Heb jij net een nieuwe set snowboardkleding aangeschaft, of ben je je aan het oriënteren op je eerste snowboard outfit? Dat is meestal een flinke investering. Daarom is het handig om te weten hoe je zo lang mogelijk met je nieuwe snowboardjas en -broek doet. Op de juiste manier je snowboardkleding onderhouden en ze af en toe een beetje liefde geven helpt daarbij. In dit blog bespreek ik hoe je het beste met je snowboardkleding om kunt gaan om er zo lang mogelijk van te genieten en in topconditie te houden.
Het belang van je snowboardkleding onderhouden
Snowboardkleding is technische outdoorkleding dat aan een paar belangrijke eigenschappen moet voldoen. Zo krijg je het niet koud op de piste en voelen je kleren niet klam aan als je fanatiek bezig bent.
Een snowboardbroek en – jas hebben een speciaal membraan aan de buitenkant
Vrijwel alle snowboardkleding wordt gemaakt van synthetische materialen met een speciaal dun waterafstotend membraan aan de buitenkant. Dit membraan bestaat uit allemaal kleine poriën waar water en sneeuw moeilijk – en pas na hele grote hoeveelheden – doorheen kunnen dringen vanaf de buitenkant.
Aan de andere kant zorgen die poriën er ook voor dat vocht dat zich binnenin je kleding ophoopt, een weg naar buiten kan vinden. De werking van dit membraan is naast waterafstotend, dus ook vochtafdrijvend en ademend.
Deze buitenste laag zorgt er bijvoorbeeld voor dat als je veel op je billen op de piste zit, je geen kleddernatte kont krijgt. En dat ondanks dat je misschien veel aan het zweten bent, je kleren niet klam aanvoelen.
Het meest gebruikte membraan voor snowboardkleding is het bekende ‘Gore-Tex’. Maar er zijn meer (merk-eigen) membranen en ook duurzamere alternatieven, zoals Sympatex dat 100% recyclebaar is.
De vochtafstotende en – afdrijvende eigenschappen verliezen na enige tijd hun werking
De werking van het buitenste membraan op je snowboardkleding verliest op den duur door slijtage z’n werking. Je gaat dit vanzelf merken doordat je kleding wat nat en klam kan gaan aanvoelen na een dag boarden. Als dat het geval is dan weet je dat je broek en jas wat liefde nodig hebben!
Je kunt de eigenschappen van deze buitenste laag namelijk als het ware weer ‘heractiveren’, door je snowboardkleding op de juiste manier te wassen en te drogen. Zo doe je langer (lees: jaren) met je snowboardbroek en -jas.
Voorkom dat nare luchtjes en vuil permanent in je snowboardkleding trekken
Naast het waterafstotende- en vochtafdrijvende membraan wil je je kleding ook wassen om te voorkomen dat er vuil in trekt. Merk je dat je kleding begint te ruiken? Ook dan kun je het beter weer even wassen.
Ook last van nare luchtjes in je snowboardschoenen? Lees dan hier hoe je het beste je snowboardschoenen onderhoudt.
Je snowboardkleding wassen en drogen: zo pak je dat aan
Oke, nu je weet waarom je af en toe je snowboardbroek en – jas moet wassen is de vraag: wanneer dan en hoe vaak?
Ga je ieder jaar één week op wintersport, was dan na elke wintersport je kleren als je merkt dat de kleding van binnenuit klam aanvoelt. Is dat niet het geval dan kun je het best tot twee seizoenen rekken.
Ga je vaker per jaar snowboarden, dan zul je misschien wel twee of drie keer per jaar je kleding moeten wassen. Het ligt er een beetje aan. Je kunt dit zelf het beste beoordelen omdat je het aan hebt.
Laat je snowboardkleding ook luchten Ik raad je sowieso aan om je jas en broek na elke dag snowboarden even te laten luchten aan de buitenlucht. Bijvoorbeeld aan een kledinghanger bij een open raam. Zo voorkom je dat nare geurtjes zich snel ophopen en zo kan de kleding extra ademen.
Gebruik altijd speciaal wasmiddel voor technische eigenschappen en geen wasverzachter
Belangrijk is om geen ‘gewoon’ wasmiddel te gebruiken, maar altijd een fijnwasmiddel in combinatie met een impregneermiddel dat de technische eigenschappen van je kleding ‘ophaalt’ en opnieuw voedt.
Gebruik daarnaast nooit wasverzachter. Dit kan de poriën in het membraan van je kleding verstoppen. Daardoor verliest het juist z’n werking.
Welke wasmiddelen zijn dan geschikt? Ik heb hieronder een lijstje gemaakt. Zelf heb ik goede ervaringen met HG impregneer wasmiddel en Nikwax techwash voor het wassen van m’n snowboardkleding.
Beste wasmiddelen voor snowboardkleding:
- Harmisol impregneerwasmiddel
- HG impregneerwasmiddel
- Nikwax techwash
- Grangers performance wash
- Woolite fijnwasmiddel
- Grangers down wash (voor dons)
Snowboardkleding wasinstructies
Was je snowboardkleding indien nodig in twee keer. De eerste keer met een fijnwasmiddel dat de waterafstotende laag beschermt. Was het daarna nog een keer, maar dan met een impregneerwasmiddel dat het buitenste membraan opnieuw voedt.
Je kunt ook een 2-in-1 wasmiddel kopen (vanuit milieu oogpunt), zodat je met één wasbeurt klaar bent. Dit wasmiddel heeft zowel een reinigende als impregnerende functie, zoals Grangers 2-in-1.
Stappenplan snowboardkleding wassen:
Stap 1. Verwijder viezigheid, zoals moddervlekken zoveel mogelijk met de hand voordat je kleding de wasmachine in gaat. Dit kun je het beste doen met een doekje en lauwwarm water.
Let op: als je een jas hebt die gevoerd is met dons of ander duur materiaal, maak dan zacht draaiende bewegingen. Druk en wrijf niet te hard over de jas.
Stap 2. Controleer vervolgens voordat je je snowboardkleding in de wasmachine stopt of alle zakken van je jas en broek leeg zijn. Doe ook alle ritsen dicht om te voorkomen dat ze je kleding kunnen beschadigen. Doe geen andere kleding erbij in de trommel.
Stap 3. Afhankelijk van de materialen waarvan je kleding is gemaakt, is ieder wasprogramma weer anders. Check daarom de wasinstructies in je snowboardjas en-broek voordat je de wasmachine aanzet op een willekeurig wasprogramma, en houd je hieraan. Was de kleding nooit heter dan wat er in het label staat.
Tips voor als je helemaal ‘ecoproof’ je snowboardkleding wil wassen Gebruik bij voorkeur een Guppyfriend waszak met het oog op het milieu. De meeste snowboardkleding bevat zoals ik al zei veel synthetische materialen, en die laten microplastics achter tijdens het wassen. Een Guppyfriend waszak vangt deze microplastics op zodat ze uiteindelijk niet via de riolering in open water terechtkomen. Daarnaast zou je kunnen kiezen voor een ecologisch impregneerwasmiddel, zoals OrganoTex. Dit middel is PFAS-vrij en bestaat uit organisch afbreekbare ingrediënten.
Snowboardkleding drooginstructies
Heb je je snowboardkleding gewassen en ruikt het allemaal weer fris en fruitig? Laat je jas en broek dan op de juiste manier drogen. Dit is met name belangrijk omdat dan het waterafstotende membraan beter geactiveerd wordt. Ook voor het drogen heb ik een aantal tips.
Als je je snowboardkleding in de wasdroger wil doen:
Tip 1: Check altijd het label van je kleding, of het in droger mag. Staat er dat het kan? Doe het dan vooral even in de droger. Het hoeft niet lang. Twintig minuten tot maximaal een halfuur is voldoende. De droger helpt namelijk bij het beter activeren van het waterafstotende membraan door de constante warme temperatuur.
Tip 2: Heb je een donzen snowboardjas? Dan zullen de veertjes na het wassen op elkaar geplakt zitten. Ga je jas niet ‘uitslaan’, maar stop een paar droogballen erbij in de droger, of schone tennisballen. Hierdoor droger de veertjes sneller.
Als je je snowboardkleding niet in de wasdroger doet:
Tip 3: Leg je snowboardkleding niet direct over de verwarming te drogen. Hierdoor trekt het vocht er te snel uit en kan je kleding uitdrogen. Ook raad ik je aan het niet in direct zonlicht op te hangen om verkleuring te voorkomen.
Het beste kun je de jas en broek gewoon ophangen aan een sterke kledinghanger (die niet kan roesten) in een verwarmde ruimte, of in de buitenlucht.
Tip 4: Laat je snowboardkleding echt goed drogen voordat je het opbergt. Dit voorkomt schimmelvorming in je kleding. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Impregneerspray een goed idee? Mocht je nou toch nog het idee hebben dat na het wassen je snowboardbroek en -jas niet helemaal 100% hun technische werking terug hebben, dan kun je overwegen om een impregneerspray te gebruiken.
Ik moet zeggen dat ik hier zelf geen ervaring mee heb en daar gemengde beoordelingen over lees op het internet. Maar je kan het altijd vragen aan een professional bij de snowboardshop bij jou in de buurt, of het je geld waard is en welke je dan hebt beste kunt gebruiken.
Ander onderhoud: je snowboardkleding repareren
Je snowboardkleding wassen zul je het vaakst moeten doen om de levensduur te verlengen. Maar controleer na elke wintersport ook even of je snowboard jas en -broek schade hebben opgelopen. Kleine scheurtjes op de naad of losgetrokken naden kun je vaak zelf repareren.
Waar je rekening mee wil houden is dat je reparaties aan je snowboardkleding uitvoert vóórdat je de kleding gaat wassen. Hiermee voorkom je dat losse naden of gaatjes verder uitscheuren in de wasmachine.
Kijk uit met op je kont van de piste afglijden Schade die niet te repareren is, zijn slijtplekken als gevolg van het vele naar beneden glijden op je billen. De vezels van de stof op je billen worden daardoor dunner en je krijgt er lelijke vale plekken van in je broek. Ik zou daarom niet meteen investeren in dure snowboardkleding als je gaat beginnen met snowboarden, omdat je mogelijk nogal eens stukken op je billen naar beneden moet.
Check wat voor garantie je hebt op je snowboardkleding
Wat ik je tot slot ook aanraad is om altijd even na te gaan wat voor garantie je hebt/krijgt op je snowboardkleding. Steeds meer fabrikanten geven namelijk ‘lifetime warranty’ op bepaalde onderdelen, waaronder Burton en Picture.
Dat betekent dat je altijd je kleding kan laten maken als er bijvoorbeeld een rits vervangen moet worden, of als drukknopen loslaten. Ook leveren sommige winkels gespecialiseerde onderhouds- en reparatieservice voor outdoorkleding (tegen betaling), zoals Bever.
Veel snowboardplezier!