakt? Laat je staalkanten dan meteen slijpen (of doe het zelf als je weet hoe).

Roest kan zoals ik al eerder zei sneller en dieper in je staalkanten trekken waar er beschadigingen zitten. Je snowboard (zelf) onderhouden is dus echt geen overbodige luxe!

Je staalkanten een laagje wax geven: pas daarmee op

Ik lees en hoor best vaak dat snowboarders hun staalkanten een laagje wax geven als ze ‘m voor langere tijd wegzetten. Het idee is dat dit een buffer vormt tussen het metaal en de vochtige omgeving. Dat klinkt logisch, zou je zeggen.

Maar een snowboardgear-deskundige vertelde een keer dat je daarmee juist de kans op roestvorming vergroot. Er hoeft namelijk maar een miniscuul beetje vocht op je staalkanten te zitten, zodra je dat ‘inpakt’ met wax kan het niet meer ontsnappen en ontstaat er juist roest op je staalkanten. Ik zou het daarom niet doen.

Je staalkanten insmeren met olie substanties: ook mee oppassen

Wanneer je een gloednieuw snowboard koopt, zijn je staalkanten voorzien van een anti-roest coating. Zodra je ermee gaat snowboarden slijt dit laagje eraf. Kun je naderhand weer een middeltje erop smeren om roest te voorkomen?

Ik ben nog geen wondermiddeltjes tegengekomen en ben er zelf erg terughoudend mee. Ik lees weleens dat anderen vaseline op hun staalkanten smeren of anti-roest spray als ze ‘m voor langere tijd wegleggen.

Alles wat een oliebasis heeft zou ik vermijden, vanwege de grote kans dat het op je belag komt. Vettigheid op je belag zorgt ervoor dat die plekken minder goed wax opnemen in het vervolg.

Veel snowboardplezier!


Roestvrij staal is voorlopig nog geen oplossing voor snowboards
Waarom zijn tot slot de staalkanten van snowboards niet gemaakt van roestvrij staal, als ze constant blootgesteld worden aan vocht en kou, wat de perfecte cocktail is voor roestvorming?

Nu ben ik geen metaal-deskundige, maar ik was hier zelf wel benieuwd naar. Jij misschien ook.

Wat ik begreep van een ingenieur is dat de belangrijkste argumenten zijn waarom er niet massaal roestvrijstalen-staalkanten worden geïntroduceerd, is omdat ten eerste de hardheid van roestvrij staal te groot zou zijn voor wat wenselijk is met snowboarden. Staalkanten van rvs zullen vanwege hun hogere hardheid sneller breken bij buigen en draaien. 

Daarnaast is rvs aanzienlijk moeilijker te onderhouden (slijpen), en ook zouden de kanten niet zo scherp kunnen worden als nu mogelijk is met koolstofstaal. Dan speelt ook nog het argument mee van de kosten. De fabricagekosten voor rvs zouden snowboards een stuk duurder maken en de verkoop van snowboards ontmoedigen. Daarom worden staalkanten nog altijd op grote schaal gemaakt van koolstofstaal (met soms een klein deel chroom). 

Of dit ook de ‘holy grail’ is voor snowboards de komende jaren valt niet te zeggen. De ontwikkeling van de snowboardtechnologie gaat inmiddels zo rap, dat het goed zou kunnen dat er voor de staalkanten op termijn ook voor een andere oplossing gekozen wordt.

Voorlopig zullen we het moeten doen met staalkanten die nou eenmaal kunnen gaan roesten, gelukkig is dat geen probleem als je er op tijd bij bent.