Een beslagen skibril is een grote ergernis tijdens het snowboarden. Het beneemt je zicht waardoor je niet voluit kunt snowboarden en het is ook nog eens gevaarlijk omdat je minder ziet. Maar wat doe je eraan en hoe kun je het eventueel voorkomen? In dit blog geef ik tips hoe je de kans op beslagen goggles verkleint en wat je het beste kunt doen als je skibril toch beslaat.

Waarom beslaat een skibril?

Een skibril beslaat zodra minuscule waterdruppeltjes zich hechten aan de binnenkant van je lens en condens vormen. Condens op je skibril kan ontstaan wanneer het temperatuurverschil tussen de koude buitenlucht en de warmere binnentemperatuur van de bril (als gevolg van lichaamswarmte, uitademen en zweten) te groot wordt. Zodra vochtige lucht in contact komt met een koude lens, hecht dit als kleine waterdruppels aan de lens en ontstaat er condens.

De standaard anti-fog coating gaat beperkt mee

Maar waarom condenseren skibrillen die juist voorzien zijn van een anti-fog coating? Alle goggles worden in het fabricageproces behandeld met anti-fog coating, maar die coating werkt na verloop van tijd uit. Dat is dus normaal en mag je verwachten.

Anti-fog coating op goggles werkt na ongeveer 100 dagen uit bij de meeste brillenmerken. Beslaat je bril regelmatig, dan kan dat erop duiden dat je anti-fog coating is uitgewerkt.

Je lichaam geeft vocht af in je skibril

Maar ook wanneer de coating nog prima is kunnen je goggles toch beslaan op bepaalde momenten. Dit heeft te maken met je lichaamstemperatuur en de temperatuur buiten. Skibrillen beslaan sneller bij een hoge luchtvochtigheid buiten wanneer er bijvoorbeeld natte sneeuw valt. In combinatie met zweten en het inblazen van warme lucht via een nekwarmer of gezichtsmasker in je bril kunnen je goggles beslaan.

Op hele koude dragen draag je mogelijk een gezichtsmasker die je over je neus en mond trekt. Je blaast dan veel vocht uit met uitademen dat als condens je bril in kruipt. Je skibril sluit nooit perfect 100% aan op je gezicht (ook al lijkt het van wel). Daardoor kan vocht je bril in trekken en je lens beslaan.


Hoe voorkom je dat je googles beslaan? Do’s en don’ts

Nu je weet waarom je goggles kunnen beslaan is het handig om te weten wat je er aan kunt doen om de kans te verkleinen dat het gebeurt. Je kunt namelijk een paar dingen doen die de kans verkleinen. Ik leg ze uit.

1. Zorg voor goed ventilerende goggles

Het begint bij het kopen van een skibril. Check bij het uitkiezen van een skibril hoe het zit met de ventilatiegaten in de bril. Condens kun je voor een groot deel voorkomen wanneer de bril van binnenuit goed kan luchten. Hoe meer ventilatiegaten, des te beter.

Dit is vooral belangrijk als je veel zweet waardoor er sneller vochtdruppeltjes in de bril komen. Let er bij het uitzoeken van een skibril daarom op dat je een model kiest met voldoende ventilatiegaten, zodat het temperatuurverschillen tussen de buitenlucht en binnentemperatuur kleiner wordt.

Afbeelding van ventilatiegaten in skibrilEen skibril met extra ventilatiegaten in de lens helpt beter te ventileren.
Extra ventilatiegaten
Alle moderne goggles worden uitgerust met ventilatiegaten aan de bovenkant en onderkant van het montuur. Wel hebben sommige merken extra ventilatiegaten in de lens zelf ter hoogte van de wenkbrauwen, daar waar je doorgaans zweet afgeeft van je voorhoofd.

2. Draag ook een goed ventilerende helm

Niet alleen goed ventilerende goggles zijn essentieel om condens te voorkomen. Je zult sterker gaan zweten aan je hoofd en gezicht wanneer je een helm draagt die niet goed ventileert. Dit vergroot de kans dat het vervolgens in je bril komt en de boel gaat beslaan.

Let er daarom bij het aanschaffen van een helm ook op dat je een model kiest met veel ventilatiegaten (die je handmatig kan open- en dicht zetten).

Klinkt een helm overbodig? Ik geef je in dit blog 9 essentiële tips waarom je een helm wil dragen met snowboarden en geen muts.

3. Zorg ervoor dat je de piste op gaat met een droge skibril

Doe je je klamme goggles af na het snowboarden en stop je ze in je jaszak in het hoesje waar je ze laat zitten tot de volgende dag om ze vervolgens weer op te zetten? Hiermee vraag je om een beslagen lens. Als je goggles namelijk nog vochtig zijn en je gaat er direct mee de koude buitenlucht in op de piste, is de kans heel groot dat ze beslaan.

Laat je goggles daarom goed drogen na elke dag op de piste. Laat niet alleen de lens zelf goed drogen, maar juist ook de foamranden die je tegen je gezicht aan zet. Deze foamranden kunnen een hoop vocht vasthouden afgeven aan de binnenkant van de bril.

 Leg je goggles nooit op een verwarming te drogen!
Ook niet voor een paar minuten. De reden: de meeste goggles bestaan uit 2 dunne op elkaar geplakte lenzen. Door de directe warmte van een hittebron smelt deze tussenlaag, waardoor er vocht tussen de lenzen kan komen. Als deze tussenlaag eenmaal is beschadigd, is de werking van je goggles niet meer goed. 

Laat daarmom je skibril op kamertemperatuur drogen. Heb je goggles met een verwisselbare lens? Dan helpt het om de lens los te halen en het geheel apart te laten drogen. Heb je weinig tijd om je skibril te laten drogen? Dan kun je ook een haardroger op de KOUDE stand gebruiken om het vocht uit de lens te blazen - gebruik NOOIT de warme stand. 

Dat je goggles nooit direct op de verwarming moet laten drogen geldt overigens ook voor je snowboardkleding. Waarom dat zo is leg ik je uit in mijn blog over hoe je snowboardkleding onderhoudt.

5. Kleedt je niet te warm aan met snowboarden

Dit klinkt misschien gek, want als het stervenskoud is buiten volgens je weer app wil je natuurlijk geen kou lijden. Maar door je te warm aan te kleden in combinatie met intensief bewegen ga je sneller zweten. En zodra je gaat zweten is de kans weer groter dat de binnenkant van je goggles beslaan. Je overall goed en comfortabel aankleden, maar niet te warm draagt dus ook bij aan het niet beslaan van je goggles.

Vraag je je af wat je het beste allemaal kunt aantrekken met snowboarden? Bekijk dan mijn ‘wat te dragen met snowboarden checklist‘ voor beginners.

6. Houd je goggles op als je voor lange tijd niet beweegt in de buitenlucht

Door te blijven bewegen zorg je voor ventilatie in de skibril. Ga je voor langere tijd stilstaan of zitten in de buitenlucht? Dan is de kans ook groter dat je bril beslaat. Het beste kun je ‘m dan ophouden in plaats van afdoen.

7. Draag een goed ademende nekwarmer (of gezichtsmasker)

Draag je graag een nekwarmer tegen de koude buitenlucht en trek je deze het liefste helemaal op tot aan je neus als het echt koud is? Dan blaas je met ademen vochtdeeltjes je bril in, vooral als de rand van de goggles tegen de nekwarmer aanzit. Draag een nekwarmer dus liever niet over je neus, hoe verleidelijk ook, maar zorg ervoor dat je zo min mogelijk vochtige adem mee je bril in blaast.

Hierbij maakt het ook verschil of je een nekwarmer draagt van een goed ademende-, temperatuuregulerende- en vochtafdrijvende stof zoals merinowol, of een synthetische stof zoals polyester. Mijn tip: check bij het kopen van een nekwarmer ook altijd even het label voor waar de nekwarmer van gemaakt is.

8. Maak je skibril niet schoon met water of chemicaliën

Is je lens vies? Gebruik dan een droog microvezel brillendoekje om ‘m schoon te maken. Gebruik geen water, zeep of andere schoonmaakmiddelen want dit tast de anti-fog coating op de lens aan.

Ik lees online de wildste verhalen van mensen die huis-tuin-en-keukentips geven om je skibril te ontdoen van condens. Zo wordt voorgesteld om je lens te behandelen met tandpasta of afwasmiddel. Ik raad dit persoonlijk af en zou dit zelf nooit testen op een lens van ca. € 100,-.

Wat hierbij namelijk even vergeten wordt is dat tandpasta namelijk een schurende werking heeft en in afwasmiddel zitten bepaalde zuren met een bijtende werking. Beide kunnen de kunststof lens dus aantasten en permanent beschadigen. Dit soort tips komen met name vanuit de duikwereld. Maar de lens van een duikbril – waarmee je onder water gaat – heeft een hele andere samenstelling dan een skibril. Wees je daarvan bewust.

9. Neem een flesje anti-fog spray mee

Als laatste tip: wanneer je merkt dat je skibril vaker begint te beslaan kan het helpen om een anti-fog spray bij je te hebben. Dit is niet een permanente oplossing, want je legt een tijdelijk laagje op de binnenkant van de lens. Dit laagje gaat ongeveer 5 dagen mee.

Anti-fog spray zorgt ervoor dat vochtdruppeltjes aan de binnenkant van je lens zich niet kunnen hechten aan de lens in de vorm van condens, maar als een straaltje water naar beneden lopen. Daarmee kun je namelijk nog wel zien.


Wanneer is het tijd voor een nieuwe skibril?

Na verloop van tijd en hopelijk pas na jaren wanneer je merkt dat je lens te vaak beslaat, mag je er vanuit gaan dat de anti-fog coating niet meer goed werkt. Heb je geen zin om aan de slag te blijven met anti-fog sprays, dan is het een goed moment om een nieuwe skibril aan te schaffen.

Enkele kooptips voor nieuwe goggles

Koop een kwaliteit skibril, die beslaan echt minder snel. Toegegeven: goggles zijn behoorlijk aan de prijs, maar het belang van goed zicht tijdens het snowboarden mag niet onderschat worden. Dit draagt bij aan je eigen veiligheid – net als het dragen van een helm. Een beslagen lens kan echt je dag op de piste verpesten.

Zelf ben ik enorm fan van googles waarbij je de lens kunt vervangen en niet de hele goggle weg hoeft te doen (met het oog op duurzaamheid). Ook kun je daarmee vaker en makkelijker wisselen van lens als het weer verandert op de piste, zonder aparte skibrillen bij je te moeten hebben.

Afbeelding van verwisselbare lenzen voor skibril

  • Schaf goggles aan met een verwisselbare lens, zodat je ook een back-up lens bij je hebt (als de ander ligt te drogen)
  • Koop een skibril die goed aansluit op je gezicht, met name de foamranden. Een dun laagje foam (op goedkopere modellen) zit vaak niet altijd zo goed sluitend als goggles met meerdere foamlagen.
  • Let op ventilatiegaten in de goggles. Hoe meer ventilatiemogelijkheden de skibril heeft, des te beter.

Veel snowboardplezier!